Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilanne asunnossa kärjistyi epäillyn hyökkäykseen ja poliisin luoteihin

Kotimaa
 
antti J. Leinonen
Poliisi tavoitti epäillyn myöhään keskiviikkona tämän asunnosta Myllyojan kaupunginosassa.
Poliisi tavoitti epäillyn myöhään keskiviikkona tämän asunnosta Myllyojan kaupunginosassa. Kuva: antti J. Leinonen

Mitä tapahtui?
Poliisi paikansi kirvessurmasta epäillyn miehen Tiilitielle Myllyojan kaupunginosaan noin viiden kilometrin päähän Pub Tuiskusta. Noin kello 22 poliisi teki rynnäkön asuntoon, ja mies löi yhtä poliiseista kirveellä.

Poliisi ampui miestä virka-aseella. Mies kuoli vammoihinsa myöhemmin sairaalassa.

Miten tilanne kärjistyi?
Kun poliisi oli mennyt omin voimin ovesta sisään, mies oli tullut yllättäen esiin ja löi heti yhtä poliiseista. Poliisi ampui silloin miestä ensimmäisen kerran.

Mies kohottautui laukauksesta huolimatta lyömään uudelleen poliisia, jolloin poliisi ampui häntä toisen kerran. Laukaus tai laukaukset osuivat miestä ylävartaloon.

Sen jälkeen mies kaatui maahan ja poliisi otti tilanteen hallintaansa. Tiedotustilaisuudessa poliisi ei täsmentänyt laukausten tarkkaa määrää.

Tilanne tapahtui asunnon oven tuntumassa. Poliisi luonnehti tiedotustilaisuudessa, että tapahtumat asunnolla etenivät hyvin nopeasti. Mies ei tiettävästi ollut päihtynyt.

Asunnossa ei ollut muita ihmisiä.

Poliisin mukaan kirveellä lyönyt mies sai heti ensihoitoa paikalla mutta kuoli myöhemmin Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa. Yksi poliisi loukkaantui tilanteessa lievästi.

Paikalla olisi myös poliisikoira, mutta sitä ei käytetty epäillyn kiinni ottamisessa.

Miksi poliisi selvisi ilman vammoja?

"Hiljattain käyttöön otettu uusi ja vahvempi kypärä pelasti poliisin", korosti apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta Oulun poliisista.

"Kypärän uusi materiaali kestää paremmin iskuja. Poliisi sai päähänsä ruhjeita mutta pääsi sairaalakäynnin jälkeen kotiin", sanoi rikoskomisario Petri Savela Oulun poliisista.

Oliko poliisin aseenkäyttö laillista?

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Ari-Pekka Kouva johtaa tapauksen tutkintaa. Poliisin toimintaa ampumistapauksessa arvioi kihlakunnan syyttäjä Juhani Mäki Lapin syyttäjänvirastosta.

Hän aikoo ratkaista mahdollisimman pian, onko siitä syytä aloittaa esitutkinta.

Apulaispoliisipäällikkö Karnarannan mielestä poliisi toimi tilanteessa oikein.

"En osaa nähdä sitä minään muuna kuin hätävarjelutilanteena, jossa poliisilla ei ollut mahdollisuutta toimia toisin", hän sanoi.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan Suomen poliisi ampuu aseella erittäin harvoin. Esimerkiksi vuonna 2013 tapauksia oli kuusi, joista kaksi oli varoituslaukauksia.

Lasse Kerkelä HS
Tapio Mainio HS
Oulu/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat