Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trevoc-jutun käsittely alkoi käräjäoikeudessa – edessä kuukausien urakka

Jari Aarniolle ja kahdeksalle muulle luetaan syytteet seurantalaiteyhtiön sotkuista

Kotimaa
 
Leif Rosas
Jari Aarniolle vaaditaan vähintään neljän vuoden vankeusrangaistusta seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvistä rikoksista.
Jari Aarniolle vaaditaan vähintään neljän vuoden vankeusrangaistusta seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvistä rikoksista. Kuva: Leif Rosas

Oikeudenkäynti Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota vastaan on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa.

Pääkäsittelyn aluksi Helsingin huumepoliisin entiselle päällikölle Aarniolle Trevocin toimitusjohtajalle Pasi Patamalle, rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtohahmolle Keijo Vilhuselle ja kuudelle muulle epäselvyyksiin kytkeytyvälle ihmiselle luetaan syytteet.

Krp varoitti Helsingin poliisia seurantalaiteyhtiö Trevocin epämääräisistä taustoista.
Krp varoitti Helsingin poliisia seurantalaiteyhtiö Trevocin epämääräisistä taustoista.

Syyttäjien keskeinen väite on, että Aarnio on ollut Trevocissa rahoittajaan tai omistajaan rinnasteisessa asemassa samaan aikaan, kun vaikuttanut Helsingin poliisilaitoksen seurantalaitehankintoihin. Helsingin poliisi osti laitteita Trevocilta noin 420000 eurolla.

Syyttäjien mukaan Aarnio junaili rahoitusta Trevocille Keijo Vilhusen kanssa.

Rahoitukseen ja yhtiön päättäjiin liittyvät seikat salattiin Helsingin poliisilaitokselta sekä muilta laitteita ostaneilta viranomaisilta. Laitteita ostivat myös ulkoministeriö, tulli ja suojelupoliisi (Supo).

Yksi syytetyistä on Trevocin toiminnassa mukana ollut Supon ylietsivä.

Minna Passi HS
Jari Aarnio (istumassa selin) syytettynä Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.
Jari Aarnio (istumassa selin) syytettynä Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.

Syyttäjien mielestä Aarnion pelaaminen kaksilla korteilla täyttää usean rikoksen tunnusmerkistön. Heidän mielestään kyse on törkeästä lahjuksen ottamisesta, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta ja rekisterimerkintärikoksesta.

Syyttäjien mukaan viranomaiset eivät olisi hankkineet seurantalaitteita Trevocilta, jos he olisivat tienneet yhtiön todelliset taustavaikuttajat. Tuotteiden käyttötarkoituksen takia Trevocilta edellytettiin ehdotonta luotettavuutta.

Syyttäjät lähtevät siitä, että viranomaiset eivät olisi voineet saada selville Aarnion ja Keijo Vilhusen roolia yhtiössä, sillä se oli salattu monimutkaisin järjestelyin. Kummankaan nimi ei näkynyt papereissa, vaan bulvaanina käytettiin Vilhusen siskoa.

Syyttäjien näyttöön kuuluu muun muassa satoja teksti- ja sähköpostiviestejä Aarnion ja Trevocin miesten välillä. Ne viittaavat siihen, että Aarnio on ollut kiinteästi mukana Trevocin toiminnassa.

Aarnio on esitutkinnassa antanut viestittelystä epämääräisiä selityksiä.
Viestittelyn perusteella vaikuttaa myös siltä, että Aarnio on aktiivisesti ollut mukana vaikuttamassa siihen, että Helsingin poliisilaitos hankkii seurantalaitteet nimenomaan Trevocilta.

Aarnio kiistää kaikki syytteet. Hän ei mielestään ole ollut Trevocissa omistaja, rahoittaja eikä päätösvaltaa käyttävä henkilö. Lisäksi Aarnio korostaa, ettei hän ole ollut Helsingin poliisilaitoksessa Trevocin laitteita koskevien hankintapäätösten valmistelija, esittäjä tai päättäjä.

Myös muut vastaajat kiistävät syytteet.

Pataman sekä Supon ylietsivän mukaan Aarniolla ei ole ollut roolia Trevocissa. Heidän mielestään viranomaisia ei ole myöskään harhautettu myyntineuvotteluissa.

Jos tällainen harhautus on tapahtunut, kyse on heidän mielestään ollut korkeintaan sopimusrikkomuksesta, ei rikoksesta. Syytteet ja jutun esitutkinta-aineisto tulivat julkisiksi joulukuussa pidetyn valmisteluistunnon yhteydessä.

Oikeudenkäynnin on määrä kestää kolme kuukautta.

Pääkäsittelyn aluksi käydään läpi kirjallisia todisteita, muun muassa viestittelyä ja muuta takavarikoitua asiakirja-aineistoa. Henkilöiden kuulemiseen päästään vasta helmikuun loppupuolella.

Toukokuussa aletaan käsitellä muita Aarnioon ja Vilhuseen liittyviä syytteitä, muun muassa törkeitä huumerikoksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat