Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tykkylumi katkoo sähköjä Savossa

Lumen painosta kaatuneet puut aiheuttavat yhä vaaraa Puijon laduilla

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Kilpaa hiihtävä Jarmo Rissanen (vas.) harjoitteli keskiviikkona isänsä Juhani Rissasen kanssa Puijon suljetulla ja lumisateen umpeuttamalla ladulla.
Kilpaa hiihtävä Jarmo Rissanen (vas.) harjoitteli keskiviikkona isänsä Juhani Rissasen kanssa Puijon suljetulla ja lumisateen umpeuttamalla ladulla. Kuva: Akseli Muraja

Kuopion Puijo tarjosi keskiviikkona kuvankauniit metsämaisemat, mutta hiihtoladuilla oli hiljaista.

Edellispäivänä tiistaina kaupunki sulki lähes kaikki Puijon ladut tapaturmavaaran takia.

Fakta

Puiden tykkylumi

 Tykkylumeksi kutsutaan puihin lujasti kiinnittynyttä lumikerrosta. Sen syntyminen vaatii suurta ilmankosteutta kuten sumua. Märkä lumi tarttuu puihin herkästi. Pakkanen jäädyttää märän lumen kiinni oksiin.

 Tuuli edesauttaa lumen kertymistä puustoon. Voimakas tuuli pudottaa oksistoon jo kertynyttä lunta.

 Tuulen lisäksi sään lämpeneminen plussalle pudottaa puista lunta.

Puihin kertynyt tykkylumi on taivuttanut ja kaatanut puita ladulle. Osa puista on painunut sähkölinjojen päälle.

Sama ongelma on kaikilla laduilla, mutta kaupunki pitää vaarallisina etenkin Puijon jyrkästi vaihtelevassa maastossa kaatuneita puita.

"Siellä on jyrkkiä laskuja. Jos siellä alamäessä on yhtäkkiä puu nurin, voi käydä huonosti. Kaupungin ylläpitämien reittien täytyy olla turvallisia", sanoo kaupungin turvallisuuspäällikkö Pekka Karpansalo.

Puijolla on 30 kilometrin latuverkosto. Kuopion kaupunkialueella on maalla sata kilometriä latua. Muillakin laduilla lumi painaa puita, mutta niillä hiihtämistä kaupunki ei ole kieltänyt. Karpansalo kehottaa silti varovaisuuteen.

Keskiviikon lumisade on umpeuttanut latu-urat Puijolla.

Kielloista ja olemattomasta ladusta huolimatta kuopiolaiset Jarmo Rissanen ja hänen isänsä Juhani Rissanen hiihtivät keskiviikkona iltapäivällä Puijon Konttilan pellon ympäristössä.

He eivät halua pitää välipäiviä, sillä poika hiihtää kilpaa SM-tasolla, isä veteraanisarjassa.

"Stadionilla on auki 1,4 kilometrin lenkki, mutta siinä ei ole nousuja. Täällä on unelmamaastot", Jarmo Rissanen sanoo.

Hän aikoi hiihtää Puijolla 3–4 tunnin harjoitukset. Rissaset eivät pidä tapaturmariskiä hiihtoladulla suurena, vaikka lumi puita painaakin.

"Ei täällä mitään vaarallista ole. Tänään meinasin liukastua jalkakäytävällä. Huono tuuri, jos täällä jotain sattuu", Juhani Rissanen sanoo.

Kaupungin ulkoilu- ja virkistysyksikön valvoja Mika Venäläinen kertoo kaataneensa ladulta puita jo pari viikkoa sitten.

"Kyllä meillä moottorisaha pysyy kädessä, mutta pahimpia ovat sähkölankojen päälle kaartuneet puut. Niihin tarvitaan ammattilaista."

Ammattilaiset eivät ehdi nyt latujen varteen. Metsureita ja sähkömiehiä työllistävät tällä hetkellä tykkylumen sähköverkostossa aiheuttamat viat.

Sähkönjakelussa on ollut ongelmia esimerkiksi Etelä-Savossa, Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa, Pohjanmaalla ja Hämeessä.

Suurimmat ongelmat ovat olleet Pohjois-Savossa. Pahimmillaan Savon Voiman alueella oli viikonvaihteessa sähköttä jopa 17 000 taloutta. Vesannolla evakuoitiin ihmisiä pitkään jatkuneen sähkökatkon takia.

Kun viat saatiin alkuviikosta korjattua, keskiviikkoinen lumisade aiheutti uusia vikoja. Keskiviikkona sähköttä oli ajoittain tuhansia talouksia.

Savon Voiman alueella vikoja korjasi ja riskipaikkoja kartoitti kolme helikopteria sekä yli sata työmiestä. Ainakin Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa tehtiin samoja töitä.

"Lumen takia paljon puita on taipunut johtojen päälle, ja kun tulee vähän lisää lunta, ne aiheuttavat vikoja", kertoo verkostopäällikkö Pekka Miettinen Savon Voimasta.

Loppuviikosta lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa jopa plussalla, joten lumikuormien odotetaan putoavan puista.

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat