Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilvesjahdit alkavat olla arkipäivää

Ilvesten määrä saattaa vähentyä, jos enimmäissuositukset ylittyvät toistuvasti

Kotimaa
 
Jere Malinen
Raimo Auvisen (vas.) ja Matti Räisäsen ilveksenmetsästys Rantasalmella tuotti tulosta.
Raimo Auvisen (vas.) ja Matti Räisäsen ilveksenmetsästys Rantasalmella tuotti tulosta. Kuva: Jere Malinen

Ilmassa ei ole suurta dramatiikkaa, vaikka Matti Räisänen on juuri kaatanut elämänsä toisen ilveksen. Oiva Ruottisen suomenajokoira Onni ajoi takaa eläintä, joka asteli rauhallisesti yksityistielle. Matti nosti haulikkonsa ja ampui. Ilves kuoli.

Miltä nyt tuntuu?

"Eihän tässä mitään. Silti ensimmäinen oli ensimmäinen", Räisänen vähättelee saalistaan suomalaisen metsästysperinteen mukaisesti. Jahtiporukan yhteiskuvien jälkeen hän nostaa kangistuneen ilveksen auton takakonttiin. Kotiin on jo kiire.

"Vaimo ilmoitti kalakeiton jäähtyvän."

Itä-Suomessa on metsästetty ilveksiä säännöllisesti jo yli kymmenen vuotta. Tuona aikana Rantasalmella on kaadettu niitä tusina. Alussa jahteihin saattoi osallistua lähes sata metsästäjää.

"Tänä talvena kahta ilvestä oli pyytämässä 20–30 miestä ja muutama nainen", kertoo jahtipäällikkö Jouko Nissinen.

Ilvekset alkavat olla jo arkipäivää. Niitä nähdään lähes päivittäin, eivätkä ne nouse puheissa pinnalle, toisin kuin sudet.

"Metsästys on kannan säätelyä, ei niinkään vahinkojen tai pelkojen kaitsemista. Ei ilveksistä ole haittaa kuin enintään muulle riistalle", Nissinen kertoo. Hänen mukaansa asenteet ovat lientyneet jonkin verran.

Tilanne on toinen Länsi- ja Etelä-Suomessa. Ilves tekee tuloaan ja on monille uusi tuttavuus.

"Viime vuosina ilveskanta on voimistunut eniten Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Uudellamaalla. Siellä myös metsästystä on lisätty, vastaavasti idässä ja Lapissa kiristetty", sanoo julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta.

Metsästykseen myönnettävien poikkeuslupien määrä väheni edellisvuodesta 12 prosenttia. Helmikuun lopussa päättyvällä jahtikaudella on lupa kaataa koko maassa 515 ilvestä. Määrä verottaisi ilveskantaa 19 prosenttia, kun riistantutkijoiden enimmäissuositus on 16 prosenttia.

"Pienellä viiveellä nähdään, kääntyykö ilvesten määrä laskuun. Yksi vuosi ei sitä vielä heilauta, mutta toistuva yliverotus kyllä", sanoo tutkija Katja Holmala Luonnonvarakeskuksesta.

Maa- ja metsätalousministeriö on linjannut nykyiset 2 500–3 000 ilvestä sopivaksi määräksi. Laji on ollut 2000-luvun Suomen runsaslukuisin suurpeto, ja etumatka karhuun, suteen ja ahmaan on vain venynyt.

Myös Suomen luonnonsuojeluliitossa pidetään ilveksen metsästyksen ja suojelun yhteen sovittamista menestystarinana.

"Näkemyseroja ministeriön kanssa on lähinnä metsästyksen mitoituksesta. Esimerkiksi Uudellamaalla on mielestämme ammuttu enemmän ilveksiä kuin kanta olisi kestänyt", sanoo liiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Illalla Rantasalmella Matti Räisänen on saanut toisen kaatamansa ilveksen nyljettyä.

"Taidan teettää lattiataljan", hän tuumii. Ensimmäinen makaa täytettynä takan päällä.

Jere Malinen
Rantasalmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat