Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin toimit sähkökatkon aikana

Kotimaa
 
Pakasteet säilyvät ainakin vuorokauden, jos ovi pysyy kiinni.
Pakasteet säilyvät ainakin vuorokauden, jos ovi pysyy kiinni.

Sammuta kodinkoneet. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Hanki paristoilla toimiva valaisin, radio ja varaparistoja.

Varaudu vedentulon katkeamiseen. Jos vettä tulee, käytä sitä vain välttämättömään. Jos katko kestää yli tunnin, varaa juomavettä puhtaaseen, kannelliseen astiaan.

Vessan voi vetää vain kerran, jos vedentulo on lakannut. Vessanpöntön saa huuhdeltua kaatamalla siihen vähintään puoli ämpärillistä vettä.

Rahaliikenne vaikeutuu heti sähkökatkon alettua. Pidä mukanasi pieni summa käteistä.

Huoltoasemilta ei voi ostaa polttoainetta katkon aikana. Pidä tankissa polttoainetta aina vähintään neljäsosa sen tilavuudesta.

Kodin atk-laitteet eivät toimi ilman sähköä. Ups-laitteella varmistettu kotitietokone toimii katkoksen alettua yleensä puoli tuntia.

Sulje ikkunat, pidä ovet kiinni ja tuki raot. Estä ilmanvaihto. Tuki raitisilmaventtiilit.

Jos kodin lämpötila on laskenut 15 asteeseen, yritä pitää yksi tila lämpimänä. Sulje ulompien huoneiden ja kulmahuoneiden ovet ja tuki kylmän ilman pääsy niistä matoilla tai pyyhkeillä. Peitä ikkunat paksuilla verhoilla tai vilteillä. Tuo lattialle lisää mattoja. Pue päälle lämpimät ja hengittävät vaatteet.

Pysyt lämpimänä paremmin, jos teet vilteistä teltan pöydän ympärille ja nukut siellä. Jos joudut nukkumaan kylmässä asunnossa, kanna sängyt asunnon lämpimimpään tilaan.

Kaiva esiin kaikki täkit ja viltit. Nuku vierekkäin perheenjäsenten kanssa yhteisten peittojen alla.

Hanki matkapuhelimeen vara-akku ja lataa se säännöllisesti. Jos kotona on monta matkapuhelinta, käytä akut loppuun vuoron perään.

Laita ruokaa grillissä tai retkikeittimellä. Jääkaapin ruoat kannattaa syödä. Aloita kalasta ja äyriäisistä, jatka lihoihin, valmisruokiin ja maitotuotteisiin.

Ruoka pysyy jääkaapissa kylmänä pari tuntia, kun sähköt ovat katkenneet. Pakastimessa ruoka säilyy jäässä vähintään vuorokauden, jos ovea ei availla turhaan.

Kuuntele uutisia ja ohjeita radiosta. Etsi Radio Suomen tai paikallisradion kanava.

 

Lähde: puolustusministeriön Pahasti poikki -julkaisu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat