Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkallokeli täyttää Uudenmaan sairaalat

Päiväkausien huono jalankulkukeli näkyy Uudenmaan ensiapuasemilla

Kotimaa
 
Judoliiton johtaja kertoo: Näin kaadut oikein
Judoliiton johtaja kertoo: Näin kaadut oikein
Liukkailla kaduilla kaatuu ja loukkaantuu talvikuukausina useita ihmisiä. Vammoilta voi säästyä, jos opettelee kaatumaan oikein eli pehmeästi. Judossa oikeaa kaatumistapaa kutsutaan nimellä ukemi. Suomen judoliiton vt. toiminnanjohtaja Miikka Neuvonen näyttää mallia. Toimittaja: Pauliina Grönholm, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen.

Uuttamaata päiväkausia koetellut liukkaus on tuonut etenkin pääkaupunkiseudun ensiapuasemille tavallista enemmän murtumapotilaita. Esimerkiksi Töölön sairaalan tapaturma-asemalla on viime viikonlopusta lähtien ollut leikattavia murtumapotilaita päivittäin kymmenkunta enemmän kuin tavallisesti.

"Mitään poikkeuksellista ei ole, mutta useampi ihminen odottaa leikkausta", kertoo ylilääkäri Eero Hirvensalo.

Neljä vinkkiä

Näin kaadut oikeaoppisesti

Liukastumisen aiheuttamilta vammoilta voi säästyä, jos opettelee kaatumaan oikein eli pehmeästi. Judossa tätä kutsutaan nimellä ukemi.

1. Lisää joustoa polviin. Jännittyneenä kaatuessaan saa vammoja helpommin kuin rentona.

2. Selkä pyöreäksi. Paina leuka kohti rintaa ja pyöristä yläselkää eteenpäin.

3. Kädet kiinni kehoon. Taakse kaatuessa kädet ja pää hakeutuvat helposti taakse. Kokeile kellahtamista kädet vartalon etupuolella kevyessä koukussa ja taivuta pää kohti rintaa.

4. Harjoittele. Kuivaharjoittele turvallisempaa kaatumistapaa, jotta se palautuu mieleen nopeassa kaatumistilanteessa.

Lähteet: Invalidiliitto ja Suomen judoliiton Pääkallokelit.fi-kampanja

"Tämä on tavallaan ennakoitavissa ollut ruuhka. Ranne- ja nilkkavammoja on tällaisella säällä aina enemmän, ja isompiakin vammoja voi tulla."

Myös Peijaksen murtumapoliklinikalla Vantaalla on ollut vuodenvaihteen jälkeen vilkasta.

"Seurantamme mukaan murtumapotilaita ja juuri kaatumisia ja liukastumisia on ollut vuodenvaihteen jälkeen noin kymmenen prosenttia tavanomaista enemmän", kertoo Peijaksen päivystystä hoitavan Attendon ylilääkäri Jarmo Kantonen.

Nopeasti liukkaaksi muuttunut keli tietää Peijaksessa pahimmillaan jopa kymmeniä murtumapotilaita vuorokaudessa. Kantosen mukaan ihmiset eivät osaa olla varuillaan suojasään jälkeen tulevien pakkasten liukkaudessa. Toisaalta hiekoittajat eivät ehdi heti kaikkialle.

Peijaksen päivystyksessä murtumapotilaat pyritään siirtämään jonossa kiireellisiksi.

"Murtuma on kivulias, ja sen hoito on aloitettava napakasti", Kantonen sanoo.

Röntgenpuolen ruuhkautuminen on välillä pidentänyt murtumapotilaan hoitoaikaa.

"On ollut pakko ottaa ylimääräisiä kipsaajia, että ylipäätään selvitään. Mitään kaaosta ei ole ollut, mutta liukkaus kyllä on näkynyt."

Murtumat työllistävät vastaanotoilla pitkään. Potilaat käyvät kontrolleissa viikon ja kahden viikon kuluttua tapaturmasta, ja lopuksi potilaan on käytävä kipsin poistossa.

"Viikon parin ruuhka heijastuu kuukauden tai puolitoista eteenpäin ja näkyy toiminnassa, vaikka uusia murtumatapauksia ei tulisikaan", Kantonen kertoo.

Markus Jokela HS
Merihakalaisella Heli Eteläpäällä on kokemusta kaatumisesta. "Kaaduin useita vuosia sitten liukkaalla. Siitä on muistona nilkassa pari rautaa. Siitä opin kulkemaan varovaisemmin."
Merihakalaisella Heli Eteläpäällä on kokemusta kaatumisesta. "Kaaduin useita vuosia sitten liukkaalla. Siitä on muistona nilkassa pari rautaa. Siitä opin kulkemaan varovaisemmin."

Ylilääkäri Hirvensalo pyrkii vaikuttamaan valistuksella.

"Olemme yrittäneet ennalta ehkäisevästi kertoa, että varovainen pitäisi olla. Kun töihin on pakko mennä, niin työmatkalla on hyvä pitää sellaisia jalkineita, joilla pysyy pystyssä, ja varoa pahimpia paikkoja. Kävelysauvojen käyttökään ei ole mahdotonta, jos on oikein hankala tie."

Koiran ulkoiluttamisessa piilee vaara. "Liukkaalla iso koira vetää äkkiä ihmisen kumoon. Silloin pitäisi olla piikkilenkkarit tai nastat pohjassa tällaisella säällä."

Liukkauden aiheuttamat murtumat ovat Hirvensalon mukaan erityisesti työikäisten tai juuri eläkkeelle jääneiden ongelma. Vanhukset ovat jo oppineet varovaisemmiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat