Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ja Ruotsi haluavat harjoitella sukellusvenejahteja yhdessä

Puolustusyhteistyön etenemisestä kerrotaan lisää helmikuussa

Kotimaa
 
Peter Hultqvist (vas. ) ja Carl Haglund.
Peter Hultqvist (vas. ) ja Carl Haglund.

Suomi ja Ruotsi haluavat vastedes harjoitella yhdessä muun muassa sukellusvenejahteja. Tämä on yksi osa syvenevää puolustusyhteistyötä, jota puolustusministerit Carl Haglund ja Peter Hultqvist esittelivät Sälenin puolustuskonferenssissa maanantaina. Harjoituksia suunnitellaan tällä hetkellä muutaman vuoden päähän, Hultqvistin mukaan vuosille 2016—2017.

"Olemme nyt nähneet tilanteita, joissa sukellusveneitä tunkeutuu, tässä tapauksessa Ruotsin vesille. Sellaista ei tietenkään voi hyväksyä, ja siihen pitää olla edellytykset puuttua", Haglund sanoo.

Toisin kuin Ruotsilla, ei Suomella ole omia sukellusveneitä, joka vaikeuttaa Haglundin mukaan harjoittelemista. Sen sijaan yhdessä Ruotsin kanssa toimittaessa voidaan hyödyntää Suomen merivoimien pinnalta toimivia aluksia. "Tämä on uusi hyvä harjoitusmuoto, joka luo kyvyn, sekä Suomelle että Ruotsille, paremmin vastata tällaisiin uhkiin jos niitä tulevaisuudessa tulee."

Suomi ei olisi voinut avustaa Ruotsia Tukholman saariston viimesyksyisessä sukellusvenejahdissa, mikäli apua olisi pyydetty, sillä Suomen lainsäädäntö ei salli tätä. Harjoituksia voidaan silti pitää jo nyt. Lainsäädännöllisiä esteitä ollaan myös jo purkamassa, jotta apua voitaisiin antaa tositapauksen tullen.

Jo aiemmin Suomi ja Ruotsi ovat osallistuneet kansainvälisiin harjoituksiin, joissa sukellusvenejahteja on harjoiteltu. Sukellusvenejahdit ovat olleet mukana myös joissakin aiemmissa kahdenvälisissä harjoituksissa. Kyse ei siis ole täysin uudesta toiminnasta.

Suomi ja Ruotsi ovat suunnitelleet puolustusyhteistyönsä syventämistä entistä suuremmalla voimalla viime keväästä alkaen. Asian etenemisestä on tarkoitus esitellä laajempi raportti helmikuun puolivälissä.

Elina Kervinen HS
Sälen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat