Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työryhmä antaisi Suomelle kyberhyökkäyskeinot

Puolustusvoimien pitäisi saada hyökätä vihollisen verkkoihin, työryhmä ehdottaa

Kotimaa
 

Tulevaa tiedonhankintalakia, eli tietoliikenteen valvontaa ja tiedustelutoiminnan muita valtuuksia pohtinut puolustusministeriön työryhmä on kirjannut mietintöönsä sotilaille tärkeän ehdotuksen.

HS tutustui keskiviikkona julkaistavan mietinnön luonnokseen. Siinä ulkomailla tehtävää tiedustelua käsittelevään osioon on muotoiltu tarkoituksellisen kimurantti lause:

"Viimesijaisesti ulkomaan tietojärjestelmätiedustelun tuottamilla tiedoilla mahdollistetaan tietoverkkosodankäynnin vaikuttamisen suorituskykyjen suuntaaminen vastustajan kohteisiin osana sotilaallista voimankäyttöä kriisitilanteissa."

Suomi siis tarvitsee verkkotiedustelua pystyäkseen tarvittaessa hyökkäämään verkkosodan keinoin. Sotaa ei määritellä erikseen, mietintö puhuu vain kriisitilanteesta.

Helsingin Sanomat keskusteli lauseen tulkinnoista useiden puolustusvoimien tiedustelussa työskentelevien ihmisten kanssa. Asiantuntijat haluavat pysyä nimettöminä, sillä heillä ei ole oikeutta eikä halua osallistua alan julkiseen keskusteluun.

Kaikki ovat samaa mieltä: ilmaisu "vaikuttaminen" tarkoittaa tässä yhteydessä aktiivista toimimista. Luonnoksessa kuvaillaan, että se tapahtuisi kriisitilanteessa muiden sotilaallisten toimien osana. HS:n haastattelemat asiantuntijat painottivat, että verkkovalvonnassa tärkeintä olisi kuitenkin tiedustelu.

Koska monet muut maat jo tekevät verkkotiedustelua, Suomen kuvattiin ilman sitä olevan tilanteessa, jossa pelataan pokeria vain kolmella maalla, kun toisella on neljä.

Mietintöluonnoksen mukaan Suomi kaivaisi tarvitsemansa tiedot ulkomaisista tietojärjestelmistä lähinnä "tietoteknisin menetelmin".

Lähtökohtana olisi kerätä tiedot mahdollisimman huomaamattomasti, eikä muuttaa tai tuhota niitä.

Tietoverkkotiedustelua kutsutaan kansankielellä usein verkkovakoiluksi. Sotilaiden kielenkäytössä vakoilu tarkoittaa laitonta tiedustelua, mutta jos toiminta olisi Suomen lakien sallimaa, kyse olisi "vain" tiedustelusta. Rajanveto on vaikeaa, sillä sallivaa lakia ei vielä ole.

HS:n haastattelemat sotilastiedustelun asiantuntijat eivät pitäneet kyberkykyjen kehittämistä erityisen kalliina. Tietoverkkosotaa on harjoiteltu Suomessakin suljetuissa ympäristöissä jo vuosia.

Osia järjestelmistäkin on jo valmiina, valtiolta puuttuu vain lainmukainen lupa niiden käyttöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat