Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Moottorikotien" kauppa hyytyy

Matkailuautojen ensirekisteröinnit ovat notkahtaneet. Esa Wendelin ajoi alan messuille loskaiseen Helsinkiin.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Raisiolainen Esa Wendelin kurvasi perjantaina Fiat Ducatonsa Rastilan leirintäalueelle. "Lämmitys pelaa pakkasellakin. Ei mene kuin tunti, niin auto on sisältä lämmin", hän sanoo.
Raisiolainen Esa Wendelin kurvasi perjantaina Fiat Ducatonsa Rastilan leirintäalueelle. "Lämmitys pelaa pakkasellakin. Ei mene kuin tunti, niin auto on sisältä lämmin", hän sanoo. Kuva: Leif Rosas

Näkymä Rastilan leirintäalueella Helsingissä on kaukana karavaanarien kepeistä päiväunista, joissa imetään pillimehua auringonpaisteessa järvenrannalla.

Loskan keskellä, osin lumen peitossa, makaa kymmeniä matkailuautoja ja -vaunuja.

On joukossa elämääkin. Esa Wendelin kurvaa vuosimallin 2010 Fiat Ducatonsa keskelle riviä.

Mitä miettii talvikaravaanari tammikuussa?

"No viikonlopuksi tultiin Helsinkiin, minä edellä ja vaimo junalla perässä", raisiolainen Wendelin sanoo ja kytkee Ducaton sähkörasiaan.

"Tämä on mukava laite rospuuttoaikanakin, pääsee lähelle mihin vain. Ja kulkee tasaisesti: nytkään ei tarvinnut olla nökönuuka, vaikka oli kova tuuli", hän sanoo ja jatkaa sisätiloihin. Siellä aukeaa nykyaika.

"Kaikki mitä kaupungissakin, paitsi sauna puuttuu", kuuluu iskulause. Ja reissua on tehty myös 20 asteen pakkasessa.

Matkailuauton englanninkielisestä termistä motorhome, moottorikoti, on tullut totta.

Matkailuautojen kauppiailla ei mene yhtä mukavasti kuin osa-aikaeläkkeensä juuri aloittaneella Wendelinillä.

Ensirekisteröinnit vähenivät viime vuonna alimmalle tasolle vuosiin. Vuoden 2011 rekisteröintiennätys, 1 647, on lähes puolittunut. Myös matkailuvaunujen myynti väheni.

"Kun taloudella menee pitkään huonosti, se vaikuttaa tällaisiin ei-pakollisiin tuotteisiin. Ihan sama tilanne on moottoripyörissä", sanoo Matkailuajoneuvotuojien toiminnanjohtaja Petri Niemenmaa.

Pakkorekisteröintisuma vaikuttaa hiukan lukuihin. Uusien päästövaatimusten vuoksi joulukuussa 2013 rekisteröitiin kerralla runsaat parisataa autoa, jotka myytiin vasta vuonna 2014.

Kauppaa hillitsee se, että rahapussissa pitää olla sisältöä. Matkailuauto maksaa helposti 40 000–50 000 euroa, ja etenkin nuoret hankkivat uusia matkailuautoja harvoin. Poikkeuksen tekevät Pohjanmaan runsaslapsiset lestadiolaisseudut.

Alan miehet ja naiset kokoon tuvat viikonloppuna Helsinkiin Caravan-messuille.

"Tammikuusta karavaanarien koko ajattelutapa lähtee liikkeelle. Nyt aletaan suunnitella vuoden matkoja ja hankintoja", sanoo SF-Caravanin toiminnanjohtaja Timo Piilonen.

"Nämä messut ovat enemmän kuin internet. Sieltä saa faktat, mutta täällä jutellaan tuttujen kanssa kahvin äärellä ja vaihdetaan kokemuksia."

Harrastajamäärissä karavaanareilla menee edelleen hyvin. Kattojärjestö SF-Caravanin jäsenmäärä on 2000-luvulla harpannut 46 000:sta 64 000:een.

Tästä on kiittäminen yli 50-vuotiaita. Wendelinitkin hankkivat ensimmäisen matkailuautonsa kymmenen vuotta sitten, kun lapset olivat aikuistuneet.

Messuille aikoo myös Wendelin, kunhan vaimokin löytää loskaiseen Rastilaan.

"Ollaan oltu tyytyväisiä tähän elämäntapaan", hän sanoo ja väläyttää nuorten esiinmarssia:

"Tytär perheineen on juuri Roomassa. He kiertävät vuoden Eurooppaa matkailuautolla."  

Miltä näyttävät eri vuosikymmenten "motorhomet"?
Katso kuvakooste osoitteesta
HS.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat