Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ottaisi valtavan loikan tiedustelumaailmaan

Työryhmä esittää Supolle ja Puolustusvoimille oikeutta täysimittaiseen ulkomaanvakoiluun

Kotimaa
 
Suuri erimielisyys tiedustelun periaatteista
Suuri erimielisyys tiedustelun periaatteista
Suojelupoliisi ja Puolustusvoimat haluavat lisää valtuuksia verkkotiedusteluun, liikenne- ja viestintäministeriö pelkää, että ihmisten perusoikeuksia loukataan. Toimittaja, kuvaus ja editointi Kalle Koponen HS

Suomi ottaa historiallisen suuren askeleen turvallisuuspolitiikassaan, jos Puolustusvoimat ja suojelupoliisi saavat sellaiset valtuudet tietoverkkotiedusteluun ja ulkomaanvakoiluun kuin keskiviikkona mietintönsä jättänyt tiedonhankintalakityöryhmä esittää.

Suomessa ei ole aiemmin ollut tiedustelulakeja, mutta kyber- ja terrorismiuhkien vuoksi ne katsotaan nyt välttämättömiksi ja poliittisesti mahdolliseksi, kunhan samalla pidetään huolta perusoikeuksiin kuuluvasta yksityisyyden suojasta.

Artikkeliin liittyvät

Puolustusministeri Carl Haglundin (r) mielestä Suomi alkaa olla poikkeus siinä, ettei se harjoita esimerkiksi verkkotiedustelua. "Ilman tiedustelua olemme joistakin asioista onnellisen tietämättömiä, ja se voi kostautua."

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) mielestä tiedustelulakeja tarvitaan, jotta turvallisuusviranomaiset voivat vastata lakisääteisiin tehtäviinsä muuttuvassa turvallisuusympäristössä.

Työryhmä ehdottaa suojelupoliisille ja Puolustusvoimille oikeuksia paitsi tietoverkkotiedusteluun, myös täysimittaiseen ulkomaanvakoiluun samaan tapaan kuin on esimerkiksi Ruotsilla ja Hollannilla. Ne noudattavat tietoverkkotiedustelussa ja ulkomaan tiedustelussa omien maidensa lainsäädäntöä, mutta eivät välttämättä kohdemaan lainsäädäntöä.

"Tiedustelun luonne on sellainen, että siitä ei kerrota kohdemaalle. Kyse on ennakkovaroituksen saamisesta, ja siksi on luonnollista, että siihen on päädytty ehdotuksessa", Haglund sanoo.

Supolle ja sotilastiedustelulle uudet tiedusteluvaltuudet ja etenkin ulkomaanvakoilu tarkoittaisivat samoja oikeuksia, mutta niiden tiedustelutoiminnan luonne on erilaista.

Supo vastaa vastavakoilusta ja terrorismin torjunnasta. Puolustusvoimat keskittyy sotilaallisten uhkien torjuntaan.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo, että supo on tyytyväinen työryhmän ehdottamiin uusiin tiedonhankintakeinoihin. Jos supo saa uudet laajat tiedonhankintaoikeudet, se luopuu oikeudesta tutkia rikoksia eli tehdä esitutkintaa.

Pelttari pitää mahdollisena, että supo luopuu kokonaan asemastaan poliisina ja muuttuu siviilitiedusteluviranomaiseksi. Asia eteni tiistaina, jolloin eduskunta kävi lähetekeskustelun poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta. Esityksen mukaan suojelupoliisi siirrettäisiin Poliisihallituksen alaisuudesta suoraan sisäministeriön alaiseksi poliisiyksiköksi.

Suojelupoliisilla ei ole tällä hetkellä oikeutta vakoilla ulkomailla. Puolustusvoimat taas tiedustelee ulkomailla avoimesti virkapukuisten sotilasasiamiesten ja elektronisen ilmatilan tiedustelun avulla.

Työryhmän ehdotuksen mukaan puolustusvoimat ja supo saisivat oikeuden muunkin rajat ylittävän tietoliikenteen tarkkailuun kuten suljettujen kiinteiden verkkojen seurantaan.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-ahon vastaus työryhmän ehdotuksiin on "selkeä kyllä". Ohra-aho ei kavahda vakoiluoikeuksien saamista ulkomailla.

"On tietenkin joka kerta harkittava tarkasti hyödyt ja riskit, jotka tällaiseen toimintaan liittyvät. Poliittisella johdolla pitää olla selkeä ohjausvastuu, mutta operatiivinen toiminta pitää jättää viranomaisille."

Kykyään tietoverkkotiedusteluun Puolustusvoimat on kehittänyt kymmenisen vuotta, Ohra-aho sanoo.

Tietoverkkotiedustelun tekeminen keskitettäisiin Puolustusvoimien tiedustelulaitokselle. "Sillä on tiedusteluosaaminen, historia ja kansainväliset yhteydet", Ohra-aho sanoo.

Työryhmän ehdotuksen mukaan linjaukset siitä, milloin tiedustelua voisi tehdä, tekisi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevä ministerivaliokunta (Utva) presidentin johdolla.

Ulkomaan tiedustelun tulisi olla myös parlamentaarisessa valvonnassa. Tiedustelussa pitäisi olla sama välttämättömyyden periaate kuin muussakin sotilastoiminnassa, Ohra-aho sanoo.

"Kun toimitaan, jokin kynnys on jo ylittynyt ja meitä vastaan on toimittu tietyllä tavalla."

Verkkotiedustelu ei kohdistuisi lähtökohtaisesti yksilöihin eikä yrityksiin, Ohra-aho sanoo. "Emme me ammu tykillä mökkiläisiäkään, emmekä summamutikassa rajan yli. Toiminta liittyy aina uhka-arvioon siitä, milloin pitää käyttää vaikuttamiskykyä."

Markku Ulander Lehtikuva
Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho (vas.) ja suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kuuluivat keskiviikkona Säätytalolla mietintönsä jättäneeseen tiedonhankintalakityöryhmään.
Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho (vas.) ja suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kuuluivat keskiviikkona Säätytalolla mietintönsä jättäneeseen tiedonhankintalakityöryhmään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat