Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustalla on vauhti päällä

Kotimaa
 
Olli Pohjanpalo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Keskusta huristaa täysillä kohti vaaleja. Torstaina puolue julkisti kirjasen, jossa jokainen eduskuntaryhmän jäsen kirjoittaa ajatuksistaan. Sen nimi on Tähän on tultu!

Tähän on keskusta tullut, että sillä on melkoinen kaula muihin puolueisiin. Hallituksen on sanottu olevan niin huono, ettei keskustan tarvitse tehdä mitään ja kannatus kasvaa kohisten.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen huomautti kuitenkin kirjaa esitellessään, että opposition sisällä on tapahtunut liikettä, joka ei ole hallituksen ansiota.

Kun keskusta hävisi vuonna 2011 eduskuntavaalit, se romahti pääministeripuolueesta pienimmäksi oppositiopuolueeksi. Nyt keskusta on paitsi gallupien mukaan suosituin oppositiopuolue myös matkalla suurimmaksi eduskuntapuolueeksi.

Ensi viikolla keskusta julkaisee Seppo Kääriäisen johdolla eduskuntaryhmässä valmistellun poliittisen linjauksen. Meno jatkuu vaaliristeilyllä, vaaliohjelmalla, talouspoliittisella vaihtoehdolla ja strategisella hallitusohjelmarungolla.

Puheenjohtaja Juha Sipilä on kutsuttu noin 40 vaalipaneeliin, joista hän pystyy osallistumaan ehkä 15–20:een.

Muutkin alkavat herätä: Sdp julkisti perjantaina työministeri Lauri Ihalaisen hahmotteleman 16 kohdan "työllisyyden tiekartan" tulevalle vaalikaudelle.

Ensimmäisellä työviikollaan joululoman jälkeen eduskunta kävi pitkän keskustelun päivähoitolain uudistuksesta.

Laissa säädetään muun muassa päiväkotiryhmien enimmäiskoosta. Opetusministeri Krista Kiuru (sd) kutsui myös oppositiopuolueet mukaan päättämään päiväkotien henkilöstömitoituksista ja henkilökunnan kelpoisuuksista.

Sekä keskusta että perussuomalaiset vetivät herneen nenään. He pitivät parlamentaarista ryhmää järjettömänä, kun osa lakiesityksestä on jo eduskunnassa ja vaalikautta on jäljellä enää pari kuukautta.

Lain käsittelyn yhteydessä pintaan nousi järjestöriita.

"Tärkeää on, että teemme selkeän työnjaon sosionomien, lastentarhanopettajien ja lastenhoitajien välille", sanoi Satu Haapanen (vihr) eduskunnassa. Tämä on juuri sitä, mitä sosionomeja edustava ammattijärjestö Talentia ei halua. Sosionomien mielestä varhaiskasvatusta ei pidä keinotekoisesti jakaa erikseen opetukseen ja päivähoitoon.

Talentian mukaan lastentarhanopettajan kelpoisuutta leimaa kasvatustieteellisen osaamisen ylikorostaminen. Järjestön mukaan sosionomin (amk) koulutus tuottaa vastaavaa osaamista.

"Me emme halua raja-aitaa lastentarhanopettajan tehtävään. Se on kokonaisuus eikä niin, että on erikseen varhaiskasvatus ja päivähoito", sanoo Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki. Opetusalan ammattijärjestö ja Lastentarhanopettajaliitto pitäisivät kelpoisuusvaatimukset jyrkästi erillään.

THL selvitti, että vuonna 2012 sosionomeja oli korkeakoulutetuista lastentarhanopettajista 23 prosenttia ja kasvatustieteen kandidaatteja vain 16 prosenttia. Talentian mukaan sosionomien näkökulmaa syrjitään.

Vaalikauden lähestyessä loppuaan eduskunnan jättävät edustajat ovat alkaneet käyttäytyä oudosti.

Rkp:n Ulla-Maj Wideroos on alkanut kerätä muistoksi kansanedustajien allekirjoituksia vuoden 2015 budjettikirjaan.

Reijo Tossavainen (ps) on ostanut menolipun Teneriffalle. Paluulippua hän ei ole ostanut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat