Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron reaktio paljasti välien kireyden

Kotimaa
 

Suomen ja Viron välille tällä viikolla puhjennutta diplomaattista kriisiä on ehditty kutsua myrskyksi vesilasissa, mutta vähättelyyn ei ole syytä. Viron virallinen reaktio ulkoministeri Erkki Tuomiojan lausuntoon Hufvudstadsbladetissa nosti esiin, miten jännittyneet maiden viralliset suhteet nykyisin ovat.

Tuomioja kommentoi Viron, Liettuan, Tanskan ja Britannian ulkoministerien aloitetta, että EU ryhtyisi toimiin Venäjän EU-alueelle lähettämää propagandaa vastaan.

Hän epäili aloitteen liittyvän "Baltian maiden ajamaan nationalistiseen politiikkaan", jonka seurauksena maissa ei ole lähetetty venäjänkielisiä uutisia. Juuri tämän lausunnon perusteella Viron ulkoministeriö kutsui Suomen Tallinnan-suurlähettilään puhutteluun.

Tuomiojan kommentti oli onneton, ja hän onkin korjannut ja pahoitellut sitä.

Silti vaikuttaa vähän siltä, että Virossa oli odotettu mahdollisuutta näpäyttää Tuomiojaa ja Suomea. Viron johto vaikuttaa olevan pettynyt Suomen johtoon, jonka Venäjä-linjauksia Viro pitää liian myöntyväisinä. Myös tappio alueellisessa kaasuterminaalissa hiertää yhä.

Tallinnassa ei ymmärretä venäläistä ydinvoimalahanketta Suomessa, presidentti Sauli Niinistön yhteydenpitoa Venäjän johtoon ja Suomen haluttomuutta liittyä sotilasliitto Natoon.

Suomen johdossa taas kummastellaan presidentti Toomas Hendrik Ilveksen värikästä kommentointityyliä. Helsingin saleissa Nato-jäsenyyden yksi vastustusperuste onkin, että jäsenenä Suomi saattaisi saada harteilleen Viron puolustuksen.

Oikeasti Suomen ja Viron käsitys Venäjästä on hyvin samantapainen. Ero on siinä, miten Venäjän kanssa toimitaan.

Suomessa on oltu vuosikymmeniä hiljaa mutta toimittu kulisseissa. Virossa taas puhutaan suoremmin, osin koska Ilveksen valta on puhevaltaa ja osin siksi, että Viro lobbaa pysyvää Naton tukikohtaa. Huoli turvallisuudesta on toki aitoa.

Yhteisymmärrys jää Tallinnassa helposti huomaamatta, koska Suomen osallistuminen EU-tason päätöksiin eroaa huomattavasti Suomen osallistumisesta niitä edeltäviin keskusteluihin.

Tuomiojalla on nimittäin virkamiesten mukaan usein tapana ärsyyntyä Baltian edustajien puheenvuoroista, joita hän pitää epäanalyyttisinä. Seurauksena häneen puheenvuoronsa ovat änkyrämpiä kuin Suomen oikea linja.

Se on toki lapsellista. Virossa moni näyttää pitävän myös Viron reaktiota Hufvudstadsbladetin artikkeliin lapsellisena.

Jussi Niemeläinen jussi.niemelainen@hs.fi
Twitter: JNiemelainen
Kirjoittaja on ulkomaantoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat