Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä- ja Länsi-Suomen jäät vaarallisen heikkoja

Alkuvuoden lämpimät säät ja virtaamien lisääntyminen ovat sulattaneet jäitä päältä ja alta

Kotimaa
 

Etelä-Suomen järvien jäät ovat edelleen vaarallisen heikkoja. Suomen ympäristökeskus Syken mukaan heikkoja jäitä on Länsi-Suomessa Kokkolan korkeudelle asti ja Etelä-Suomessa vähintään Salpausselälle asti.

"Alkuvuoden lämpimät ovat sulattaneet jäitä päältä ja virtaamien lisääntyminen niitä alta. Jokien jäille ei pitäisi mennä lainkaan, ei ainakaan tuntemattomille järvien jäille", neuvoo Syken johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

"Omalla järvelläni näkyi viikko sitten pilkkijöitä, mutta eipä niitä ole tänään näkynyt", hän kertoi lauantaina.

Syke mittaa järvijäiden paksuutta kolme kertaa kuukaudessa. Edellinen mittaus tehtiin 10. tammikuuta. Paksuin jää (56 senttiä) oli Kilpisjärvellä.

Etelä-Suomessa jään paksuudet olivat jopa kymmenen senttiä keskiarvoa ohuemmat. Tuusulanjärvellä mitattiin jään paksuudeksi 16 senttiä, Näsijärvellä 17 senttiä ja Hiidenvedellä Uudellamaalla 16 senttiä. Vehviläinen muistuttaa, etteivät mittaustulokset kerro koko totuutta.

"Mittaus kertoo yhden neliön kokoisen alueen jään paksuudesta, eikä sitä voi yleistää edes koko järveen, saati lähijärviin. Jos jään paksuus on mittauskohdassa 15 senttiä, järveltä löytyy todennäköisesti kohtia, joissa teräsjään paksuus on alle viisi senttiä, eli jää ei kanna ihmistä."

Järvet tarvitsisivat parin viikon kunnollisen pakkasjakson. Jos jään päällä on lunta, jäätyminen hidastuu.

"Lumipeite toimii peiton lailla ja nostaa jäänpinnan lämpötilaa. Näin ollen jää ei pääse paksunemaan. Mutta jos lumeen sekoittuu vettä, muodostuu kohvajäätä", Vehviläinen kertoo.

Kohvajään kantavuus on vain puolet teräsjäästä. Väriltään kohvajää on harmaata, kun taas kantavampi teräsjää on sinistä.

"Jäille menemisessä pitää aina käyttää omaa järkeä. Oma järvi pitää tuntea, jotta osaa välttää sen matalat virtaamakohdat ja jokisuut. Tuntemattoman järven jäällä hukkumisriski kasvaa merkittävästi", Vehviläinen sanoo.

Leudot talvet ovat lisänneet jäihin putoamisia. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koostamien tilastojen mukaan jäihin hukkui viime talvena kaksinkertainen määrä ihmisiä verrattuna edelliseen talveen.

Kaksi pilkkijää putosi jäihin ja hukkui Lohjalla tammikuun alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat