Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisten omistaman lääketehtaan käynnistäminen on ollut tuskien taival

Venäläisomisteisen Cytomedin tuotanto ei ole vieläkään päässyt vauhtiin Lappeenrannassa

Kotimaa
 
Johannes Wiehn
Prosessinhoitaja Nico Lairi seurasi elokuussa flunssalääkekapselien validointierän valmistusta Cytomedin tehtaalla Lappeenrannassa.
Prosessinhoitaja Nico Lairi seurasi elokuussa flunssalääkekapselien validointierän valmistusta Cytomedin tehtaalla Lappeenrannassa. Kuva: Johannes Wiehn

Ensin riesana olivat valtava byrokratia ja laitetoimitusongelmat. Sitten romahti Venäjän rupla. Vaikeaa on myös osaavan henkilökunnan löytäminen.

Venäläisten omistaman Cytomed-lääketehtaan käynnistäminen Lappeenrannassa on ollut kaikkea muuta kuin helppoa.

Fakta

Tehtaan suunnittelu alkoi jo 2010

 Cytomedin noin 20 miljoonaa euroa maksanutta tehdasta alettiin suunnitella Lappeenrantaan 2010.

 Ensimmäinen tuotantolinja oli valmis 2012. Ensimmäinen pieni lääke-erä valmistui kuitenkin vasta kesällä 2014.

 Cytomed teki vuonna 2013 tappiota 1,8 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa ei ollut.

Vuodesta 2010 lähtien perusteilla ollut tehdas sai lopulta viime kesänä tuotettua ensimmäisen erän Venäjän markkinoille tarkoitettua Tsitovir-flunssalääkettä.

Erä seisoo edelleen tehtaalla, sillä Cytomedin Tsitomed-isäntäyhtiö Pietarissa ei vieläkään ole saanut tarvittavaa myyntilupaa Venäjälle. Toimitusjohtaja Julia Wolkoffin mukaan lupa on kuitenkin tulossa lähiviikkoina.

Suuri ongelma täysimittaisen tuotannon käynnistämisessä on ollut myös Venäjän lääketurvallisuusviranomaisten viivyttely.

Cytomed sai vasta vuodenvaihteessa, puolentoista vuoden odottamisen jälkeen, venäläisviranomaisilta EU:n lääkeväärennysdirektiivin vaatiman todistuksen Cytomedin Venäjältä tuomasta lääkeaineesta.

"Ilman tätä paperia emme olisi voineet tuoda emoyhtiön patentoimaa ainetta Suomeen emmekä olisi voineet jatkaa toimintaa", Wolkoff sanoo.

EU:n ulkopuolelta tuotavilta lääkeaineilta on kesästä 2013 lähtien vaadittu vientimaan lääkeviranomaisen kirjallinen lausunto muun muassa tuotantostandardien noudattamisesta.

Cytomed tuo Lappeenrantaan Tsitomedin Venäjällä valmistamaa flunssalääkkeen vaikuttavaa ainesosaa.

Wolkoffin mukaan menee kuitenkin vielä ainakin 1,5 kuukautta ennen varsinaisen tuotannon käynnistymistä. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tarkastaa tehtaan ja hyväksyy Venäjän viranomaisten lausunnon. Myös lääkeaineen toimittaminen Suomeen vie aikaa.

Byrokratia on pitkälle selätetty, mutta nyt Cytomedin uhkana on ruplan heikentynyt kurssi.

"Ihan lähiaikoina on palaveri siitä, miten jatketaan ja jatketaanko", sanoo Wolkoff. Tehtaan juoksevat kulut ovat noin 100 000 euroa kuussa.

Tsitomedin toimitusjohtaja ja omistaja Aleksandr Hromov on kuitenkin luottavainen asioiden etenemiseen.

"Uskon, että tänä vuonna alkaa täysimittainen tuotanto. Ruplan romahduksessa ei ole meille mitään traagista, vaan voimme jatkaa nykyisellään 1–2 vuotta. Suurin ongelma on pätevän henkilökunnan saaminen", hän kertoi puhelimitse HS:lle Pietarista.

Tsitomed laajentaa tänä vuonna tuotantoaan Pietarissa, mikä Hromovin mukaan vahvistaa yhtiön asemaa. Venäjällä yhtiöllä on 70 työntekijää.

Cytomed on harvinaisuus: Suomessa perustetaan ani harvoin lääketehtaita täysin tyhjästä. Lisäksi Cytomed on ensimmäinen venäläisten omistama lääketehdas Suomessa. Vuonna 2011 yhtiölle myönnettiin 1,6 miljoonaa euroa EU:n aluekehitysrahaa yritystoiminnan kehittämiseen.

Lääketehtaan perustaminen on aina hyvin monimutkainen ja tarkkaan säädelty prosessi.

"Meille päin yhteistyö tehtaan kanssa on sujunut hyvin. Toivomme, että he pääsevät mahdollisimman nopeasti aloittamaan tuotannon", sanoo johtaja Eija Pelkonen Fimeasta.

Outi Salovaara HS
Lappeenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat