Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VTT: Kaikki Laukaan turmamaneesin kaltaiset rakennukset pitäisi purkaa

Poliisi on saanut Laukaan ratsastusmaneesin sortumisen esitutkinnan

Kotimaa
 

Poliisi on saanut Laukaan ratsastusmaneesin sortumisen esitutkinnan valmiiksi. Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n mukaan kaikki vastaavat maneesit pitäisi purkaa.

Ratsastusmaneesi sortui ratsastustunnin aikana helmikuussa 2013. Turmassa kuoli yksi ihminen ja vammautui neljä.

Onnettomuustutkintakeskus havaitsi vakavia epäkohtia ja virheitä rakennuksen suunnittelussa, konepajatoteutuksessa ja rakentamisessa. VTT osallistui esitutkintaan, jotta rakennuksen epäkohtien merkitys ja vastuukysymykset saadaan selvitettyä.

VTT:n arvion mukaan vakavin epäkohta oli maneesin liitosten suunnittelu. Arvion mukaan puutteet olivat niin suuria, että kaikkien vastaavien hallien pitäisi olla käyttökiellossa ja ne tulisi purkaa.

Rakennuksen kolminivelkehän kriittisimmät liitokset kestivät vain 80–90 kilon kuorman neliömetriä kohden, mikä on vain puolet mitoitetusta kuormasta. Onnettomuushetken maastosta mitattu lumikuorma oli 60–130 kiloa neliömetrillä.

Maneesin suunnittelija on kuollut, joten esitutkinta on hänen osaltaan päättynyt. Rakennuksen suunnitteluun osallistuneiden osalta syyttäjä on rajannut esitutkintaa sillä perusteella, ettei näyttöä olisi saatavilla.

VTT:n mukaan rakennuksen sortuminen olisi voinut johtua myös sen kehän konepajavalmistuksesta, mutta todennäköisesti se olisi tapahtunut vasta suuremmilla lumikuormilla kuin onnettomuustilanteessa. Sen vuoksi syyttäjä on rajannut esitutkinnasta pois myös valmistajan.

Myös maneesin pystytyksessä oli tehty virheitä, mutta niiden merkitys on pieni verrattuna suunnittelussa ja valmistuksessa tehtyihin virheisiin.

Esitutkinnassa ilmeni, että Laukaan maneesirakennusten kaltaisten Isola-hallien vaarallisuus oli viranomaisten tiedossa jo vuonna 2010. Silloin onnettomuustutkintakeskus oli antanut turvallisuuspuutteita koskevan uhkailmoituksen, kun Liedossa sortui samanlainen rakennus.

Uhkailmoitus oli tiedossa Laukaan kunnan rakennusvalvonnassa muttei Laukaan ratsastuskoulun yrittäjällä. Tämä osuus asiasta on siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan.

Pian Laukaan maneesiturman jälkeen Espoossa asetettiin käyttökieltoon Gumbölen ratsastustallin maneesi. Rakennus purettiin vuonna 2013, ja sen tilalle valmistui viime vuoden aikana uusi maneesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat