Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyväksikäyttäjä sai apua liian myöhään

Lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä tuomittu "Kari" uskoo ennaltaehkäisyyn

Kotimaa
 
Laura Oja HS
Riihimäen vankilassa tuomiotaan istuvan "Karin" mukaan pelkkä neuvontasivustokin olisi voinut estää häntä toteuttamasta rikoksiaan.
Riihimäen vankilassa tuomiotaan istuvan "Karin" mukaan pelkkä neuvontasivustokin olisi voinut estää häntä toteuttamasta rikoksiaan. Kuva: Laura Oja HS

Jälkeenpäin ajatellen oli monta hetkeä, josta olisi voinut vielä kääntyä takaisin ennen kuin mitään oli vielä tapahtunut.

Näin kertoo "Kariksi" esittäytyvä noin neljäkymmentävuotias mies. Kari istuu vankilassa yhteensä kymmenen vuoden tuomiota lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä. Uhrinsa hän etsi internetistä.

Artikkeliin liittyvät

"Sitä en pysty käsittämään, kuinka olen voinut tehdä niin väärin ja aiheuttaa niin suurta kärsimystä jollekulle."

Kari osallistuu Riihimäen vankilassa seksuaalirikollisille tarkoitettuun kuntouttavaan Stop-ohjelmaan. Hän ei halua kommentoida oikealla nimellään, sillä hän ei halua aiheuttaa läheisilleen enempää surua.

Moni lasten seksuaalinen hyväksikäyttö voitaisiin ehkäistä, jos tekijät saisivat apua ajoissa.

"Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ei tapahdu yhtäkkiä, vaan sitä edeltää aina prosessi", psykologi Nina Nurminen Rikosseuraamuslaitokselta (Rise) kertoo.

Ennaltaehkäisy säästäisi myös uhreja. Hyväksikäyttäjillä on usein enemmän kuin yksi uhri.

Pelastakaa lapset ry julkaisi tiistaina palvelun, joka on tarkoitettu lapsiin ja verkossa oleviin laittomiin lasten kuviin seksuaalista kiinnostusta tunteville.

Mallia sivustoon on haettu Britanniasta, jossa vastaavasta on saatu hyviä kokemuksia. Sivustolla kerrotaan muun muassa seksuaalisen hyväksikäytön vaikutuksesta lapseen sekä asiaa koskevasta lainsäädännöstä.

Ajatuksena on, että auttamalla riskiryhmään kuuluvia pidättäytymään laittomasta tai haitallisesta toiminnasta, voi ennaltaehkäistä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä.

"Yksi tapa yrittää ennaltaehkäistä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä on lisätä potentiaalisten rikoksentekijöiden ymmärrystä toimintansa haitallisista seurauksista sekä laajemmista vaikutuksista", kertoo Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Jenni Häikiö.

Suomesta puuttuu lapsiin seksuaalisesti vetoa tunteville tarkoitettu ennaltaehkäisevä kuntoutusohjelma. Esimerkiksi Ruotsissa toimii jo näille ryhmille tarkoitettu auttava puhelin.

Risen kuntoutusohjelmaan pääsevät vain rikoksesta tuomitut. "On nurinkurista, että kuntouttavaan toimintaan pääsee mukaan vasta, kun on tuomittu teosta", Nurminen sanoo.

Samaa ajattelee myös Kari.

"Itse luulin olevani taipumukseni kanssa yksin. Olisi ollut helpottavaa, jos olisi ollut jokin taho, josta olisi uskaltanut hakea apua", Kari kertoo.

Kuntouttavan ohjelman avulla hän on alkanut ymmärtää, mitkä tekijät tekoon johtivat ja mitkä siltä ehkäisevät.

"Toiveena on, että joskus vapauduttuani siviilissä saan elämän tasapainoon ja että olisi työ, asunto ja normaali elämä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat