Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta pui tuntikausia päivähoitolain päivitystä

Demarit kehuivat uudistusta historialliseksi, oppositio haukkui puolivillaiseksi

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Varhaiskasvatuslakia on valmisteltu opetusministeri Krista Kiurun (sd) johdolla.
Varhaiskasvatuslakia on valmisteltu opetusministeri Krista Kiurun (sd) johdolla. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Eduskunta keskusteli päivähoitolain päivityksestä yli kolme tuntia. Joulutauoltaan palanneet kansanedustajat pääsivät opetusministeri Krista Kiurun (sd) johdolla valmistellun varhaiskasvatuslakiesityksen kimppuun.

Tosin Kiurun esittelypuheenvuoron aluksi vaihdettiin lomakuulumisia niin äänekkäästi, että varapuhemies Pekka Ravi (kok) joutui pyytämään edustajia rauhoittumaan.

Tästä on kyse

 Nykyinen päivähoitolaki on vuodelta 1973.

 Joulukuussa hallitus antoi eduskunnalle esityksen varhaiskasvatuslaiksi, joka säätäisi muun muassa ryhmäkoosta niin, että kolme vuotta täyttäneiden ryhmässä saisi olla enintään 21 lasta ja alle kolmevuotiaiden ryhmässä 12 lasta.

 Jokaiselle lapselle myös laadittaisiin varhaiskasvatussuunnitelma.

Lähetekeskustelussa oli päivähoitouudistuksen ensimmäinen vaihe, jota Kiurun puoluetoverit kuvasivat historialliseksi, kun taas pääministeripuolue kokoomuksen edustajat löysivät siitä vielä paljon puutteita.

Rankinta arvostelua tuli oppositiopuolueilta. Keskustan ja perussuomalaisten mukaan esitys on keskeneräinen, linjaton ja puolivillainen. Myöskään valmistelu ei niiden mielestä ollut avointa.

"Onko kyseessä historiallinen uudistus, jos vain nimike muuttuu päivähoitolaista varhaiskasvatuslaiksi, mutta sisältö ei?" kysyi kansanedustaja Tuomo Puumala (kesk).

Timo Korhosen (kesk) mukaan Suomi jäisi laista huolimatta jälkeen muita Pohjoismaita lasten varhaiskasvatuksessa.

Tarkempaa säätelyä kaivattiin esimerkiksi henkilöstön ammattinimikkeistä, kelpoisuuksista ja mitoituksesta.

"Edustaja Korhosen kritiikki on kohtuutonta, ei tämä ole helppoa taidetta", Kiuru puolustautui ja muistutti, ettei kovin suuriin muutoksiin esimerkiksi henkilöstön mitoituksessa nyt ollut mahdollisuuksia budjetin puitteissa.

Kokoomuksen Sari Sarkomaan mukaan päivähoitolain valmistelu aloitettiin liian myöhään, minkä takia esitys on pettymys, eikä tuo todellista uudistusta. Hän piti hyvänä sitä, että valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatisi vastedes Opetushallitus.

Sarkomaa epäili myös, riittävätkö eduskunnan voimavarat esityksen ensimmäisen vaiheen edistämiseen ja samalla toisen vaiheen valmisteluun parlamentaarisessa työryhmässä.

Esimerkiksi Korhosen mukaan parlamentaarinen työryhmä olisi pitänyt perustaa paljon aikaisemmassa vaiheessa, eikä ajan käytyä vähiin.

Useissa puheenvuoroissa toivottiin, että nykyistä suurempi osuus päiväkotihenkilöstöstä olisi korkeakoulututkinnon suorittaneita. Nyt heitä on alle kolmannes.

Vasenryhmän Jyrki Yrttiahon mukaan lakiin pitäisi selkeästi saada säädös, jonka mukaan maksimiryhmäkokoja ei saisi ylittää edes tilapäisesti.

"Laki pitää panna ehdottomasti uuteen valmisteluun ja karsia siitä pois turha sanahelinä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat