Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konkarit rynnivät vaalien ehdokaslistoille

Eduskuntavaaleissa 60 vuotta täyttäneiden ehdokkaiden osuuden arvellaan kasvavan. Keskustan monet entiset kansanedustajat yrittävät paluuta.

Kotimaa
 
Bjarne Kallis (kok.), Kauko Juhantalo (kesk) ja Toimi Kankaanniemi (ps).
Bjarne Kallis (kok.), Kauko Juhantalo (kesk) ja Toimi Kankaanniemi (ps).

Konkarit haastavat nuoret kevään eduskuntavaaleissa.

Ehdolla on yllättävän paljon entisiä kansanedustajia ja ministereitä. Keskustan ehdokkaina on lähes parikymmentä entistä kansanedustajaa, joista noin puolet on yli kuusikymppisiä.

Fakta

Entisiä kansanedustajia paljon ehdolla

Keskustan ehdokkaina ovat esimerkiksi entiset kansanedustajat Olavi Ala-Nissilä, 65, Hannakaisa Heikkinen, 40, Hannu Hoskonen, 57, Niilo Keränen, 67, Juha Korkeaoja, 65, Markku Laukkanen, 64, Petri Neittaanmäki, 39, Lauri Oinonen, 67, Markku Pakkanen, 55, Janne Seurujärvi, 39, Paula Sihto, 53, ja Seppo Särkiniemi, 57.

 Sdp:ssä ovat ehdolla esimerkiksi entiset kansanedustajat Tuula Haatainen, 54, ja Marko Asell, 44.

 Vasemmistoliiton ehdokkaana on entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen, 65.

 Vihreiden ehdokkaina ovat entinen kansanedustaja Timo Juurikkala, 56, ja Sdp:n entinen kansanedustaja Susanna Rahkonen, 46.

 Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on 19. huhtikuuta.

Vuoden 2011 ehdokkaat olivat keskimäärin noin vuoden nuorempia kuin vuoden 2003 ja 2007 vaaleissa.

"Keski-ikä ei kuitenkaan kerro kaikkea", huomauttaa kehittämispäällikkö Kaija Ruotsalainen Tilastokeskuksesta.

Hän muistuttaa, että 60 vuotta täyttäneiden ehdokkaiden osuus kaikista ehdokkaista on kasvanut vuoden 2003 12,9 prosentista yli 17 prosenttiin vuosien 2007 ja 2011 eduskuntavaaleissa.

Tilastoa tämän kevään ehdokkaiden ikärakenteesta ei vielä ole, mutta varttuneiden osuuden uskotaan lisääntyvän.

"Veikkaan, että osuus nousee", sanoo Ruotsalainen.

Mistä konkarien voimakas esiintulo johtuu?

"Ehkä vakavat ajat nostavat kokeneita voimia esille. Ilmapiirissä on nyt sellaista", pohtii keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

Viime kesänä 60 vuotta täyttänyt Laaninen yrittää itsekin eduskuntaan. Eduskuntaan pyrkii myös entinen pääministeri Matti Vanhanen, joka täyttää vuoden lopulla 60 vuotta.

Keskusta kärsi viime vaaleissa ison tappion menettäessään 16 paikkaa. Paluuta yrittävät myös monet viime vaaleissa eduskunnasta pudonneet, esimerkiksi Juha Mieto, 65.

Muissa puolueissa arvellaan, että keskustan konkareiden esiinmarssi voi tarkoittaa sitä, että konkarit haluaisivat ohjata puheenjohtaja Juha Sipilää "oikeille keskustalaisille poluille".

Monet mainitsevat europarlamentaarikko Paavo Väyrysen, 68, joka myös pyrkii taas eduskuntaan.

Kevään vaaleissa Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirit on yhdistetty Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirit Savo-Karjalan vaalipiiriksi. Manner-Suomessa vaalipiirejä on 12.

Vaalipiiriuudistukset voivat vaikuttaa ehdokkaiden ikärakenteeseen. Kokeneella ehdokkaalla voi olla paremmat läpimenomahdollisuudet.

"Olen kuullut semmoista valitusta, että nuoremmilla ehdokkailla voi olla pikkuisen vaikeampaa päästä läpi", Laaninen sanoo.

Kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve on pannut merkille, että ainakin keskustalla on paljon konkariehdokkaita.

"Kokoomuksessa pyritään siihen, että ikä- ja sukupuolijakauma olisivat tasapuolisia. Piireillä on toki vastuu siitä."

Kokoomuksen nykyisessä eduskuntaryhmässä konkarimiehet ovat kuitenkin voimissaan – ryhmässä ei ole yhtään yli kuusikymppistä naista.

Esimerkiksi Pertti Salolainen, 72, Eero Lehti, 70, ja Pekka Ravi, 65, haluavat uudelle kaudelle. Pian 40 vuotta yhtäjaksoisesti eduskunnassa ollut Ilkka Kanerva, 66, on myös ehdolla.

"Jos aito vaikuttamisen ja tekemisen tahto katoaa, niin silloin on parempi jäädä pois. Tutkiskelin itseäni ja totesin, että virtaa on tallella", sanoo Ravi.

Pohjois-Karjalan vaalipiiristä valittua Ravia kutkuttaa uusi Savon–Karjalan vaalipiiri. "Tuli aika paljon pyyntöjä uuden tilanteen takia. Pitää testata kenttää."

Kokoomuksen ehdokkaisiin kuuluu paluuta yrittävä Bjarne Kallis, 69, joka vaikutti pitkään kristillisdemokraateissa. Kallis käy joka aamu lenkillä ja tekee 40 etunojapunnerrusta.

"Kyllä meidän ikäpolvemme katsoo asioita vähän eri kulmasta kuin nuoremmat. Pitää tehdä työtä eikä saa elää yli varojensa."

"Nuorisokaarti on nyt vallassa eikä uskalla tehdä päätöksiä, kun pelkää äänestäjien suuttumista. Meidän ei tarvitse pelätä tulevaisuutta", sanoo puolestaan Toimi Kankaanniemi, 64, joka pyrkii eduskuntaan perussuomalaisten riveistä.

Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen sanoo, että Sdp:ssä varttuneet miesehdokkaat eivät ole nousseet esille aiempaa enemmän. Helsingissä ehdolla ovat ulkoministeri Erkki Tuomioja, 68, ja professori Pentti Arajärvi, 66. "Meillä on näkyviä nuoria ehdokkaita monessa vaalipiirissä", Paananen huomauttaa.

Keskustan entisten kansanedustajien ryntäys ehdolle ei yllättänyt Paanasta.

"Silloin kun näyttää menevän hyvin, aina kiinnostaa lähteä mukaan hyvään menoon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat