Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten infosodassa puolustaudutaan?

Informaatiosodan taistelutantereena on mieli ja aseina käsitykset ja mielikuvat. EU:n ulkoministerit pohtivat maanantaina, miten Venäjälle pitäisi vastata.

Kotimaa
 
Maksim Šemetov Reuters
Useat venäläiset osoittivat viime vuoden maaliskuussa Moskovan Punaisellatorilla tukeaan Krimin liittämiselle Venäjään.
Useat venäläiset osoittivat viime vuoden maaliskuussa Moskovan Punaisellatorilla tukeaan Krimin liittämiselle Venäjään. Kuva: Maksim Šemetov Reuters

EU:n ulkoministerikokous miettii maanantaina Brysselissä keinoja vastata Venäjän käymään ja Ukrainan kriisin aikana aivan uusiin mittoihin kasvaneeseen informaatiosotaan.

"Ukrainan konflikti palautti informaatiosodan kriisien keskiöön", sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Jari Rantapelkonen.

Ukrainassa Venäjä näytti toden totta taitonsa. Se hallitsi informaatioilmatilaa niin hyvin, että harvalla on vieläkään selvää käsitystä siitä, mitä kaikkea Krimillä tapahtui nopeaan tahtiin liki vuosi sitten.

Tuloksena Venäjä liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin itseensä ilman asevoimaa ja venäläisten enemmistön tukemana.

Informaatiosota on taistelua mielentilasta. Se on strategista toimintaa, jossa vaikutetaan asevoimiin mutta etenkin kansalaisiin ja päättäjiin niin, että heistä tuntuu kuin käsitys olisi varmasti itse muodostettu.

Sinänsä kyse ei ole mistään uudesta. Venäjä on jalostanut Neuvostoliitolta perittyä propagandaosaamista taitavasti, ja Yhdysvaltojen aloittama terrorisminvastainen sota jos mikä oli infosotaa.

"Vanha propagandan sääntö kuuluu, että pitää voittaa sydämet ja mielet puolellesi, jotta saat kotirintaman tuen puolellesi", Rantapelkonen sanoo.

Uuden kuorrutuksen informaatiosota saa sosiaalisesta mediasta.

Informaatiosodassa luodaan tunteita ja asenteita sekä vaikutetaan käyttäytymiseen. Tarkoituksena on syöttää päätöksentekoon kaikkea sellaista, mikä vääristää niitä olosuhteita, joissa ratkaisu tehdään.

Latviassa sijaitseva Naton strategisen kommunikaation keskus on analysoinut venäläismedian Ukraina-raportointia. Raportti käy läpi Twitter-keskusteluja ja muun muassa sitä, miten venäläismedia on järjestelmällisesti manipuloinut uutiskuvastoa Ukrainasta.

Esimerkkejä informaatiosodan keinoista riittää Krimin vihreistä miehistä siihen, miten länsimaita on yritetty saada toisiaan vastaan vuotamalla esimerkiksi diplomaattipuheluita verkkoon.

Kontrolloimalla venäläistä mediaa tiukasti Venäjä luo strategista narratiivia: suurta kertomusta siitä, miksi kansa nyt taistelee ja ketä vastaan. Informaatiosodassaan Venäjä hakee varta vasten vastakkainasettelua länteen ja on siinä myös onnistunut.

EU-maat ovat helisemässä Venäjän propagandan vuoksi. Myös Suomi on saanut siitä osansa.

Erityisesti Baltian maat ovat huolissaan siitä, miten Venäjä yrittää vaikuttaa muualla kuin Venäjällä asuviin venäjää puhuviin ja juuriltaan venäläisiin.

EU:n puheenjohtajamaan Latvian mielestä Venäjä kohdistaa Latviassa asuviin venäläisiin sellaista infovaikuttamista, jolla yritetään luoda epäsopua ja epäluottamusta ja siten horjuttaa uskoa päätöksentekijöihin.

Venäjä esimerkiksi tarjoaa aktiivisesti passeja latvianvenäläisille ja tukee kampanjoita, joilla ajetaan kansanäänestystä venäjän saamiseksi Latvian toiseksi viralliseksi kieleksi.

Huoli on kanavoitunut myös EU:lle toimintavaatimuksena. Viron, Liettuan, Britannian ja Tanskan ulkoministerit lähettivät muille EU-maiden ulkoministereille kirjeen siitä, että EU:n pitäisi ryhtyä toimiin Venäjän propagandan vuoksi.

Esillä on ollut toive EU:n omasta tiedotusvirastosta, joka vastaisi informaatiosotaan. Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei sellaista kannata.

"Siitä, että Venäjän propaganda on vahingollista ja siihen tulee oikealla tavalla vastata, on hyvin laaja yksimielisyys. Ratkaisu avoimessa yhteiskunnassa ei ole EU:n oman vastapropagandalaitoksen perustaminen", Tuomioja kirjoittaa blogissaan.

Tuomiojan kannan ymmärtää. Sitä suurta kertomusta, jolla EU:ta tarjoillaan suomalaisille, kehystävät sellaiset arvot kuin avoimuus, läpinäkyvyys, moniäänisyys ja demokraattisuus.

Perustamalla totuusviraston EU toimisi kuin Venäjä.

On kuitenkin totta, että Venäjän informaatiosota vaatii EU-mailta jatkuvaa reagointia. Tietoja ja ymmärrystä pitää vaihtaa, ja kansaakin on valistettava.

Kännykän ruudulle tunkeutuva informaatiosota vaatii medialukutaitoa ja lähdekritiikkiä, sillä yksi informaatiosodan piirre on se, että vaikutuksen alaiseksi ja vaikuttajaksi voi joutua itse sitä ymmärtämättä.

"Suomalaiset ovat tottuneet siihen, ettei media juuri valehtele. Venäjä käy kuitenkin informaatiosotaa sillä periaatteella, että valehtelu on sallittu", Rantapelkonen sanoo.

Poliitikot ovat informaatiosodassa haluttuja kohteita ja sikäli helppoja, että poliitikot joutuvat reagoimaan joutuessaan keskelle uutisointia.

Väärällä tai harhaanjohtavalla tiedolla saa helposti sekoitettua vaikka koko Suomen ylimmän johdon aikataulut.

Rantapelkonen antaa esimerkin: Esitetään anonyymisti verkossa jokin kova väite. Media tarttuu siihen. Asiasta nousee kriittisiä kysymyksiä siihen mittaan, että valtioiden presidentit joutuvat käsittelemään asiaa, vaikkei se pidä paikkaansa. Tällä ei ole väliä – riittää, kun jonnekin jää kytemään epäilys, ettei kaikki ole kunnossa.

"Samalla kun vaikutetaan asenteisiin ja tunteisiin, vaikutetaan käyttäytymiseen. Virkamiehet ja poliitikot joutuvat keskeyttämään jonkin muun ja käyttämään aikaa paikkansapitämättömän väitteen selvittelyyn."

Yhden esimerkin tästä tarjoaa hämminki, joka Virossa syntyi muutama päivä sitten Tuomiojan puheista, joissa käsiteltiin venäjänkielisiä viestimiä.

Vaikkei kyse ollut suoraan Venäjästä, valheista tai vääristä väitteistä, hän sai Hufvudstadsbladetissa julkaistuilla arvioillaan suututettua Viron ulkoministerin ja presidentin. Tuomioja joutui selittämään sanomisiaan monta päivää.

Venäjälle kahnaus on taas yksi tapaus, jota voi käyttää esimerkkinä EU-maiden keskinäisestä eripurasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat