Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirstunvartija tahtoo veroremontin

Valtiovarainministeriön tuore alivaltiosihteeri Timo Viherkenttä arvostelee muun muassa ruoan alv:tä

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen HS
Juuri työnsä aloittaneen alivaltiosihteeri Timo Viherkentän muuttolaatikot olivat vielä torstaina purkamattomina työhuoneessa valtiovarainministeriössä.
Juuri työnsä aloittaneen alivaltiosihteeri Timo Viherkentän muuttolaatikot olivat vielä torstaina purkamattomina työhuoneessa valtiovarainministeriössä. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Valtiovarainministeriön uusi alivaltiosihteeri Timo Viherkenttä haluaa seuloa verotuksen poikkeamat tarkoin. Hänen mukaansa on syytä tutkia kriittisesti esimerkiksi arvonlisäveron alennettuja kantoja.

Alennettu veroprosentti on Viherkentän mukaan perusteltavissa ainoastaan silloin, kun hyöty on tarkoin määritelty ja se voidaan osoittaa selvästi.

Kuka

Timo Viherkenttä

 57-vuotias alivaltiosihteeri. Palaa valtiovarainministeriöön korkeimmasta hallinto-oikeudesta, jossa toimi tuomarina.

 Ennen KHO:ta kuntien eläkevakuutuksen Kevan varatoimitusjohtaja.

 Koulutukseltaan oikeustieteen tohtori. Väitöskirja käsitteli kansainvälistä verotusta.

 Harrastaa pesäpalloa ja kulttuuria. Toimii Suomen Kulttuurirahaston puheenjohtajana.

 Perheessä vaimo ja kaksi aikuista lasta, jotka opiskelevat oikeustiedettä.

 Viherkentän isä on edesmennyt urheilutoimittaja ja kuuluttaja Antero Viherkenttä.

Esimerkiksi elintarvikkeiden alennettua arvonlisäveroa Viherkenttä pitää huonosti kohdennettuna. Ruoan alv on 14 prosenttia, kun yleinen verokanta on 24.

Viherkenttä uskoo alkuperäisenä tavoitteena olleen pienituloisten tukeminen, mutta osumatarkkuus on hänestä heikko.

"Jos hyvätuloinen saa viikonlopun ruokaostoksista 20 euron veroalen ja pienituloinen kahden euron, täyttyykö perustelu?" Viherkenttä kysyy. Hän viittaa siihen, että suurituloiset käyttävät euroissa mitattuna enemmän rahaa ruokaan kuin pienituloiset.

Elintarvikkeiden alennetun verokannan on epäilty hyödyttävän esimerkiksi maataloutta, elintarviketeollisuutta ja kauppaa – aina sen mukaan, kuka on äänessä.

Verotuksessa on uuden valtiosihteerin mukaan kaikkiaan 180 poikkeamaa. Jos niistä luovuttaisiin, valtion tulot kasvaisivat laskennallisesti jopa 20 miljardia euroa vuodessa.

Summa on massiivinen, sillä esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön menot kansaneläkkeineen, työttömyysturvineen ja lapsilisineen ovat tänä vuonna vajaat 13 miljardia euroa. Laskuharjoitus on Viherkentän mukaan täysin teoreettinen.

"Mutta jos viisikin prosenttia toteutuisi, se toisi valtiolle miljardi euroa vuodessa."

Vaikka Viherkenttä on ollut haastatteluhetkellä torstaina virassaan vasta viisi tuntia, puheet kuulostavat jo rahaministeriön korkealle virkamiehelle sopivilta. Valtion kirstunvartijan tehtävä velvoittaa.

Talo on Viherkentälle entuudestaan tuttu, sillä hän oli budjettipäällikkö valtiovarainministeri Sauli Niinistön ministeriaikana 1990-luvulla. Tuolta ajalta ovat tuttuja niin nykyinen valtiosihteeri Martti Hetemäki kuin budjettipäällikkö Hannu Mäkinen ja hänen varamiehensä Juha Majanen.

Alivaltiosihteerin työhuoneessa muuttolaatikot ovat vielä purkamatta, joten haastattelu tehdään muutaman neliön kokoisessa kokoustilassa.

"Sama koppero, jossa olin työhaastattelussa, eli vahinko kiertää", Viherkenttä naurahtaa.

Viherkentän vastuulle kuuluu nyt vero-osasto. Edellinen verojohtaja Lasse Arvela jäi viime vuonna eläkkeelle.

Lisäksi Viherkentän tehtävänä on koko julkisen talouden kestävyyden seuraaminen. Se tarkoittaa, että valtiontalouden ohella hänen tontilleen kuuluvat kuntatalous ja eläkevarat. Vero-osastolle on nyt haussa uusi päällikkö.

Viherkenttä linjaa alkamassa olevaa seitsemän vuoden urakkaansa: "Kaikki veropoliittiset kysymykset, kuten se, mihin suuntaan Suomen verotusta pitää uudistaa."

No mihin?

Työn verotuksen kiristämiseen ei Viherkentän mukaan enää ole tilaa. "Sitä pitäisi oikeastaan pyrkiä keventämään."

Kun veroaste lähestyy 45:tä prosenttia bruttokansantuotteesta, alkaa verotuksen kiristämisen tie olla Viherkentän mukaan ylipäätään loppuun kuljettu. Säästöjä on kerättävä muualta.

Kuntataloudessa on Viherkentän mukaan pohdittava, kuinka paljon velvoitteita valtio voi antaa kuntien hoidettaviksi ja miten kunnat selviävät niistä tehokkaammin kuin nykyisin.

Jyrki Kataisen hallitus päätti, että kuntien menoja leikataan miljardi euroa. Koossa on toistaiseksi ehkä 350 miljoonaa euroa, joten tekemistä riittää.

Uudelle hallitukselle Viherkentällä on asiaa: "Julkisen talouden tasapainottamisen pitää olla ykköstavoite."

Sopeuttamista ei ole hänen mukaansa varaa lykätä vuosia, kuten viiden professorin ryhmä ehdotti alkuviikosta (HS 14. 1.). Julkisen talouden alijäämä on jo nyt suuri, ja valtio velkaantuu hirmuista vauhtia.

"Nykyvauhtia julkisen velan osuus nousee sataan prosenttiin bruttokansantuotteesta viidentoista vuoden kuluttua, 2030-luvun alussa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat