Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhusten kohtelu saa moitteita – ruuat letkulla keuhkoihin

Kanteluja tulee esimerkiksi hoitovirheistä ja asiakaspalvelusta

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Margit Noramies (vas.), 93, ja Maija Seppälä, 78, odottivat iltapäiväkahvia Malmin sairaalassa Helsingissä. Seppälä oli sijoitettu osastolla ylimääräiselle paikalle. Lähihoitaja Tiia Hynninen kertoi ahtauden haittaavan apuvälineiden käyttöä. "Kaipuu on kotiin", kertoi Noramies.
Margit Noramies (vas.), 93, ja Maija Seppälä, 78, odottivat iltapäiväkahvia Malmin sairaalassa Helsingissä. Seppälä oli sijoitettu osastolla ylimääräiselle paikalle. Lähihoitaja Tiia Hynninen kertoi ahtauden haittaavan apuvälineiden käyttöä. "Kaipuu on kotiin", kertoi Noramies. Kuva: Sirpa Räihä HS

Omaiset tekevät vanhusten kohtelusta osastoilla ja laitoksissa Valviraan ja aluehallintovirastoihin useita satoja kanteluita vuodessa. Niissä moititaan muun muassa henkilökunnan riittämättömyyttä ja tylyä käytöstä, lääkityksen ja hoitotoimien virheitä sekä jatkohoidon puutteita.

Hoitotyön huolimattomuudesta johtuvat kantelut lisääntyivät viime vuonna. Valviran käsittelyssä on parhaillaan viisi kantelua, joissa omainen valittaa nenä-mahaletkun virheellisestä asettamisesta ja ravinnon ohjaamisesta ruokatorven sijasta keuhkoputkeen.

Lääkintöneuvos Markus Henrikssonin mukaan ilmiö on uusi. Tapausten määrä kasvaa, kun iäkkäät ja heikkokuntoiset tarvitsevat yhä useammin letkuruokintaa.

Kanteluiden kokonaismäärä on pysynyt viime vuosina ennallaan.

Suurimmassa osassa kanteluista ei todeta epäasianmukaisuuksia. Noin joka viides Valviran saama ikääntyneiden potilaiden hoitoa koskeva kantelu johtaa seuraamukseen: joko huomautukseen tai lievempään huomion kiinnittämiseen.

"Useimmiten moitteet kohdistuvat omaisten puutteelliseen informointiin. Joskus informointi ei ole mahdollista, kun potilaalla on useita lähiomaisia, joista vain yhtä on ehditty informoida. Sisaret ja veljet eivät välttämättä kommunikoi keskenään, ja sitten yksi heistä kantelee", Henriksson kertoo.

Joskus tiedonkulku katkeaa hoitopaikkojen välillä eikä tieto lääkehoidon muutoksista kulje eteenpäin. Monessa tapauksessa omaiset myös epäilevät, että heikkokuntoinen vanhus on tietoisesti jätetty vaille aktiivista hoitoa iän vuoksi.

"Omaisten voi olla vaikea ymmärtää esimerkiksi sitä, että toimintakykyinen vanhus muuttuu äkkiä sellaiseksi, jota ei elvytetä. Nämä ovat kuitenkin olleet lääketieteellisesti perusteltuja päätöksiä. Ei elvytetä -päätös ei tarkoita muun hoidon lopettamista."

Lisäksi sairaaloita rasittaa yhä enemmän pyöröovi-ilmiö.

Ilmiö syntyy, kun entistä heikkokuntoisemmat vanhukset asuvat kotonaan, josta heidät tuodaan ambulanssilla sairaalaan. Ennestäänkin täysiltä osastoilta heidät pyritään nopeasti kotiuttamaan – ja pian heitä tuodaan sairaalaan uudelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat