Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö ja Tuomioja puuttuivat Ilmavoimien harjoitukseen USA:n kanssa

Yhdysvaltain hävittäjälaivue tulee yhteisharjoitukseen Viron Ämariin

Kotimaa
 
Viron puolustusvoimat
Yhdysvaltain joukot saapuivat Viron Ämarissa sijaitsevaan lentotukikohtaan viime vuonna huhtikuun lopussa.
Yhdysvaltain joukot saapuivat Viron Ämarissa sijaitsevaan lentotukikohtaan viime vuonna huhtikuun lopussa. Kuva: Viron puolustusvoimat

Ilmavoimien kaavailema harjoittelu yhdessä Viroon tulevan Yhdysvaltain lento-osaston kanssa on nostattanut eripuraa Suomen ulkopolitiikan johdossa.

HS:n tietojen mukaan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja puuttuivat hankkeeseen, kun Puolustusvoimien harjoitusohjelmaa käsiteltiin presidentin ja valtioneuvoston kesken ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa (utva).

Harjoituksen herättämä vastustus ilmeisesti yllätti virkamiehet. Ilmavoimat osallistuu entuudestaan vähintään pari kertaa vuodessa Baltian maissa Itämeren alueen harjoituksiin ja myös Naton päivystysosastojen harjoituksiin.

Päätökset harjoituksiin osallistumisesta pitäisi tehdä utvassa viimeistään ensi kuussa.

Erimielisyys harjoituksista virisi samaan aikaan, kun Suomessa korostettiin ulkopoliittista yksimielisyyttä sekä Venäjän-suhteista että Suomesta osana länttä. Harjoitukseen osallistumista kannattavat HS:n tietojen mukaan pääministeri Alexander Stubb (kok) ja puolustusministeri Carl Haglund (r).

Presidentin kanslia sekä ulko- ja puolustusministerit eivät kommentoineet hanketta HS:lle.

Puolustusvoimien harjoitusohjelman käsittely utvassa on ollut aiemmin yleensä rutiinitapahtuma.

"Siinä on tullut uudenlaisia äänenpainoja", arvioi asiaa seurannut lähde harjoituksesta syntynyttä epäselvyyttä.

"Onhan Venäjä takaraivossa."

Ohjelman mukaan Ilmavoimat harjoittelisi yhdessä Yhdysvaltain ilmavoimien laivueen kanssa, joka tulee Viron Ämarin tukikohtaan maalis–huhtikuussa. Ilmavoimissa ei ole vielä tarkennettu harjoitusten sisältöä.

Myös Ruotsi ja Yhdysvallat ovat suunnitelleet yhteisiä ilmaharjoituksia, joko samaan aikaan suomalaisten kanssa tai erikseen. Ruotsissakaan ei ole asiasta vielä päätöksiä, mutta sitä ei vastusteta.

Yhdysvaltalaislaivue ei ole osa ilmavalvontaa, jota Naton jäsenmaiden koneet tekevät Baltiassa vastatoimena Venäjän sotatoimille Ukrainassa. Toisin kuin olemassa olevissa harjoitusohjelmissa Suomen koneet eivät lentäisi Ämarin tukikohdasta vaan enimmäkseen Rissalasta.

"Kyseessä olisi poikkeuksellisen hintatehokas tapa harjoitella", kommentoi yksi HS:n lähteistä.

Yhdysvallat on ilmavalvonnassa Suomen tärkein kumppani. Suomen F-18-hävittäjien ylläpitäminen edellyttää yhteisiä harjoituksia.

Hävittäjälaivueen saapuminen Viroon on ensimmäinen vaihe Yhdysvaltain Ämariin suunnittelemasta Baltian ja Pohjolan ilmavoimien koulutuskeskuksesta. Baltian mailla ei ole varsinaisia ilmavoimia, joten Suomi ja Ruotsi ovat ilmeisimmät koulutettavat.

HS:n lähteiden arviot kytkevät harjoitusten kohtaaman vastustuksen suoraan Ukrainan kriisiin ja Venäjän näkemykseen Ämarista Naton yhteisen puolustuksen keskuksena.

Samalla ulkopolitiikan johto antaa kuitenkin yksimielisesti tukensa Suomen täysimittaiselle osallistumiselle sellaiseen toimintaan, joka ylläpitää Afganistanin kriisinhallinnassa saavutettua läheistä kumppanuutta Naton ja Yhdysvaltain kanssa.

"Kaikki ymmärtävät, että kyseessä on poliittinen ratkaisu, jos harjoituksiin ei mennä", arvioi yksi lähde.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat