Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustuslakivaliokunta joutuu lujille

Hallitukselta on keväällä luvassa poikkeuksellisen paljon esityksiä eduskunnalle. Sotea väännetään koko loppukausi. Keskiviikkona alkaa keskustelu Suomen ja Venäjän suhteista.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Eduskuntatalossa käynnistyy tiistaina kiireiset kaksi kuukautta ennen talon sulkemista remontin takia. Anna-Maija Kuitunen käsitteli pääportaikon koristerappausta ennen joulua.
Eduskuntatalossa käynnistyy tiistaina kiireiset kaksi kuukautta ennen talon sulkemista remontin takia. Anna-Maija Kuitunen käsitteli pääportaikon koristerappausta ennen joulua. Kuva: Juhani Niiranen HS

Joulutauolta tiistaina palaavalla eduskunnalla on edessään kahden kuukauden tiukka loppurutistus.

Luppoaikaa ei kansanedustajille eikä virkamiehille ole jäämässä, sillä erikoisvaliokunnissa on vireillä peräti 119 hallituksen esitystä, kaksi selontekoa, yksi kertomus ja kaksi kansalaisaloitetta.

Fakta

Eduskunnan loppurutistus

 Nykyisen eduskunnan viimeinen täysistunto pidetään perjantaina 13. maaliskuuta, jolloin alkaa vaalitauko. Vaalikauden päättäjäiset järjestetään 15. huhtikuuta Finlandiatalossa.

 Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 19. huhtikuuta. Uusi eduskunta kokoontuu ensimmäistä kertaa tiistaina 28. huhtikuuta Sibelius-Akatemian tiloissa.

 Eduskuntatalon peruskorjauksen takia eduskunta on evakossa Sibelius-Akatemiassa syksyyn 2017 asti.

 Uuden eduskunnan avajaisjuhlat järjestetään 29. huhtikuuta Finlandiatalolla.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavola sanoo, että tilanne on poikkeuksellinen, koska hallitus antoi paljon esityksiä vasta loppumetreillä.

"Perustuslakivaliokunta on kaikkein lujimmilla", Paavola arvioi.

Perustuslakivaliokunnassa on 21 lausuntoasiaa ja seitsemän mietintöasiaa. Työllistettyjä ovat myös hallintovaliokunta, lakivaliokunta, sivistysvaliokunta sekä sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Hallitukselta odotetaan vielä rakennepoliittiseen ohjelmaan kuuluvia lakiesityksiä.

Esimerkiksi kotihoidontuen puolittaminen vanhempien kesken ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen kuuluvat näihin esityksiin.

Nämä ovat poliittisesti kiistanalaisia kysymyksiä, joista hallituspuolueiden kesken on ollut erimielisyyttä.

Huomenna keskiviikkona täysistunnossa on ajankohtaiskeskustelu Suomen ja Venäjän suhteista.

Kevään suurin urakka on kuuluisa sote eli sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta pääsee ratkaisevaan vaiheeseen sote-esityksen käsittelyssä vasta sitten, kun perustuslakivaliokunta saa tehtyä lausuntonsa lakiesityksestä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) sanoo, että valiokunta pyrkii hoitamaan asiantuntijakuulemiset tämän kuun puolella, jotta lausunto saataisiin aikaan helmikuun alussa.

Perustuslakivaliokunta löytänee esityksestä ongelmakohtia.

Koskinen tähdentää, että kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet tärkeimmissä peruspalveluissa tulisi turvata.

Lakiesityksen yhteydessä esitellyt kuntakohtaiset laskelmat sote-uudistuksen vaikutuksista olivat Koskisen mielestä yllättävän isoja. Jotkut kunnat voittavat ja jotkut häviävät.

Katkerimpia ovat olleet tehokkaasti terveyspalvelunsa hoitaneet kunnat, jotka saattavat joutua tulevaisuudessa maksajiksi.

"Ongelma on se, miten rahoitusjärjestelmä saadaan oikeudenmukaiseksi. Tässä saatetaan törmätä perustuslakiin", Koskinen sanoo.

Vaalipiirien määräkin työllistää perustuslakivaliokuntaa. Nykyään vaalipiirejä pitää olla perustuslain mukaan 12–18, mutta hallituksen esityksen mukaan määräksi tulisi 9–12. Nykyään vaalipiirejä on 12.

Koska kyseessä on perustuslain muutos, seuraavassa eduskunnassa päätös pitäisi hyväksyä kahden kolmasosan enemmistöllä. Ainakin perussuomalaiset ja keskusta ovat vastustaneet muutosta.

"Nyt olisi viisasta pyrkiä varmistamaan se, että seuraavassa eduskunnassa olisi tarpeeksi kannatusta asialle", Koskinen huomauttaa.

Alustavasti on ollut esillä, että vaalipiirien määräksi laitettaisiin esimerkiksi 9–14.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat