Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi tärkeää kysymystä – Kaikki puolueet samaa mieltä Venäjä-pakotteista

Kahdenkeskinen neuvotteluyhteys Venäjään on eduskunnan mielestä säilytettävä

Kotimaa
 
Laura Oja HS
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ripitti eduskunnan Venäjä-keskustelussa keskiviikkona EU:ta huonosta naapuruuspolitiikasta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ripitti eduskunnan Venäjä-keskustelussa keskiviikkona EU:ta huonosta naapuruuspolitiikasta. Kuva: Laura Oja HS

EU:n pakotepolitiikka
Eduskunta antoi laajan tukensa yhteiselle EU:n pakotepolitiikalle Venäjää kohtaan.

"Olemme onnistuneet sanktiopolitiikan kohdentamisessa, vaikka vastapakotteet vaikuttavat. Tarkoitus on saada Venäjä muuttamaan käyttäytymistään", pääministeri Alexander Stubb (kok) sanoi. "Oma paikkamme Euroopassa on kristallinkirkas."

"Suomen ei tarvitse pohtia, mihin leiriin se kuuluu. Olemme EU:n jäsenenä mukana tekemässä myös EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa", totesi myös Pekka Haavisto (vihr).

Johannes Koskinen (sd) korosti Suomen ajaneen EU:ssa sitä, ettei ihmisten välisiä suoria kontakteja ryhdyttäisi rajoittamaan, sillä juuri nämä kontaktit vähentävät ennakkoluuloja ja kärjistyksiä. "Ne myös patoavat sitä kehityssuuntaa, että Venäjä ja sen kansalaiset loitontuisivat eurooppalaisesta yhteistyöstä."

Stubb kertoi, että Krimin miehitykseen kohdistetut sanktiot raukeavat henkilöiden osalta maaliskuussa ja talouspakotteet kesäkuussa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps) mukaan Brysselissä ole ymmärretty sitä, että Suomen näkökulma pakotepolitiikkaan on erilainen kuin Etelä-Euroopassa.

"Maantieteellisen sijaintimme vuoksi Suomi on etulinjassa, kun EU ja Venäjä nokittelevat keskenään."

Jörn Donner (r) sanoi Venäjän pyrkivän hajottamaan EU:ta siinä toivossa, että jo päätetyt sanktiot voidaan perua. "Mutta vain yhtenäisellä EU:lla on tarpeeksi voimaa vastustaa Venäjän geopoliittisia tavoitteita."

 

EU:n naapuruuspolitiikka
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps) piti EU:n naapuruuspolitiikkaa epäonnistuneena. "EU:n tavoitteet olivat alun perin liian kunnianhimoisia suhteessa EU:n taloudelliseen kantokykyyn ja vaikutusvaltaan naapurustossa."

Hän sanoi, että naapuruuspolitiikan pitäisi olla tärkeä osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa mutta vastuu on jäsenmailla. "Politiikkaa ei tule jättää EU-byrokratian vietäväksi."

 

Nato ja puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa
Naton puolustajat pysyttelivät piilossa. "Puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa syvennetään ja Naton rauhankumppanuutta kehitetään, mutta Nato-jäsenyyden hakeminen ei ole ajankohtaista", tiivisti Juha Sipilä (kesk) liturgisesti.

Stefan Wallin (r) tosin sanoi, että Nato-pohdiskelua on pidettävä yllä "ei Ukrainan tilanteen takia, vaan siitä huolimatta."

Annika Lapintie (vas) toisti, että vasemmistoliitto ei kannata Nato-jäsenyyttä tai asevarustelua. "Ne eivät lisäisi vakautta ja rauhaa sen paremmin Suomessa kuin Ukrainassakaan. Päinvastoin ne toisivat lisää jännitteitä ja epävakautta." Markus Mustajärvi (vr) näki, että suomalaisia tietoisesti manipuloidaan Nato-myönteisiksi.

Itämeren ja arktisten alueiden turvallisuuskysymystä sivuttiin. "On luonnollista, että etsimme ensisijaisesti ratkaisuja yhdessä Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kanssa", sanoi Haavisto.

 

Ukrainan kysymys
Venäjän miehitys Krimillä tuomittiin yksimielisesti. Stubb sanoi, että Venäjä on tehnyt väärin ryhtyessään sotilaallisiin toimiin rajojensa ulkopuolella.

"Venäjä haluaa olla sääntöjen noudattajan sijaan sääntöjen asettaja."

Diplomaattinen vuoropuhelu Venäjän kanssa ja Suomen aktiivinen rooli siinä miellyttivät edustajia. Pakotteet ymmärrettiin, vaikka niistä ei pidetty.

"Pakotteet eivät kokemuksen valossa ehkä ole tehokkaita, mutta ne ovat joka tapauksessa sotaa parempia", Lapintie sanoi.

 

Yhteys Moskovaan
Eduskunta piti hyvänä, että Suomella on kahdenkeskiset suhteet Venäjään. Stubb sanoi Suomen pitävän keskusteluyhteyden Venäjään auki.

"Suomen on hyvä jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa, muttei alistua vietäväksi. Suomen Venäjä-suhteet ovat meille äärettömän olennaiset. Moskovan tien ei pidä antaa ruohottua", totesi Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok).

"Tietysti voidaan ylläpitää muodollisesti asiallisia suhteita Venäjään, sillä edellytyksellä, että olemme tietoisia olevamme osa suurempaa yhteisöä, Euroopan unionia", Donner jatkoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat