Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini laskee vaaleissa Kreikan varaan

Kotimaa
 
Timo Soini: Halla-aho on minua parempi maahanmuuttoasioissa
Timo Soini: Halla-aho on minua parempi maahanmuuttoasioissa
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, ettei hän ole puolueen paras asiantuntija maahanmuuttoa koskevissa asioissa. Soini myönsi Studio Kulmapöydässä, että europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ”on minua parempi maahanmuuttoasioissa".

Perussuomalaisten kannatus on alamäessä, mutta puolueen puheenjohtaja Timo Soini suorastaan hykertelee. Hän kertoo olevansa täynnä virtaa "kuin peräruiskeen saanut".

Syynä on kuulemma pitkä joululoma, "jolloin ehti pitkästä aikaa funtsia". Mutta ennen kaikkea Kreikka.

"Kreikan tukipaketit puhuttavat ihmisiä kauppakeskuksissa ja raveissa. Kun kävin Hesburgerissa, myyjä huusi, että täällä painetaan pitkää päivää, jotta Kreikka saa rahansa", Soini kertoo.

Perussuomalaisten kannatus on painunut pitkin syksyä. Joulukuun HS-gallupissa se oli 14,2 prosenttia, viisi prosenttiyksikköä alle vuoden 2011 vaalituloksen.

"Vuoden 2011 vaaleissa meillä natsasi kaikki: vaalirahakohu, paskalaki [jätevesiasetus], maahanmuutto, eurokriisi. Vastustajat myös aliarvioivat meitä. Nyt ne eivät sitä enää tee", Soini sanoo.

Jytkyn aineksista on siis jäljellä Kreikan kriisi, josta Soini aikoo ottaa irti kaiken hyödyn. Torstaina puolue jätti välikysymyksen hallitukselle "eurokriisin hoidosta, Suomen vastuista ja Kreikan tilanteesta".

"Emme tee välikysymystä joka viikko, mutta pystymme pitämään aihetta yllä vaaleihin asti."

Sirpa Räihä HS
Timo Soini kertoo, että perussuomalaisilla on hallitusneuvotteluissa vain yksi kynnyskysymys: euromaille ei saa enää myöntää uusia tukipaketteja. "Kaikesta muusta voidaan neuvotella", hän lupaa.
Timo Soini kertoo, että perussuomalaisilla on hallitusneuvotteluissa vain yksi kynnyskysymys: euromaille ei saa enää myöntää uusia tukipaketteja. "Kaikesta muusta voidaan neuvotella", hän lupaa.

Soini uskoo, että kannatus saadaan kasvamaan kovalla jalkatyöllä. Tänään hän tapaa kansalaisia Vihdissä. Toritapaamisten kaava on tuttu.

"Sanon, että näin ei voi jatkua, on saatava muutos, hallitus on vaihdettava. Sanon ihmisille, että äänestä mua. Silloin asiat muuttuvat."

Mikä se perussuomalaisten vaihtoehto sitten on?

"Vain sillä, että firmat tuottavat voittoa, syntyy uusia työpaikkoja ja syntyy verotuloja, jolla tätä kaikkea rahoitetaan. Siksi olemme valmiit tekemään rakenteellisia uudistuksia", Soini sanoo.

"Työn vastaanottamista pitää suosia, työn tuottamista pitää suosia. Työmarkkinoille tarvitaan joustoa ja paikallista sopimista."

Tämähän kuulostaa ihan EK:n Jyri Häkämieheltä.

"Ei kun Häkämies kuulostaa minulta", Soini naurahtaa.

Yleisiä palkkojen leikkauksia Soini ei kannata.

"Pitäisi silti voida paikallisesti sopia palkkojen leikkaamisesta, jos firma uhkaa muuten mennä nurin."

Timo Soini repesi kesken suoran lähetyksen
Timo Soini repesi kesken suoran lähetyksen
Politiikan toimittajan Piia Elosen yllättävä kommentti sai perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin repeämään nauruun kesken Studio Kulmapöydän suoran lähetyksen.

Soinin mukaan joululoman keskeinen tulos on se, että perussuomalaiset lähtevät vaaleihin tiukasti omalla agendallaan.

"Kohta media kyselee leikkauslistoja, mutta siihen en aio suostua. Sen sijaan kerron, mistä menoista ei leikata: lapsilisät, omaishoidon tuki, kotihoidon tuki, pienin työttömyysraha ja takuueläke. Niistä ei leikata. Suomessa on miljoona pienituloista ihmistä, eikä heiltä saa leikata yhtään mitään. Kaikkea muuta voi tarkastella kriittisesti."

Voidaanko siis puolustusmenoja leikata? "Ei."

Veronkorotuksiin Soini suhtautuu varauksin. Etenkään "työhön ja yrittämiseen kohdistuvia veroja" ei voi korottaa. Valtiontalouteen tarvitaan Soinin mukaan 2–3 miljardin sopeutustoimet, jotka pitää toteuttaa heti vaalikauden alussa.

Aiemmin räväkkänä populistijohtajana tunnettu Soini on viime aikoina profiloitunut osaavana ja asiallisena ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana.

"On tämä jännä. Toisaalta moititaan populismista, mutta sitten kun hoitaa hommansa hyvin, ei ole riittävän rääväsuinen ja räväkkä."

Soinin mukaan hallitusneuvotteluissa on vain yksi kynnyskysymys: uusia eurotukipaketteja ei saa myöntää. "Kaikesta muusta voidaan neuvotella."

Soini kiistää maltillisuuden johtuvan hingusta hallitukseen.

"Joku sanoo, että Soinilla on hallituskiima, kun tämä on sen viimeinen tilaisuus päästä hallitukseen. Mikä viimeinen tilaisuus? Minä olen 53-vuotias. Voin johtaa tätä puoluetta vielä viisitoista vuotta. En minä ole kuolemassa, tietääkseni. Tai yläkerran ukko siitä tietenkin päättää."

Soini kertoo olevansa nyt latautunut vaaleihin.

"Eikä tämä ole pelkästään minusta kiinni. Lasken paljon ehdokkaiden varaan."

Soini on sanonut hallitusvastuun olevan "populistin sudenkuoppa": vallanpitäjien haukkuminen voi muuttua vaikeaksi.

Soini ei ole huolissaan. "Ikaroksen ei vain pidä lentää liian lähelle aurinkoa", hän sanoo.

Ikaros on osa Kreikan mytologiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat