Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Suomen poisjäänti ilmaharjoituksista voi antaa väärän viestin

Pääministeri Stubbin mukaan asiasta ei ole erimielisyyttä

Kotimaa
 
Mika Aaltola
Mika Aaltola

Suomen ulkopolitiikan johdon erimielisyys osallistumisesta Viron ilmaharjoitukseen saattaa johtua pelosta, että harjoitus liittyisi Naton viidenteen artiklaan. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Kyseinen artikla määrittää Naton jäsenvaltioiden velvoitteen puolustaa muita jäsenvaltioita.

"Nato on suunnitellut, että artiklaa alettaisiin käyttää isompaa konfliktia varten harjoittelemiseen. Ehkä osa ulkopolitiikan johdosta pelkää, että harjoitus olisi uudentyyppinen harjoitus, joka kuuluisi artiklan piiriin", Aaltola sanoo.

Ilmavoimien kaavailema harjoittelu yhdessä Viroon tulevan Yhdysvaltain lento-osaston kanssa on nostattanut eripuraa Suomen ulkopolitiikan johdossa.

HS:n tietojen mukaan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) puuttuivat hankkeeseen, kun Puolustusvoimien harjoitusohjelmaa käsiteltiin presidentin ja valtioneuvoston kesken ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa (utva).

Harjoitukseen osallistumista kannattavat HS:n tietojen mukaan pääministeri Stubb ja puolustusministeri Carl Haglund (r). Presidentin kanslia sekä ulko- ja puolustusministerit eivät kommentoineet asiaa HS:lle.

Puolustusvoimien harjoitusohjelman käsittely utvassa on ollut aiemmin yleensä rutiinitapahtuma.

Ulkopoliittisen instituutin Aaltola puntaroi, millaisen viestin harjoitukseen osallistumattomuus antaisi.

"Nyanssien näkeminen harjoituksesta saattaa johtaa vääriin signaaleihin. Erityisesti Virossa saattaa herättää kummastusta, että naapurimaa ja EU-jäsenmaa ei ole mukana yhteisessä toiminnassa, jossa kehitetään yhteensopivuutta eikä sen kummallisempaa", Aaltola sanoo.

"Suomen ja Viron suhde on yksi perinteinen Suomenlahtea koskeva indikaattori. Yleinen maailmanpoliittinen tilanne on huolestuttava, kun suhteeseen tulee säröjä. Niitä on puolin ja toisin jo aistittu."

Aaltola muistuttaa, että presidentti Niinistö puhui uudenvuodenpuheessaan Nato-yhteistyön tason nostosta.

"Jos Suomi päättää luopua harjoituksesta, onko se presidentin lausunnon mukainen signaali?"

Aaltola painottaa, että harjoituksesta on vasta keskusteltu utvassa eikä päätöstä harjoitukseen osallistumisesta ole tehty.

Suomessa odotetaan todennäköisesti Ruotsin päätöstä harjoitukseen osallistumisesta. Suomelle olisi poliittisesti helpompaa osallistua harjoitukseen, jos Ruotsi on siinä mukana.

"Ruotsi ei ole virallista päätöstä tehnyt, mutta siellä on lähdetty siitä, että harjoitukseen mennään. Harjoitusta ei nähdä siellä mitenkään omituisena."

Pääministeri Stubb kiisti sunnuntaina, että harjoituksesta olisi erimielisyyttä.

Stubb sanoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että harjoituksesta on keskusteltu ja sen hyödyllisyyttä pohdittu kuten yleensäkin.

"Meillä on kymmeniä harjoituksia vuosittain. – – On selvää, että ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa me keskustelemme kaikista mahdollisista ja välillä teemme selvityksiä, kannattaako niihin mennä."

Stubbin mukaan asiasta ei ole ollut pöydällä varsinaista esitystä ja sitä pohditaan vielä lähiaikoina. Stubb arvioi, ettei mahdollista harjoituksesta poisjääntiä voi tulkita Venäjän painostuksen alla taipumiseksi.

"En lähtisi noin pitkälle tulkitsemaan. Kyseessä on ihan normaali harjoitus. Se on ilman muuta selvää, että Ilmavoimat on erittäin riippuvainen amerikkalaisesta teknologiasta ja huollosta. – – En lähtisi sitä tässä vaiheessa ainakaan vielä ylidramatisoimaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat