Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oulun kirvessurmien syy on epäselvä

Järkyttynyt asiakas todisti raakaa kirvessurmaa oululaisessa pubissa

Kotimaa
 
Krp selvittää, käyttikö Oulun poliisi liikaa voimaa surmaajan taltuttamisessa
Krp selvittää, käyttikö Oulun poliisi liikaa voimaa surmaajan taltuttamisessa
Rikoskomisario Petri Savela kertoo kirveellä riehuneen miehen taustoista. Tutkintaa johtava komisario Ari-Pekka Kouva krp:stä kertoo tapahtumien kulusta Tuiran Tuisku pubissa ja surmaajan asunnolla. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus & leikkaus: Antti Leinonen

Mitä tapahtui?
Hätäkeskus sai keskiviikkona kello 17.46 ensimmäisen ilmoituksen Oulun Tuirassa Pub Tuiskussa tapahtuneesta veriteosta.

Poliisi epäilee, että vuonna 1979 syntynyt mies surmasi kirveellä ensin vuonna 1969 syntyneen työntekijän ja sen jälkeen vuonna 1940 syntyneen toisen miehen. Poliisin mukaan iskuja oli useita ja ne kohdistuivat uhrien ylävartaloihin.

Molemmat uhrit ovat oululaisia. Toinen uhreista oli ravintolan sisällä ja toinen ravintolan ulkopuolella. He kuolivat miltei heti.

Ketä epäillään?
Ulkomaalaistaustaisella epäillyllä oli ollut pysyvä oleskelulupa Suomeen useiden vuosien ajan.

Mies oli ollut kerran tekemisissä poliisin kanssa aiemmin, mutta kyse oli keskusrikospoliisin mukaan mitättömästä tapahtumasta verrattuna keskiviikkoisiin henkirikoksiin. Ainakaan poliisilla ei ole tietoa miehen mahdollisista mielenterveysongelmista.

Miten tapahtumat pubissa etenivät?

Oululainen mies kertoi olleensa paikalla tapahtumahetkellä. Miehen kertomus täsmää monelta osin poliisilähteistä saatujen tietojen kanssa, kun taas osaa hänen tiedoistaan ei ole vahvistettu.

"Näin, kun mies hakkasi pubin työntekijää kirveellä päähän. Kolme, neljä, viisi kertaa. Juoksin vessaan piiloon. Se oli hirveää. En ole nukkunut koko yönä ja olen vieläkin aivan sokissa", kertoi mies HS:lle. Hän ei halua nimeään julkisuuteen.

Mies kertoi, että pubissa oli verityön sattuessa muutama asiakas. Hänen mukaansa tekijä tuli reppuineen baariin ja meni baaritiskille noin kello 17.45.

"Luulin, että hän menee vain ostamaan juotavaa. Mutta yhtäkkiä näin hänet lyömässä tätä miestä kirveellä", hän kertoi.

Silminnäkijän mukaan uhri, pubin työntekijä, oli istunut tietokoneella, kun hakkaaminen alkoi. Poliisi ei vahvistanut eikä kiistänyt tätä tietoa.

Piileskeltyään vessassa kolme tai neljä minuuttia silminnäkijä uskalsi tulla ulos. Baarissa ei ollut enää muita kuin kuollut baarin työntekijä.

Ulos juostessaan hän huomasi maassa toisen uhrin, joka näytti hänestä mieheltä. "En katsonut tarkasti, olin aivan sokissa. Mutta ilmeisesti se oli mies."

Pubin surmattua työntekijää, jonka hän tunsi asiakkaana, silminnäkijä luonnehti "tavalliseksi, hiljaiseksi, rauhalliseksi suomalaismieheksi".

Oliko epäilty pubin vakioasiakas?

Tuisku Pubin omistaja Markku Kaakinen ei ole tietoinen, oliko surmatulla ja surmaajalla ollut joskus sanaharkkaa.

"Tiedän, että yksi ulkomaalaistaustainen mies sai pari vuotta sitten porttikiellon pubiin väkivaltaisen käyttäytymisen vuoksi. Pitäisi nähdä surmaajan kuva, jotta voisin tunnistaa hänet. Kuulemani nimi ei sano minulle mitään", Kaakinen kertoi.

"Kaikkia pubissa sattuneita tilanteita ei kirjata ylös, eikä kaikki tule tietooni. Muuten pubi on rauhallinen. Meillä ei ole edes portieeria, vaan henkilökunta pitää työn ohessa järjestystä yllä."  

Mikä oli teon motiivi?
Poliisin mukaan kaksoissurman motiivi on edelleen epäselvä. Tekoihin ei näytä liittyvän muita henkilöitä, eikä niille näytä olevan poliittisia tai uskonnollisia motiiveja.

"Tiedossa ei ole mitään muuta motiivia kuin se, että tekijä halusi tehdä näin. Ei ole tietoa, että hänellä olisi ollut motiivia surmata juuri nämä ihmiset", sanoi poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

"Meidän suurin uhkakuvamme ovat ulkona vapaana olevat psyykkisesti sairaat ihmiset, jotka voivat tehdä mitä vain."

Tapio Mainio HS
Pekka Mykkänen HS
Oulu/Helsinki

Antti J. Leinonen
Kirvessurmien tapahtumapaikalle oululaisen pubin edustalle Tuiraan oli torstaina tuotu hautakynttilöitä.
Kirvessurmien tapahtumapaikalle oululaisen pubin edustalle Tuiraan oli torstaina tuotu hautakynttilöitä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat