Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilkka Salmi: Uudet valtuudet ulkomailla terrorismin torjuntaan

EU:n tiedustelupäällikön mielestä Suomella ei ole tarvetta hyökkäävään vakoiluun

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
"Poliittiset päättäjät määrittelevät tarkasti, millaiset valtuudet Supo ja Puolustusvoimat saavat tiedusteluun ulkomailla", sanoo EU:n siviilitiedustelun johtaja Ilkka Salmi.
"Poliittiset päättäjät määrittelevät tarkasti, millaiset valtuudet Supo ja Puolustusvoimat saavat tiedusteluun ulkomailla", sanoo EU:n siviilitiedustelun johtaja Ilkka Salmi. Kuva: Sirpa Räihä HS

Euroopan unionin siviilitiedustelun johtaja Ilkka Salmi sanoo, että Suomen siviiliviranomaisille ehdotetut uudet tiedusteluvaltuudet on tarkoitettu pääasiassa terrorismin torjuntaan. Hänen mielestään Supolla ei ole tarvetta hyökkäävään tiedusteluun, kuten teollisuusvakoiluun.

Keskiviikkona mietintönsä julkistanut tiedonhankintalakityöryhmä esittää, että Suomi ottaa historiallisen suuren askeleen turvallisuuspolitiikassaan ja sallii suojelupoliisille ja Puolustusvoimille täysimittaisen ihmisten ja tietoteknisen vakoilun ulkomailla. Vakoilu on toimintaa, joka voi rikkoa kohdemaan lakeja, ja se pyritään salaamaan kohdemaan viranomaisilta.

Kuka?

Ilkka Salmi

 Turkulainen Ilkka Salmi (kok) on koulutukseltaan varatuomari.

 Salmi aloitti Supon ylitarkastajana vastavakoiluyksikössä 2002, kun pesti sisäministeri Ville Itälän (kok) erityisavustajana päättyi.

 Hän nousi poikkeuksellisen nopeasti eli vajaassa viidessä vuodessa keskeiseen tehtävään suojelupoliisin esikuntayksikön päälliköksi.

 Vuonna 2007 hänet nimitettiin koko Supon johtoon. Keväällä 2011 hän aloitti nelivuotiskauden EU:n tiedusteluanalyysikeskuksen Intcenin johdossa.

Salmi puhuu kuitenkin tiedustelusta, sillä yksikään tiedustelija ei myönnä vakoilevansa. Sitä harjoittavat vain toiset.

"Tiedustelun tarve ulkomailla lähtee terroristisen toiminnan torjumisesta. Mielestäni uudet valtuudet ovat edelleen puolustuksellisia, eikä Suomen siviiliviranomaisilla ole tarvetta lähteä suurvaltojen tapaiseen tiedusteluun tai vakoiluun ulkomailla", sanoo EU:n siviilitiedustelukeskusta Intceniä johtava Salmi.

Salmi on virkavapaalla Suomen turvallisuuspoliisin Supon päällikön tehtävästä, joten uudet toimintavaltuudet kiinnostavat häntä. Hän ehdotti jo pari vuotta sitten, että poliisimuotoinen Supo muutetaan siviilitiedusteluksi, mitä Suomen poliittinen johto ja Supon johto pitivät vielä tuolloin mahdottomana ajatuksena.

Lisääntyneet terrori-iskut ja suomalaisten kasvanut kiinnostus jihadistiseen kouluttautumiseen ovat kuitenkin muuttaneet mielipiteitä nopeasti.

"Mielestäni tiedusteluvaltuudet ovat eräänlainen eteenpäin työnnetty puolustus, joka auttaa tunnistamaan terroristiset henkilöt ja muut kohteet jo ennen Suomeen saapumista", Salmi sanoo.

"Tiedusteluvaltuudet ovat tarpeen silloin, kun kukaan ei edes tiedä, kenen lakeja jollain alueella noudatetaan. Samoin voi olla epäselvää, mille viranomaiselle suomalaisten tiedustelumiesten pitäisi ilmoittautua", Salmi kuvailee.

Käytännössä Salmi tarkoittaa, että ystävällismielisiä maita ei vakoilla. Tämä on tiedustelupalveluiden käytäntö Suomessakin, jossa vieraiden maiden tiedustelumiehet ilmoittautuvat Supolle – Venäjää lukuun ottamatta.

Salmen mielestä Suomen pitäisi osata tiedustella, jotta se osaisi torjua muiden vakoilua. Näin tekee esimeriksi Hollannin tiedustelupalvelu AIVD, joka on ollut eräänlaisena esimerkkinä puolustusministeriön työryhmälle.

AIVD:n vuosikertomuksesta voi päätellä, että se on lähettänyt agentteja muun muassa Syyriaan, Egyptiin, Turkkiin, Pakistaniin, Afganistaniin, Karibian alueelle ja erityisesti Venäjälle. Venäjällä hollantilaisia kiinnostavat energia-asiat.

Lähi-idän maissa Hollannin palvelu on selvittänyt esimerkiksi sitä, onko joku muslimi radikalisoitunut ja lähtenyt sotimaan maan rajojen ulkopuolelle.

"Mahdollisista tiedusteluvaltuuksista pitää nyt käydä perusteellinen keskustelu. Sitten on poliittisen johdon asia päättää, millaiset valtuudet ulkomaantiedusteluun Suomen viranomaiset saavat", Salmi sanoo.

Ilkka Salmen nelivuotinen kausi EU:n siviilitiedustelukeskuksen johtajana päättyy tänä kesänä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan hän palaa Suomen turvallisuuspoliisin Supon johtajaksi, mutta EU saattaa poikkeuksellisesti myös jatkaa hänen pestiään Brysselissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat