Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiitisen listan nimet jäämässä yhä piiloon

Paperi DDR:n ulkomaanvakoilun kiinnostuksen kohteista avautuu tutkijoille tänä vuonna

Kotimaa
 
Jarmo Matilainen HS
Seppo Tiitinen työskenteli suojelupoliisin päällikkönä 1978–1990. Kuva on vuodelta 1978.
Seppo Tiitinen työskenteli suojelupoliisin päällikkönä 1978–1990. Kuva on vuodelta 1978. Kuva: Jarmo Matilainen HS

Suomalaisia kuohuttaneen Tiitisen listan nimet ovat jäämässä yhä pimentoon, vaikka tutkijat pääsevätkin tutustumaan asiakirjaan tänä vuonna. HS:n tietojen mukaan Supossa edellytetään, että listaan tutustuva tutkija sitoutuu olemaan julkistamatta nimiä.

Suojelupoliisi voi luovuttaa mieliä kuohuttaneen Tiitisen listan tutkimuskäyttöön kevätkesästä lähtien. Tämä johtuu siitä, että 2015 tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun suojelupoliisin päällikkö Seppo Tiitinen sai listan DDR:n ulkomaantiedustelua kiinnostaneista suomalaisnimistä.

Artikkeliin liittyvät

Supo on myöntänyt vakavasti otettavaan historiantutkimukseen arkistolupia, kun 25 vuotta on kulunut dokumentin syntymisestä. Tiitisen lista sisältää vinkkitietoa paristakymmenestä suomalaisesta, jotka olivat yhteydessä DDR:n ulkomaanvakoilun Stasin upseerien kanssa.

Lista on peräisin Saksan tiedustelupalvelulta, joka sai sen Stasi-loikkarilta tai loikkareilta.

Supo ei myöskään myönnä lupaa pelkän listan tutkimiseen, vaan tutkimusaiheen pitää olla laajempi.

Supo ei halua listan nimiä julkisuuteen, sillä tiettävästi se on kerätty melko heppoisin perustein. Kyse on suomalaisista henkilöistä, jotka olivat DDR:n ulkomaanvakoilun kiinnostuksen kohteita.

Mikäli Supo epäilisi heidän syyllistyneen vakoiluun, sen olisi pitänyt käynnistää esitutkinta. Vakoilututkimuksia ei ole listan nimistä kuitenkaan käynnistetty.

Vakavasti otettavan historiantutkijan kurkistus Stasi-aineistoon saattaisi kuitenkin lopettaa jatkuvan huhumyllyn Stasi-urkkijoista.

Supo on pitänyt Tiitisen listaa oman toimintansa kannalta vähäarvoisena, mutta vastustanut sen julkistamista. Perusteena on ollut henkilösuojan lisäksi se, että julkistaminen "heikentäisi keskeisesti Supon tiedonsaantia kansainvälisiltä yhteistyötahoilta", kuten Supo vuonna 2010 muotoili.

Korkein hallinto-oikeus päätti toukokuussa 2010, että suojelupoliisi voi edelleen pitää Tiitisen listan salassa.

Perusteena oli se, että listan julkistaminen voisi vaarantaa suojelupoliisin suhteet yhteistyötahoihin eli Saksan tiedusteluun.

Tiedustelumaailmassa tietojenvaihto perustuu luottamuksellisuuteen eli tietojen pitämiseen vain omassa käytössä.

Tiitisen listan avaamisesta tutkijoiden käyttöön kertoi tänä vuonna ensimmäisenä kokoomuksen Verkkouutiset. Lehden haastattelema Helsingin yliopiston poliittisen historian emeritusprofessori Seppo Hentilä sanoo nykyisin kannattavansa listan julkistamista.

"Olin aluksi sitä mieltä silloin kun tämä lista tuli Alpo Rusin tapauksen myötä puheenaiheeksi, että sitä ei olisi viisasta antaa tutkijoiden käyttöön, koska siitä tulisi uusia Rusin kaltaisia tapauksia, jolloin syyttömät henkilöt menettäisivät maineensa", Hentilä sanoo Verkkouutisille.

Suojelupoliisi epäili vuonna 2002 Alpo Rusia törkeästä vakoilusta DDR:n hyväksi vuosina 1969–76.

Hentilän mukaan hän on muuttanut kantaansa, koska salassapito "jatkuvasti kaivertaa julkisuudessa".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat