Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi muistutti Venäjää pimeänä lentävien sotilaskoneiden turvallisuusriskeistä

Kotimaa
 

Suomi lähetti maanantaina kirjeen Venäjälle ja muille Itämeren maille muistuttaakseen, millaisen törmäysriskin kansainvälisessä ilmatilassa niin sanotusti pimeänä lentävät sotilaskoneet aiheuttavat siviilikoneille.

Sotilaslennot eivät saa häiritä kansainvälisessä ilmatilassa siviililentoja siihen tapaan kun Itämeren alueella viime vuonna tapahtui, sanoo liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok).

Ongelma kärjistyi viime vuoden lopulla, kun Itämeren alueella lensi poikkeuksellisen paljon sotilaslentokoneita, joiden seurantalaitteet oli kytketty pois päältä ja joihin ei saanut radioyhteyttä.

Itämeren alueella tapahtui viime vuonna useita vaaratilanteita, joista ainakin kahdessa matkustajakone on ollut törmäyskurssilla venäläisen sotilaskoneen kanssa lähellä Ruotsin ilmatilaa.

Maaliskuussa Kööpenhaminasta noussut, 132 matkustajaa Italiaan kuljettanut SAS:n kone oli vähällä törmätä venäläiseen vakoilukoneeseen. Joulukuun puolivälissä SAS:n matkustajakone ja venäläinen sotilaskone olivat törmäyskurssilla Malmön ulkopuolella.

"Näitä ei saa tapahtua", Risikko sanoo.

Risikko antoi ennen joulua liikenteen turvallisuusvirastolle Trafille toimeksiannon pohtia keinoja, joilla puuttua pimeänä lentäviin sotilaskoneisiin. "Edellytin, että Suomi on tässä asiassa aktiivinen", Risikko sanoo.

Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n yleissopimus edellyttää, että jokainen valtio vastaa siitä, ettei sotilasilmailulla vaaranneta siviili-ilmailua. Vastuu ulottuu myös maan oman ilmatilan ulkopuolelle.

"On maailmanlaajuisen ilmailuyhteisön ja lentomatkustajien etu, että näitä pimeitä lentoja ei ole."

Trafin Venäjän, Ruotsin, Tanskan, Saksan, Puolan, Latvian, Liettua ja Viron ilmailuviranomaisille maanantaina lähettämässä kirjeessä Itämeren valtioiden siviili-ilmailujohdolle korostetaan pimeiden lentojen aiheuttamaa turvallisuusriskiä sekä lennon turvallisuuselementtien merkitystä. Tällaisia ovat lennonvarmistuksessa käytettävä lentosuunnitelma, radioyhteys lennonvarmistuksen kanssa sekä transponderin eli koneen sijainnin tutkajärjestelmälle kertovan laitteen käyttö.

Trafin ilmailujohtajan Pekka Hentun mukaan on tärkeää, että eri maiden ilmailuviranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä ja että kaikki toimijat, myös eri maiden ilmavoimat, noudattavat yhteisesti sovittuja pelisääntöjä.

Trafi on ottanut asian esille myös Euroopan lentoturvallisuusviraston EAS:n, Euroopan komission ja kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n kanssa.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA on kerännyt tietoja Itämeren alueen valtioilta tunnistamattomien lentokoneiden aiheuttamista turvallisuusuhkista ja koneiden käyttäytymisestä.

EASA laatii parhaillaan tilanteesta raporttia.

Puolustusvoimat kertoi HS:lle loppuvuodesta, että esimerkiksi Venäjän valtion ilma-alusten määrä Itämeren kansainvälisessä ilmatilassa kaksinkertaistui vuonna 2014 edellisvuoden noin 600:sta.

Vaikka Puolustusvoimat ei kerro tarkkaa lukua, tämä tarkoittaa liikennemäärissä noin 1200 venäläistä sotilaskonetta. Osa niistä on liikkunut kansainvälisessä ilmatilassa ilman, että transponderi olisi ollut päällä.

Pimeällä lennolla tarkoitetaan lentokonetta, jolla ei ole lentosuunnitelmaa lennonvarmistusjärjestelmässä, radioyhteyttä lennonvarmistuksen kanssa eikä transponderia päällä.

Tällöin kone ei näy lennonjohtotutkassa, eikä lentokoneiden yhteentörmäyksen estojärjestelmä (TCAS) toimi. Pimeä kone näkyy sotilastutkassa, kun se on tutkan kantaman sisällä eikä ole katveessa.

Pimeäksi lennoksi ei katsota ilman radioyhteyttä ja transponderia lentävää lentoa, joka on asianmukaisesti koordinoitu lennonjohdon kanssa ja jolla on olemassa sovittu järjestely yhteentörmäysten estämiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat