Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Klapiyrittäjän idea yllätti tutkijat: Kuorittu koivu palaa puhtaasti

VTT testasi klapiyrittäjän yksinkertaisen idean. Tulos yllätti asiantuntijatkin.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Kuva: Reijo Hietanen

Keuruulainen polttopuuyrittäjä pohti asiaa pitkään. Teettäisikö VTT:llä kalliin testin, jolla saisi selville, miten paljon puhtaammin kuoreton kuiva koivuklapi palaa tulisijassa?

Lopulta hän maksoi. Tulokset saapuivat joulukuussa ja yllättivät jopa tutkijat: kuoreton klapi vähentää sytytysvaiheen pienhiukkaspäästöjä dramaattisesti.

Vierekkäin perinteinen tuohinen koivuklapi ja kuoreton, sileä malli.
Vierekkäin perinteinen tuohinen koivuklapi ja kuoreton, sileä malli.

"En ole kuullut eikä missään kirjallisuudessa ole tullut vastaan, että suositeltaisiin kuorettoman puun polttoa, jotta päästöt olisivat pienempiä. En usko, että yrittäjälläkään oli tällaista tietoa. Tämä oli minulle iso yllätys, että tuli näin iso ero", sanoo bioenergia-alan erikoistutkija Jyrki Raitila VTT:ltä.

"Tutkimuksessamme eliminoitiin kaikki liikkuvat asiat. Teimme kaksi rinnakkaista vertailukelpoista koepolttoa samalla polttolaitteella eli takalla."

Kuorettoman puun pienhiukkaspäästöt olivat kuorellisen päästöihin verrattuna kahdeksasosan, häkäpäästöt taas puolet. Kyse on nimenomaan sytytysvaiheen päästöistä: kun tulisija on jo kuuma, ei ole merkitystä, onko koivussa kuoret vai ei.

"Tämä on hyvin merkittävää", VTT:n Raitila sanoo tuloksesta.

Tuloksilla voi olla suuri vaikutus esimerkiksi tiiviisti rakennetuilla kaupunki- ja omakotitalotaloalueilla, joilla kaikki eivät välttämättä halua haistella pakkasiltoina lämpiävien takkojen ja saunan pesien savuja eli hengittää pienhiukkasia.

"Hajuhaitta vähenee radikaalisti. Naapuri haistaa nimenomaan sen sytytysvaiheen. Silloin kun uuni on kuuma, sieltä ei tule päästöjä tai hajuja", Raitila sanoo.

"Tässä voisi oikeasti olla jopa uuden liikeidean paikka. Jos ei kotona kokonaan polta kuoretonta, niin ainakin sytytysvaiheessa sitä kannattaa käyttää."

Juuri tätä pohtii nyt keuruulainen agrologi ja klapiyrittäjä Arttu Lamminmäki, joka teetti testin Lämminmäki-firmalleen.

Hiljattain Lamminmäki osti traktorin perään kiinnitettävän kuorimakoneen, jota hän suunnittelee yhdistettäväksi varsinaiseen klapikoneeseensa. Sitten puubisnes voi todella alkaa.

Reijo Hietanen
Keuruulainen Arttu Lamminmäki nostaa 30 litran säkkiä, joka on täynnä kuoretonta koivua. Jos naapurin piipusta laskeutuva savu häiritsee, kuoreton koivu voi auttaa.
Keuruulainen Arttu Lamminmäki nostaa 30 litran säkkiä, joka on täynnä kuoretonta koivua. Jos naapurin piipusta laskeutuva savu häiritsee, kuoreton koivu voi auttaa.

Peltihallin perällä on kuutioittain myyntikuntoista kuoretonta klapia. Se tuntuu kädessä erikoiselta, vähän kuin höylättyä seinäpaneelia silittelisi.

"Vanhan kansan tieto asiasta on varmaan ollut olemassa, mutta kukaan ei vain ole älynnyt testata sitä laboratoriossa", Lamminmäki sanoo.

Testitulos sotii tavallaan arkijärkeä vastaan: nimenomaan tuohta pidetään parhaana sytykkeenä, mutta jos se on yhä puussa kiinni, päästömäärät ovat kovat. Sytykkeenä se toimii yhä.

"Kyllähän kuoreton näyttää teollisesti valmistetulta. Mutta jospa ihmisten mielipide alkaisi muuttua nyt, kun on testattua tietoa asiasta."

Kuoreton puu on luonnollisesti hieman kalliimpaa kuin perinteinen polttopuu. Lamminmäki veikkailee hinnan olevan noin puolitoistakertainen.

Jukka Harju HS
Keuruu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat