Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jälki-istunnoista on jo luovuttu monissa kouluissa – "keskustelu vaikuttaa paremmin"

Rangaistuskäytännön tilalle on tullut kasvatuskeskusteluja, vertaissovittelua ja iltapäivän tukiryhmiä

Kotimaa
 
Juha Metso
Nikolas Nurmi (vas.), Aleksi von Hintze, Stella-Maria Oja ja Cathy-Liis Loomus ovat espoolaisen Saarnilaakson koulun vertaissovittelijoita ja tukioppilaita. Opettaja Matti Kärkkäinen on koulun tukioppilasohjaaja. Saarnilaaksossa sovittelijoiden osaamista on tarvittu esimerkiksi sosiaaliseen mediaan liittyvissä kiistoissa.
Nikolas Nurmi (vas.), Aleksi von Hintze, Stella-Maria Oja ja Cathy-Liis Loomus ovat espoolaisen Saarnilaakson koulun vertaissovittelijoita ja tukioppilaita. Opettaja Matti Kärkkäinen on koulun tukioppilasohjaaja. Saarnilaaksossa sovittelijoiden osaamista on tarvittu esimerkiksi sosiaaliseen mediaan liittyvissä kiistoissa. Kuva: Juha Metso

Oppilaiden jälki-istunnot alkavat olla osassa suomalaiskouluja jo harvinaisia.

Entistä useampi koulu pyrkii puuttumaan oppilaiden käytökseen muilla keinoilla. Monissa kouluissa jälki-istunnon sijaan oppilaan kanssa käydään kasvatuskeskustelu.

Opetushallituksessa ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten koulut käyttävät kurinpitokeinoja. Opetushallituksesta ja opettajien ammattijärjestö OAJ:sta arvioidaan kasvatuskeskustelujen kuitenkin yleistyneen.

Espoolaisessa 400 oppilaan Saarnilaakson yläkoulussa oppilaalle määrättiin aiemmin viidestä myöhästymisestä jälki-istuntoa. Nyt hänet velvoitetaan osallistumaan iltapäivän tukiryhmään. Siellä hän tekee tehtäviä niistä aineista, joiden tunneilta on myöhästynyt.

Jälki-istuntojen sijaan käytössä ovat myös kasvatuskeskustelut, tukioppilastoiminta ja vertaissovittelu (verso), jossa koulutetut oppilaat sovittelevat oppilaiden välisiä riitoja.

"Jälki-istunnot ovat vähentyneet radikaalisti. Asiat pyritään hoitamaan muilla keinoilla", rehtori Jukka Kuittinen sanoo.

Jälki-istunto on rangaistus, mutta iltapäivätuki ja uudet keinot perustuvat Kuittisen mukaan yhteistoimintaan ja myönteisen ilmapiirin luomiseen.

Vertaissovittelijat käyvät koulutuksen, jonka jälkeen he saavat vertaissovittelijan ajokortin. Vertaissovittelun periaatteita ovat muun muassa luottamuksellisuus, vapaaehtoisuus ja puolueettomuus.
Vertaissovittelijat käyvät koulutuksen, jonka jälkeen he saavat vertaissovittelijan ajokortin. Vertaissovittelun periaatteita ovat muun muassa luottamuksellisuus, vapaaehtoisuus ja puolueettomuus.

Myös Vantaan Koivukylän 380 oppilaan koulussa iso osa ristiriidoista hoidetaan kasvatuskeskusteluilla. Joskus oppilas velvoitetaan keskustelun jälkeen soittamaan huoltajalleen, jolle hän opettajan läsnä ollessa kertoo, mistä on kyse.

"Jälki-istuntoon oppilas saattoi jättää tulematta ja häntä etsittiin. Siitä tuli farssi. Jos jälki-istunnossa istui paljon oppilaita, joillekin se oli esiintymisareena ja kääntyi helposti itseään vastaan", sanoo Koivukylän koulun rehtori Heikki Hirvonen.

Artikkeliin liittyvät

Hirvosen mukaan keskustelu vaikuttaa oppilaan käyttäytymiseen usein tehokkaammin kuin jälki-istunto. Tärkeää on, että keskustelu käydään jo samana päivänä kuin rike on tehty ja että huoltajat saadaan mukaan.

Saarnilaaksossa verso-sovittelua tekevät yhdeksäsluokkalaiset Cathy-Liis Loomus ja Stella-Maria Oja pitävät kasvatuskeskusteluja ja sovittelua parempana tapana ratkaista riitoja kuin jälki-istuntoa.

"Jälki-istunnossa vain istut siellä, eikä siellä keskustella niin paljon", he sanovat.

Heidän mukaansa kasvatuskeskustelun avulla oppilas ymmärtää paremmin, missä on tehnyt väärin ja mitä oppilaalta jatkossa odotetaan.

Loomus ja Oja kertovat tavallisesti sovittelevansa oppilaiden välisiä pieniä kinoja.

"Joskus tapauksia voi olla jopa kolme viikossa, joskus menee parikin kuukautta, ettei niitä ole lainkaan. Niissä tapauksissa, missä olemme olleet sovittelijoina, riidat on saatu ratkaistua", Loomus ja Oja kertovat.

Heidän mukaansa oppilaat mieluummin sovittelevat erimielisyyksiään vertaisoppilaiden kanssa kuin käyvät niitä läpi opettajan puhuttelussa.

"Meillä on ollut pari tapausta, jossa sosiaalisesta mediasta lähteneissä tappeluissa verso-oppilaista on ollut todella iso apu", kehuu myös verso-toiminnan ohjaaja, opettaja Otso Jarva.

Jälki-istunnot eivät ole silti täysin kadonneet Saarnilaakson koulustakaan. Esimerkiksi tupakoinnista kiinni jääminen johtaa yleensä jälki-istuntoon. Vantaan Koivukylässä se johtaa kasvatuskeskusteluun.

Viime vuoden alusta kasvatuskeskustelut kirjattiin lakiin yhdeksi kasvatukselliseksi puuttumiskeinoksi kouluissa.

"Uuden lain myötä kouluilla on enemmän pelivaraa kuin aiemmin. Mielestäni laki on aika kohdallaan tällä hetkellä", Jukka Kuittinen arvioi.

Nyt laki velvoittaa opetuksen järjestäjät myös seuraamaan koulujen kurinpito- ja puuttumiskeinoja. Viimeistään vuonna 2016 koulujen ja kuntien tulee myös laatia suunnitelmat siitä, mitä keinoja käytetään ja miten.

Vantaalla käynnistellään sähköistä seurantajärjestelmää. Sama on kehitteillä myös Oulussa, jossa vaihtoehtoisia keinoja on käytetty jo vuosia ja jälki-istuntoja määrätään enää vähän.

"Perinteisen jälki-istunnon vaikutus oppilaan käytöksen muutokseen on vähäinen. Tavoitteena on kasvatus yhdessä kotien kanssa, ja oppilaan ymmärrys siihen, miksi pitäisi toimia toisin", sanoo Oulun perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat