Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimustulos yllätti: Pienet lapset kärsivät eniten lihavuudesta

Uusi suomalaistutkimus selvittää, saadaanko lasten lihavuuden hoidolla aikaan tuloksia

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Jaakko ja Sabi Nenonen toivat puolivuotiaan Aaron-poikansa tarkastukseen Viiskulman neuvolaan Helsingin Punavuoressa. Terveydenhoitaja Leena Grönholm (vas.) opasti opiskelija Laura Saarista pituuden mittaamisessa.
Jaakko ja Sabi Nenonen toivat puolivuotiaan Aaron-poikansa tarkastukseen Viiskulman neuvolaan Helsingin Punavuoressa. Terveydenhoitaja Leena Grönholm (vas.) opasti opiskelija Laura Saarista pituuden mittaamisessa. Kuva: Markus Jokela HS

Pienet lapset osoittautuivat lihavimmiksi uudessa suomalaistutkimuksessa, jossa tarkastellaan ylipainon takia hoidettuja lapsia ja nuoria.

"Alle kouluikäiset olivat kaikkein lihavimpia. Se oli yllättävää, koska käytännön työn perusteella odotimme murrosikäisten olevan lihavimpia. Sama kehitys on tosin aiemmin tullut esiin kansainvälisesti", kertoo tutkimusta johtava lastenlääkäri Marketta Dalla Valle Pohjois-Karjalan keskussairaalasta.

Dalla Vallen tutkimuksessa selvitetään lihavuuden takia vuosina 2005–2012 hoidettujen lasten ja nuorten lihomisen alkamista ja kehitystä. Tutkimuksessa on mukana 907 erikoissairaanhoidossa hoidettua 2–18-vuotiasta itäsuomalaista lasta. Tällainen kliinisten hoitoyksikköjen aineistoista tehty tutkimus on ensimmäinen Suomessa.

Lasten lihavuus on yleistynyt ja vaikeutunut. Ensimmäisten tutkimustulosten perusteella se muodostaa lapsille vakavan terveysriskin.

"Lihavuuden takia hoidetuilta lapsilta löytyi huomattava määrä sokeriaineenvaihdunnan muutoksia, rasvamaksaa sekä koholla olevaa verenpainetta. Sellaisia lihavia lapsia, joiden aineenvaihdunnassa ei ole mitään poikkeavaa, on vain hyvin vähän", Dalla Valle kertoo.

"Lihavuus lisää riskiä sairastua jo nuorena tyypin 2 diabetekseen ja valtimosairauksiin, joten ongelma on iso", Dalla Valle painottaa.

Tutkimuksen lapsista puolet oli lihavia ja lähes puolet vaikeasti lihavia. Ylipainoisia oli yhdeksän prosenttia. Vaikeasti lihavien ryhmässä oli enemmän poikia kuin tyttöjä. Pojat myös tulivat hoitoon myöhemmin kuin tytöt.

Tutkimuksessa selvitetään myös, miten lihavuuden hoito vaikuttaa painoon.

"Se tiedetään, että elämäntapaohjeilla saadut tulokset ovat korkeintaan kohtalaisia. Mitä pidemmälle lihavuus on jatkunut, sitä vaikeampi sitä on hoitaa", Dalla Valle sanoo.

Hänen mukaansa lihavuuden ehkäisy on aina hoitoa tehokkaampaa. Lihavuuteen pitäisi puuttua selkeästi nykyistä aikaisemmin.

"On tärkeää löytää ne lapset, joiden lihomisen riski on suurentunut, ja ehkäistä heidän lihomistaan ennalta."

Riskitekijöiden perusteella on mahdollista tunnistaa nämä lapset neuvolassa jo vauvaiässä. Tunnistaminen tapahtuu selvittämällä perheen tottumuksia raskausaikana. "Pohjois-Karjalassa olemme herätelleet neuvoloita kuntakäynnein, ja vastaanotto on ollut hyvä. Sen sijaan päivähoidon ja koulun maailma ei näe asiaa tärkeäksi. Liikkumista enemmänkin rajoitetaan ja hyssytellään."

Helsinkiläisessä Viiskulman neuvolassa asioineet Sabi ja Jaakko Nenonen sekä puolivuotias Aaron -poika ovat saaneet terveydenhoitajaltaan ohjausta vauvan ruokkimiseen.

"On myös kysytty, laitammeko itse ruokaa. Muuten elämäntapojamme ei ole kartoitettu. Lähinnä on ohjattu, että missä iässä vauvalle annetaan mitäkin", Jaakko Nenonen kertoo.

Nenoset arvelevat elämäntapojensa olevan kunnossa niin, ettei tarkempaan ohjaukseen ole tarvetta. Perhe laittaa ruokaa itse tuoreista aineksista.

"Aaronille ei anneta sokeria eikä karkkia ennen kuin on pakko", Sabi Nenonen sanoo.

Terveydenhoitaja Leena Grönholm puhuu vanhemmille ruoka-asioista jo odotusaikana, ja äitien painoa seurataan tarkkaan.

"Raskausajan kotikäynteihin ei ole resursseja", Grönholm toteaa.

Nykyisin jopa joka neljäs suomalaispoika on ylipainoinen tai lihava. Tytöistä ylipainoisten osuus on pienempi, noin 15 prosenttia. Ylipainoisiksi lasketaan lapset ja nuoret, joiden painoindeksi ylittää 25:n.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat