Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi lähti sotalaivojen perään selvästi aiempaa useammin

Venäläisiä sota-aluksia kulki Suomenlahdella viime vuonna selvästi aikaisempaa enemmän

Kotimaa
 
Puolustusvoimat
Merivoimien päivystävältä sotalaivalta kuvattiin venäläinen sukellusveneentorjuntakorvetti Zelenodolsk viime syksynä kansainvälisellä merialueella Suomenlahdella.
Merivoimien päivystävältä sotalaivalta kuvattiin venäläinen sukellusveneentorjuntakorvetti Zelenodolsk viime syksynä kansainvälisellä merialueella Suomenlahdella. Kuva: Puolustusvoimat

Suomenlahdella liikkuvien Venäjän valtionalusten lukumäärä kasvoi viime vuonna 15 prosenttia. Samalla suomalaisten sotalaivojen tekemät tunnistustehtävät liki kaksinkertaistuivat.

Merivoimien esikuntapäällikkö, lippueamiraali Juha Vauhkonen ei halua kertoa venäläisalusten tarkkoja lukumääriä.

"Käytämme termiä erikseen seurattavat maalit. Niiden määrä lisääntyi meidän lähialueellamme 15 prosenttia, jos verrataan vuoteen 2013", hän sanoo.

Tunnistustehtävään lähdetään, kun tutkassa havaitaan Merivoimille tuntematon alus.

"Erikseen seurattavat maalit eivät ole pelkästään sota-aluksia, vaan ne ovat valtion rekisterissä olevia aluksia. Joukossa on myös tutkimus- ja erikoisaluksia."

Vauhkonen muistuttaa, että Merivoimat seuraa kaikkea meritilannekuvan laatimiseksi tarvittavaa liikennettä. Kokonaisluku sisältää siis myös muiden valtioiden kuin Venäjän aluksia.

Käytännössä valtaosa havainnoista liittyy venäläisiin aluksiin.

Erikseen seurattavien maalien kasvu näkyy Merivoimien alusten tekemien tunnistustehtävien dramaattisena lisääntymisenä.

"Tunnistustehtävien määrä kasvoi vuoteen 2013 verrattuna lähes 85 prosenttia", kertoo Vauhkonen.

Suomessa tunnistustehtäviä hoitavat Merivoimien AKT-alukset. Kirjainyhdistelmä tulee sanoista alueellisen koskemattomuuden turvaaminen.

AKT-aluksia päivystää normaalisti kaksi. AKT 1 on käytännössä päivystävä sotalaiva, joka lähtee valvontatehtävään heti käskyn saatuaan. Sen tukena toimii AKT 2, jonka pitää pystyä lähtemään tehtävään viimeistään puoli vuorokautta käskyn jälkeen.

AKT-aluksina toimivat vuorollaan kaikki Merivoimien taistelualukset. Niiksi lasketaan miinalaivat ja ohjusveneet.

Merivoimat kertoi viime vuonna, että tunnistustehtävien kasvun myötä molempia AKT-aluksia piti käyttää ajoittain yhtä aikaa merellä.

Vauhkonen muistuttaa, että Venäjän Itämeren laivastolla on kaksi keskeistä tukikohtaa Itämerellä, toinen on Kaliningradin alueella ja toinen Suomenlahden pohjukassa.

"Heillä ei ole käytännössä muuta mahdollisuutta tukea Kaliningradia kuin ilmoitse ja meritse. Venäjällä on myös varsin suuret telakat Suomenlahden pohjukassa. Jos he haluavat päästä syvemmille vesille, niin pitää ajaa Suomenlahden poikki ja tulla takaisin."

Vauhkosen mukaan Suomenlahdella tavataankin pinnalla kulkevien sotalaivojen lisäksi tyypillisesti muun muassa sukellusveneitä, niiden tuki- ja huoltoaluksia sekä erilaisia tutkimusaluksia.

"Näitä on ollut aina, mutta nyt volyymit ovat kasvaneet."

Venäläiset sotalaivat eivät yleensä pidä alusten havaitsemista ja tunnistusta helpottavaa AIS-järjestelmää (Automatic Identification System) päällä. AIS:n tärkeä tehtävä on estää alusten yhteentörmäykset. Sota-alusten ei kuitenkaan tarvitse käyttää AIS:ää.

Tunnistamattomien venäläisten alusten lisääntyminen Suomenlahdella on näkynyt myös liikenneviraston ylläpitämässä alusliikenne- eli VTS-palvelussa (Vessel Traffic Services).

"On niitä ollut enemmän kuin normaalisti", sanoo meriliikenteen ohjauskeskuksen päällikkö Thomas Erlund.

Hänen mukaansa vilkastuminen alkoi Krimin kriisin alettua.

VTS-palvelun liikenteenohjaajat pystyvät seuraamaan tutkillaan koko Suomenlahtea ja siellä liikkuvia tunnistamattomia aluksia.

"Ne näkyvät vain tutkakaikuina. Silloin meidän alusliikenneohjaajamme yleensä soittaa Merivoimien merivalvontakeskukseen. Yleensä sieltä sanotaan, että alus on tunnistettu."

"Venäläiset sotalaivat eivät pahemmin AIS:ää käytä. Aina voi pyytää, mutta ei ne yleensä pyyntöä toteuta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat