Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isojen kaupunkien terveysjohtajat valittelevat sairaaloiden ruuhkia

1. Onko teillä ruuhkaa ja miksi? 2. Kuuluvatko kaikki potilaat sairaalaan? 3. Miten ruuhka puretaan?

Kotimaa
 

Maarit Wuorela

Turun kaupunginsairaalan vs. ylilääkäri
 

1. Ruuhkaa on jatkuvasti. Tulijoita on koko ajan enemmän kuin mahtuu. Väestö vanhenee. Kotona hoidetaan yhä heikkokuntoisempia, jotka pienen sairastumisen yhteydessä joutuvat sairaalaan.

2. Kotona asuu hiukan liian heikkokuntoisia ihmisiä, joiden oikeastaan kuuluisi päästä aikaisemmin tehostettuun palveluasumiseen. Kiertävä joukko sijoitetaan lopulta palveluasumiseen, mutta täytyy olla todella heikkokuntoinen ja takana pitkällinen sairaalakierre päästäkseen jonoon. Laitospaikkoja ei ole taidettu kovin paljon lisätä, vaikka väestö vanhenee ja sairastaa enemmän.

3. Kotihoitoa tehostamalla ja puuttumalla tilanteisiin aikaisemmin, ettei toimintakyky laskisi sairaalakuntoon. Sairaimpia ja hauraimpia pitää saada ympärivuorokautiseen hoitoon.

 

Kristina Backlund

Helsingin kaupunginsairaalan
johtajaylilääkäri
 
1. Meillä on ruuhkaa, ja jos tietäisimme tarkasti sen syyt, olisimme jo hoitaneet mahdolliset korjattavat asiat kuntoon. Keskimääräinen käyttöaste on alle 100 prosenttia, mutta nyt ruuhkaa on ollut joulukuusta lähtien eikä se tunnu hellittävän.

2. Aina on niitä, jotka odottavat paikkaa palveluasumiseen, ja parantamisen varaa meillä on. Odotusajat ovat kuitenkin lyhentyneet, ja on saatu ostettua lisää paikkoja. Kotona asuminen on valtakunnallinen tavoite ja kansalaisten tahto. Se tarkoittaa, että kotona asutaan huonokuntoisempanakin.

3. Jos osoittautuu, että ruuhka jää meille pysyväksi, on tehtävä monia toimia: muutoksia rakenteisiin.

 

Sirkku Pikkujämsä

Oulun terveysjohtaja
 
1. Ruuhkaa on, ja sen purkamiseksi pitää löytää keinoja, ettei tule pyöröovi-ilmiötä. Aloitimme juuri ajanvarauksettoman vastaanoton. Sinne voi mennä virka-aikana, ettei kenenkään tarvitsisi lähteä sairaalaan.

2. Tässä on meillä ollut ongelma. Pitkäaikaishoidon paikkoja ei ole tarjolla tarpeeksi. Toisaalta tilanne vaihtelee. Kesällä meillä oli porukka töissä mutta potilaista pula. Yhteiskuntana emme voi resursoida maksimin mukaan.

3. Pyöröovi on turhauttavin. Yksinäisyys saattaa tuntua rintakipuna, mutta sairaalahoito ei auta yksinäisyyteen, ja taas on kierre valmis. Palvelut pitää pystyä antamaan oikeaan aikaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat