Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Indeksijäädytykset leikkaavat lähes kaikilta

Kotimaa
 

Eduskuntavaalien lähestyessä keskustelu julkisten menojen hillitsemisestä vilkastuu. Viime päivinä on noussut esiin ajatus, että sosiaalietuuksien indeksikorotuksista pitäisi luopua.

Se tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi eläkkeitä, työttömyysturvaa, asumistukia ja lapsilisiä ei korotettaisi inflaation eli kuluttajahintojen nousun verran kerran vuodessa.

Tämä on poliittisesti houkutteleva vaihtoehto, koska tulevia korotuksia on yleensä helpompi karsia kuin jo olemassa olevia etuja. Indeksijäädytys säästäisi juustohöylän tavoin lähes kaikilta jotakin, mutta vaikuttaisi käytännössä voimakkaammin pienituloisten ja työelämän ulkopuolella olevien talouteen.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla esitti indeksijäädytystä neljäksi vuodeksi muistiossaan tulevalle hallitukselle. Perjantain Talouselämä-lehdessä samaa ehdotti myös Sammon, Nordean ja UPM-Kymmenen hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoo, että indeksijäädytyksestä on syytä avoimesti keskustella vaalien alla yhtenä vaihtoehtona.

"En sano, että juuri tästä pitäisi säästää, eikä se yksin riittäisikään. Meillä on kuitenkin edessä miljardiluokan sopeutustarve, eikä kivuttomia keinoja ole. Olennaista on miettiä, miten säästöt kohdennetaan mahdollisimman tasapuolisesti ilman, että vaarannamme talouskasvua", Vapaavuori sanoo.

Eläkkeensaajien keskusliitto on jo hermostunut puheista.

"Suomea ei todellakaan nosteta suosta sillä, että ostovoima tapetaan pienituloisimmilta eläkkeensaajilta", puheenjohtaja Matti Hellsten sanoo liiton tiedotteessa.

Hellsten muistuttaa, että indeksijäädytys leikkaa ostovoimaa ja sosiaaliturvaa pysyvästi, jos sitä ei myöhemmin korjata.

Tilastokeskuksen mukaan lähes 700 000 suomalaista oli vuonna 2013 pienituloisia eli alle 1 190 euroa kuukaudessa ansaitsevia. Heistä merkittävä osa on eläkkeensaajia.

Indeksitarkistuksista päätettiin luopua osittain jo viime vuonna. Sosiaalietuudet nousivat tämän vuoden alussa vain 0,4 prosenttia, kun inflaatiotarkistus olisi tarkoittanut hieman yli prosentin korotusta.

Etla on laskenut, että indeksitarkistuksista luopuminen neljäksi vuodeksi toisi vuosina 2016–2019 verotulojen menetykset huomioon ottaen yhteensä yli kahden miljardin euron säästöt julkiseen talouteen.

Laskelman pohjana ovat kaikki sosiaalivakuutukset ja -avustukset, jotka maksavat tänä vuonna yli 44 miljardia euroa.

"Jää tietenkin poliittiseen harkintaan, mitä kaikkia etuuksia jäädytys koskisi", Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen sanoo. Kotilainen arvioi, että vaikeinta on leikata perustoimeentulourvan kuten kansaneläkkeen, työmarkkinatuen ja toimeentulotuen korotuksia.

Etlan laskelmassa sosiaalietuuksien suurin menoerä ovat yksityisen sektorin työeläkkeet, yli 16 miljardia euroa. Niiden indeksijäädytys ei säästäisi valtion tai kuntien menoja, mutta vaikuttaisi työnantajien maksamiin eläkemaksuihin.

"Jos indeksijäädytys koskisi valtion eläkkeitä, solidaarisuussyistä olisi mahdotonta jättää yksityiset eläkkeet sen ulkopuolelle", Markku Kotilainen sanoo.

Kansaneläkeindeksi vaikuttaa Kelan kautta maksettaviin perusturvaetuuksiin, joiden kokonaissumma on ensi vuonna Kelan mukaan 12 miljardia euroa. Yhden prosentin korotus näihin etuuksiin tarkoittaa siten 120 miljoonaa euroa, josta valtio rahoittaa 75 prosenttia.

Etlan laskelma perustuu oletukseen, että indeksitarkistukset olisivat 1,6 prosenttia vuodessa. Tällä hetkellä inflaatio on kuitenkin lähellä nollaa.

Käytännössä jäädytys heikentäisi työelämän ulkopuolella olevien ostovoimaa suhteessa palkansaajiin, jollei samaan aikaan luovuta myös palkankorotuksista. Vaikutusten kannalta ratkaisevaa on myös se, kuinka moneksi vuodeksi jäädytys tehtäisiin ja korjattaisiinko sen vaikutusta myöhemmin.

Elinkeinoministeri Vapaavuori ei pidä realistisena neljäksi vuodeksi ulotettavaa indeksijäädytystä. "Palkankorotuksissa sen sijaan joudutaan tulevina vuosina noudattamaan hyvin pidättyväistä linjaa, mikä tukee ajatusta luopua myös etuuksien korotuksista", Vapaavuori sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat