Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisin hutiostos Karhuryhmälle toi yli 350 000 euron laskun

Karhuryhmälle hankitut autot eivät menneet läpi katsastuksesta

Kotimaa
 
Marko Sorsa
Poliisin hankkimien Toyota-ajoneuvojen panssari oli niin painava, ettei auton alusta kestänyt. Autot olivat samanlaisia kuin kuvassa.
Poliisin hankkimien Toyota-ajoneuvojen panssari oli niin painava, ettei auton alusta kestänyt. Autot olivat samanlaisia kuin kuvassa. Kuva: Marko Sorsa

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut kaksi Poliisin tekniikkakeskuksen työntekijää sakkoihin epäonnistuneesta panssariautojen hankinnasta Karhuryhmälle.

Oikeus lievensi miesten sakkoja, koska Helsingin poliisi toimi hankkeessa ohjeiden ja määräysten vastaisesti niin, että se vaikeutti ratkaisevasti hankkeen onnistumista. Esimiesasemassa ollut mies sai 15 päiväsakkoa ja hänen alaisensa 10. Esimies joutuu siten maksamaan 825 euroa ja alainen 410 euroa.

Karhuryhmälle alettiin hankkia panssaroituja ajoneuvoja vuonna 2009. Japanista tilattiin kaksi Toyota Land Cruiser -maasturia, jotka vietiin Japanista suoraan Dubaihin panssaroitaviksi.

Kun autot tulivat Suomeen, ne eivät menneetkään katsastuksessa läpi. Kävi ilmi, että autot oli tehty Lähi-idän vaatimusten mukaisiksi eikä niitä siten voi käyttää EU:n alueella.

Lisäksi panssarointi aiheutti ongelman: kun autoon lisätään pari tonnia panssarilevyä, alusta ei välttämättä kestä. Myöskään jarruja ei ole suunniteltu sellaisille painoille.

Poliisihallituksen mukaan hankkeeseen meni noin 362 000 euroa. Autot lahjoitettiin lopulta ulkoministeriön käyttöön Suomen edustustoissa ulkomailla.

Poliisihallitus alkoi selvittää, mikä oli epäonnistunut. Sisäisen tarkastuksen jälkeen asia päätettiin siirtää valtakunnansyyttäjänviraston ja keskusrikospoliisin arvioitavaksi. Lopulta syytettyjen penkille päätyi kaksi Poliisin tekniikkakeskuksen työntekijää, sillä määräysten mukaan keskus vastaa kaikkien poliisiautojen hankinnasta.

Myös Helsingin poliisilaitoksen toimintaa tutkittiin, mutta sen edustajat selvisivät ilman rangaistuksia. He eivät kuitenkaan selvinneet ilman moitteita: käräjäoikeuden päätöksen mukaan hankkeen epäonnistuminen johtui ratkaisevasti Helsingin poliisin omavaltaisesta toiminnasta.

Oikeudelle esitetyn näytön mukaan autoissa havaittiin ongelma jo Dubaissa, kun kaksi Helsingin poliisin edustajaa kävi tarkastamassa autoja panssarointivaiheessa.

Mukana oli myös sen suomalaisyrityksen edustaja, jolta autot oli tilattu. Mies kertoi huomanneensa autojen olevan Lähi-idän malleja.

"Joku iso herra" kuitenkin päätti, että autot otetaan, koska EU-mallien odottelu olisi lykännyt hanketta noin kolme kuukautta. "Ison herran" henkilöllisyydestä ei ole tietoa.

Kun autot tuotiin Suomeen, ne olisi pitänyt viedä lopputarkastukseen Poliisin tekniikkakeskukseen Kouvolaan. Tätä ei kuitenkaan pystytty tekemään, sillä Karhuryhmä vei autot suoraan lentokentältä Pasilan poliisitalolle.

Toinen syytetty kertoi oikeudessa, että Helsingin poliisin edustajien mukaan autoilla on kiire ja ne piti saada heti käyttöön.

"Ne vietiin väkisin", mies kertoi.

Tekniikkakeskus oli jo aiemmin painottanut Helsingin poliisille, että autoja ei saa päästää läpi ennen kuin ne on hyväksytty Suomessa tiekäyttöön. Rekisteröinnistä olisi siis kuulunut huolehtia ennen vastaanottoa.

Näin ei käynyt, vaan autot hyväksyttiin ja laskut maksettiin ennen kuin selvisi, ettei autoja pystytä ottamaan käyttöön.

Myös asiakirjoissa ilmeni epäselvyyksiä. Osa hankinta-asiakirjoista on kateissa, eikä autojen vastaanotostakaan ole löytynyt dokumentaatiota.

Lisäksi reklamaatio tehtiin vastoin ohjeita ja määräyksiä vasta yli vuoden kuluttua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat