Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 70 ammattiliittoa pohtii "superjärjestöä"

Valmistelukokoukseen on kutsuttu edustajat kaikista ammattiliitoista ja palkansaajakeskusjärjestöistä

Kotimaa
 

Uutta työmarkkinoiden jättijärjestöä kätilöidään laajalla rintamalla perjantaiaamuna, kun joukko ammattiliittoja kerääntyy yhteiseen kokoukseen Helsinkiin.

Paikalle on kutsuttu edustajat kaikista ammattiliitoista ja palkansaajakeskusjärjestöistä. Keskiviikkoon mennessä kokoukseen oli ilmoittautunut yhteensä 72 ammattiliittoa. Kaikkiaan liittoja on 80.

Ilmoittautuneista 25 tulee korkeasti koulutettujen keskusjärjestöstä Akavasta, 24 Suomen ammattiliittojen keskusjärjestöstä SAK:sta ja 18 Suomen toimihenkilökeskusjärjestöstä STTK:sta. Lisäksi ilmoittautuneiden joukossa on muutama keskusjärjestöihin kuulumaton niin sanottu villi liitto.

Vaikka Akavasta on runsaasti liittoja paikalla, liittymistä uuteen, mahdollisesti syntyvään "superjärjestöön" on tähän mennessä ajanut näkyvämmin vain Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari, joka on myös Ylempien toimihenkilöiden eli YTN:n puheenjohtaja.

Myös perjantain valmistelukokouksen puheenjohtajista yksi on Porokari. Muut kaksi ovat SAK-laisen Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK-laisen Vakuutusväen liiton puheenjohtaja Liisa Halme.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kannattaa vakaasti Akavan itsenäisyyttä. Fjäder on kertonut uskovansa, että pitkällä aikavälillä työntekijöiden liitot jakautuvat kolmen sijasta kahteen järjestöön. Toiseen menisivät korkeakoulutetut ja toiseen ammattikoulun käyneet.

Kaikkiaan Akavassa on 35 liittoa. Osaa liitoista perjantain kokous onkin kiinnostanut lähinnä siksi, että varsinaisten yhdistymisaikeitten lisäksi siellä on luvattu puhua myös muusta yhteistyöstä keskusjärjestöjen ja liittojen välillä.

Useissa Akavan liitoissa uskotaan, että korkeakoulutettujen ääni hukkuisi teollisuusliittojen joukoissa.

Esimerkiksi ekonomien liitto eli Suomen Ekonomit ei ole perjantain kokoukseen edes ilmoittautunut, koska se aikoo pysyä Akavassa.

"Meillä on nyt parempaakin tekemistä eli keskitymme uuden brändimme kirkastamiseen", sanoo Suomen Ekonomien toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemming.

Ekonomi-brändi kertoo Hemmingin mukaan osaamisesta ja asiantuntijuudesta. Samalla vahvistuu ekonomikoulutuksen ja –tutkinnon imago.

Sen sijaan SAK:n ja STTK:n liitot ovat laajemminkin yhdistymishankkeen takana. Suurjärjestön on toivottu vahvistavan palkansaajien asemaa suhteessa työnantajiin eli lähinnä Elinkeinoelämän keskusliittoon EK:hon.

Yhdistymisen myötä on arvioitu myös syntyvän säästöjä esimerkiksi hallintomenoissa.

Sekä SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly että STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ovat suhtautuneet myönteisesti järjestöjen yhteistyön syventämiseen.

Uutta palkansaajien suurliittoa on väläytelty vuosien saatossa aiemminkin.

Asia eteni marraskuun lopulla, kun 22 ammattiliittoa kertoi suunnittelevansa uutta yhteistä keskusjärjestöä. Heillä on jäseniä noin 1,5 miljoonaa, mikä on yli puolet Suomen järjestäytyneistä työntekijöistä.

EK:sta palkansaajien hanketta on kommentoitu lähinnä niin, ettei sillä ole kovin suurta merkitystä Suomen työehtosopimusten neuvottelujärjestelmään, koska työnantajien tavoitteena on edetä kohti toimialakohtaisia neuvotteluja ja mahdollisimman lähelle työpaikkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat