Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konsensus läpäisi Venäjä-testin

Kotimaa
 
Mihail Klimentjev Venäjän presidentin lehdistöpalvelu
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja puolustusministeri Sergei Šoigu (vas.) seurasivat sotaharjoituksia Karjalan kannaksella viime maaliskuussa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja puolustusministeri Sergei Šoigu (vas.) seurasivat sotaharjoituksia Karjalan kannaksella viime maaliskuussa. Kuva: Mihail Klimentjev Venäjän presidentin lehdistöpalvelu

Suomeen julistettiin vuodenvaihteen alla ulkopoliittinen konsensus eli presidentin ja useimpien puolueiden yksimielisyys, ja nyt se on testattu myös käytännössä.

Eduskunta keskusteli keskiviikkona Venäjästä hämmentävällä yksimielisyydellä.

Jos turvallisuus nousee huhtikuun eduskuntavaalien teemaksi, niin on kiinnostavaa nähdä, mistä löytyy keskusteltavaa.

Eduskunta käsitteli Venäjää "ajankohtaiskeskustelussa", eli mistään ei päätetty, joten puhe oli vapaata. Avainpuheenvuoroissa kuitenkin puhuttiin ja enimmäkseen myös vaiettiin samoista asioista.

Toistuvin teema oli vakuuttelu tuesta tasavallan presidentille Sauli Niinistölle suhteissa Venäjään ja Ukrainan kriisissä. Yhtä yksimielistä oli tuki Suomen varauksettomalle osallistumiselle EU:n Venäjään kohdistamiin pakotteisiin, mutta myös tarpeelle pitää yhteydet auki Moskovaan.

Puheenvuoroissa ei ehdotettu Suomen liittymistä Natoon, joskin muutamassa sitä vastustettiin. Tämä oli aikoihin ensimmäinen Venäjä-keskustelu, josta ei tullut Nato-keskustelua.

Miten ihmeessä tähän on päästy?

Tärkein tapahtuma oli puoluejohtajien käynti presidentin luona ennen joulupyhiä. Sitä ennen kokoomuksessa oli haukuttu keskustaa halusta luistaa EU:n pakotepäätöksistä. Keskustassa haukuttiin kokoomusta Nato-jäsenyyden tyrkyttämisestä.

Nato-jäsenyyden kohdalle syntyi ulkopolitiikkaan uusi käsite, joka oli "vallitsevat olot".

Niinistön mukaan Suomi ei hae Nato-jäsenyyttä vallitsevissa oloissa. Pääministeri Alexander Stubb (kok) puhui jäsenyydelle sopimattomasta säätilasta. Molemmat tarkoittivat Venäjää.

Useimmiten Suomen johto on korostanut, että Nato-päätös riippuu vain Suomesta. Vallitsevista oloista tulevat mieleen "yleiset syyt", eli Neuvostoliiton vastustus, joka esti kokoomuksen pääsyn hallitukseen vielä 1970-luvulla.

Uudenvuoden puheessaan Niinistö tarkensi, että Suomen mahdollisuus liittyä Natoon on "sanomattakin selvä". Selvää lienee sekin, ettei Nato ole tämän jälkeen tärkeä vaaliteema.

Puheessaan Niinistö toi ulkopolitiikkaan myös toisen uuden käsitteen, joka on "aktiivinen vakauspolitiikka". Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä antoi sille Venäjä-keskustelussa varauksettoman tukensa.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat