Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoteeseen sitomista ja letku henkitorvessa

Kotimaa
 

1 Iäkkäälle hyvin sairaalle potilaalle asetettiin nenä-mahaletku ravintoliuosta varten. Huolimattoman työn tuloksena letku ohjautui henkitorveen ja potilas sai keuhkokuumeen, joka myötävaikutti kuolemaan.

Valviran mukaan letkun väärä paikka olisi näkynyt röntgenkuvassa mutta lääkäri ei ollut riittävän huolellinen antaessaan röntgenlausuntoa keuhkoista. Lääkäri sai huomautuksen.

2 Tytär kanteli 83-vuotiaan isänsä hoidosta terveyskeskuksen vuodeosastolla. Alzheimerin tautia sairastava isä sai osastolla aivoinfarktin, jonka jälkeen hän kuoli pian. Tytär epäili, saiko janoa valittanut isä riittävästi nesteytystä.

Valviran mukaan hoito oli asianmukaista. Koska kyseessä oli kuoleva potilas, suonensisäistä nesteytystä ei ollut syytä antaa: neste tihkuisi kudoksiin ja aiheuttaisi turhaa kipua. Potilasta nesteytettiin suun kautta asianmukaisella tavalla.

3 Iäkäs potilas kaatui vuodeosastolla ja löi päänsä. Sen jälkeen häntä sidottiin ajoittain sänkyyn. Vuodehoidossa hän sai veritulpan ja kuoli.

Valvira arvioi, että sitominen myötävaikutti veritulppaan. Toisaalta sitominen oli myös perusteltavissa, koska levottomalle potilaalle ei ollut mahdollista järjestää jatkuvaa vierihoitoa. Terveyskeskuksen olisi silti pitänyt informoida omaista paremmin sitomisen perusteista.

4 Omainen kanteli iäkkään perheenjäsenen hoidon laadusta ja kohtelusta terveyskeskuksen vuodeosastolla. Potilas oli monisairas mutta kykeni istumaan pyörätuolissa ja ruokailemaan itse. Kantelija pyysi selvityksen henkilöstön käytöksestä.

Aluehallintoviraston mukaan hoidossa ei todettu selvityksen jälkeen laiminlyöntejä. Potilasasiakirjoihin tehdyt merkinnät olivat perusteelliset, ja hoidossa oli otettu huomioon sekä potilaan että omaisten toiveet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat