Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rähinä alkoi heti kaupunginkirjastossa

Jyväskylän vuoden 2013 puukotuksen osapuolet osasivat odottaa yhteenottoa

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Jyväskylän puukotuksesta syytetyn puolustus kiisti hänen aloittaneen rähinän. Itse epäilty ei puhunut oikeudessa mitään.
Jyväskylän puukotuksesta syytetyn puolustus kiisti hänen aloittaneen rähinän. Itse epäilty ei puhunut oikeudessa mitään. Kuva: Petteri Kivimäki

Äärioikeisto Suomessa -keskustelutilaisuus oli alkamassa tammikuussa 2013 Jyväskylän kaupunginkirjastossa.

Tilaisuuteen tunkeneen patrioottihenkisen kolmikon yhdellä jäsenellä oli puukko. Järjestäjäpuolta edustanut antifasistihenkinen mies oli varautunut teleskooppipampulla.

Artikkeliin liittyvät

Molemmat osapuolet tiesivät, että kahinaa oli luvassa, ja ennuste toteutui.

Tiistaina Jyväskylässä alkaneessa oikeudenkäynnissä syytettyjä on neljä. Yhteenoton luonteen vuoksi samoja henkilöitä on syytettyinä ja asianomistajina eli uhrin asemassa.

Molemmat osapuolet vetosivat pahoinpitelysyytteiden osalta pääosin hätävarjeluun ja itsepuolustukseen, mitä syyttäjä Jari Välimaa piti perusteettomana.

Syyttäjän mukaan kaksi patrioottihenkistä miestä pyrki pääsemään väkivaltaa käyttämällä keskustelutilaisuuteen. Tarkoitus oli estäää tilaisuuden järjestäminen tai ainakin häiritä sitä. Kolmatta tunkeutujaa ei syytetä.

Kaksikko kiistää syyttäjän väitteen tilaisuuden häiritsemisaikeesta. Puolustuksen mukaan he aikoivat muun muassa kuvata tilaisuutta ja julkaista materiaalin myöhemmin. Puukotuksesta syytetyn puolustus kiisti tämän aloittaneen rähinän.

Kaksikko on toiminut aktiivisesti äärioikeistolaisessa Suomen vastarintaliike -ryhmässä. Syyttäjän mukaan ryhmä on pyrkinyt hakeutumaan konfliktiin vasemmiston edustajien kanssa.

Kauan ei järjestäjien tarvinnut rähinää odottaa, kun patrioottimiehet tulivat kirjastosalin ovelle. Asia käy ilmi esitutkinta-aineistosta.

Puukottajaksi epäillyllä oli yllään rakennussuojalasit, luotiliivi takin alla ja muovikassi, jossa oli tyhjiä lasipulloja.

Kun miesten tulo saliin estettiin, alkoi lyhyt nujakka, jossa puukottajaksi epäilty löi ensin nyrkillä ja sitten pullokassilla. Lopulta hän otti esiin puukon ja löi silläkin. Puukotuksen uhri sai kaksi senttiä syvän ja neljä senttiä leveän haavan.

Patrioottimiehet pakenivat pian tappelun alettua. Puukottajaksi epäilty sai osumia puukotuksen uhrin teleskooppipampusta.

"On riidatonta, että puukko oli mukana. Se oli kuitenkin mukana muista syistä. Päämieheni otti sen esiin vasta sen jälkeen, kun häntä oli lyöty pampulla", syytetyn avustaja Jussi Kärkkäinen sanoi oikeussalissa.

Yksi tilaisuuden "järjestysmiehistä" kertoi puukottajan nauraneen ivallisesti ja käyttäytyneen psykopaattisesti huitoessaan puukolla. Hän koetti pitää miestä kauempana tuolin avulla.

Moni järjestäjistä tunnisti patriootit heti, kun nämä tulivat sisään, koska järjestäjät olivat tutkineet netistä kansallisen vastarintaliikkeen jäsenten kasvoja.

Kuulusteluissa puukotuksesta epäilty ei avannut motiivejaan. Hän toisti "en kommentoi" vastauksena kaikkiin kysymyksiin.

Toinen epäilty ei hänkään kommentoinut kuuluvansa mihinkään ääriliikkeeseen ja sanoi menneensä paikalle vain tekemään muistiinpanoja. Hän tiesi, että hänen poliittisen suuntautumisensa vuoksi paikalla olisi ihmisiä, jotka "voisivat vetää häntä levyyn". Mies kertoi myös, että hänen tietojaan oli julkaistu luvatta Viikon patriootti -verkkosivustolla.

Lasse Kerkelä HS
Jukka Harju HS
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat