Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liian rasvainen ruoka heikentää lohen mädin laatua

Kilohailista koostuva ravinto aiheuttaa lohenpoikasia tappavaa M74-tautia

Kotimaa
 
Juha Metso
Lohien lisääntymisvaikeuksien taustalla on turskan liikakalastus: turskat söivät ennen kilohailit, jotka nyt jäävät lohille. Kilohaili on kuitenkin lohelle liian rasvaista ruokaa.
Lohien lisääntymisvaikeuksien taustalla on turskan liikakalastus: turskat söivät ennen kilohailit, jotka nyt jäävät lohille. Kilohaili on kuitenkin lohelle liian rasvaista ruokaa. Kuva: Juha Metso

Liian rasvainen ruoka heikentää Itämeren lohen mädin laatua.

Lohet syövät Etelä-Itämerellä runsaasti kilohailia, jossa on paljon rasvaa. Rasvahapot taas kuluttavat tiamiinia eli B1-vitamiinia, jonka puute aiheuttaa lohenpoikasia tappavaa M74-oireyhtymää. Sitä voidaan tutkijoiden mukaan ehkäistä pitämällä turskakanta vakaana.

Tiamiinipuutos johtuu nimenomaan rasvasta. Taustalla on yksipuolinen, kilohailista koostuva ravinto, kertoo tutkija Marja Keinänen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

"Tiamiinia kuluu paljon, kun lohet syövät rasvaista ruokaa. Lohet eivät saa lisätiamiinia kutuvaelluksen aikana, koska ne lopettavat syömisen viimeistään Selkämerellä eivätkä syö koko kesänä", Keinänen kertoo.

Lohen kutuvaellus Etelä-Itämereltä Tornionjoelle kestää useita kuukausia.

Kun lohi pääsee lokakuussa kutujoelle, mädissä on jäljellä enää niukasti tiamiinia. Se loppuu ennen kuin ruskuaispussipoikaset muuttuvat uiviksi poikasiksi, jotka ottavat itse ravintoa. Poikaset saavat M74:n ja kuolevat.

Lohenpoikasia tappava M74-oireyhtymä yllätti 1990-luvun alussa tappamalla useana vuonna suurimman osan Itämeren lohikantojen poikasista.

Oireyhtymän syytä ei tiedetty, joten sen äkilliseen ilmaantumiseen ei ollut varauduttu eikä sitä kyetty estämään. M74 oli uhka Itämeren lohikantojen säilymiselle.

Tauti tappoi pahimpina vuosina yli 80 prosenttia poikasista. Vielä vuonna 2002 poikasista kuoli 60 prosenttia, mutta sen jälkeen kuolleisuus on pysynyt alle 30 prosentissa.

Joinakin vuosina M74 ei ole aiheuttanut lohikuolemia ollenkaan.

Lohen ravinnon muutos on Keinäsen mukaan tärkein syy oireyhtymän ilmaantumiseen.

Taustalla on turskakannan romahdus rajun ylikalastuksen vuoksi. Kun turska hävisi, kilohailikanta kasvoi, sillä turska on kilohailin pääasiallinen saalistaja. Lohet alkoivat syödä kilohailia.

"Kilohailissa on kaksi kertaa enemmän rasvaa kuin silakassa.", Keinänen sanoo.

"Kun lohi syö paljon kilohailia, se saa runsaasti rasvaa ja monityydyttymättömiä rasvahappoja ja vähän tiamiinia suhteessa energiaan."

Keinäsen mukaan M74-oireyhtymää voidaan estää pitämällä turskakannat vakaina ja kilohailikannat kohtuullisina.

Itämeren itäinen turskakanta onkin vahvistunut viime vuosina kalastusrajoitusten ansiosta.

Turskan määrä Itämerellä on kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Suuri se ei kuitenkaan vielä ole vaan kaukana 1980-luvun huippuvuosista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat