Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudenmaan ilveslaskennassa 3 000 metsästäjää

Takaraja on helmikuussa, koska kiimakausi vaikeuttaa pentueiden löytöä

Kotimaa
 

Parhaillaan 3 000 uusmaalaista metsästäjää seuraa herkeämättä säätä. Perjantaina on tullut tuoretta lunta, joka mahdollistaisi ilvesten lumijälkien laskennan.

"Vain vesisade voi enää pilata suunnitelmat", toteaa riistapäällikkö Visa Eronen. Hän kertoo tyytyväisenä antaneensa tekstiviestinä ennakkovaroituksen sunnuntaisesta laskentapäivästä.

Uudenmaan ilveksistä on yritetty saada tarkka pääluku joulukuusta asti. Laskennan takaraja on helmikuun puolivälissä.

"Silloin käynnistyy kiimakausi ja ilvespentueiden löytäminen vaikeutuu", sanoo ilvestutkija Katja Holmala Luonnonvarakeskuksesta.

Suomessa suurpetojen määrää arvioidaan havainnoitsijaverkoston avulla. Ilvesarviota tarkennetaan joissain maakunnissa tehtäviä talvisia erillislaskentoja hyödyntäen. Uudenmaan ohella myös Pohjois-Hämeessä valmistaudutaan laskemaan ilvekset viikonloppuna.

"Laskenta on onnistunut vasta Oulun eteläosassa. Pohjois-Karjalassa on jo liikaa lunta, ja Pohjanmaalla odotetaan sopivaa säätä", Holmala sanoo ja harmittelee talven tempoilua.

Uudellamaalla ilvesten lumijälkiä on laskettu viimeksi vuosina 2010 ja 2012, jolloin kanta-arvio kohosi yli 200 ilvekseen.

Visa Eronen ei halua ennustaa, kuinka nyt käy. "Sitä varten laskennat tehdään, ettei tarvitsisi heittää hatusta lukuja."

Ennen joulukuussa alkanutta metsästyskautta Uudellamaalla arvioitiin elävän 150 yli vuoden vanhaa ilvestä. Pentueita oli viime talvena 30–32.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat