Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman suurin hirsikoulu nousee Pudasjärvelle – ja voi ratkaista homeongelmat

Hengittävä hirsirakenne voisi ratkaista yleiset kosteusongelmat

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Rakennusmiehet kasaavat koulun hirsirunkoa nosturin avustamina. Koulu valmistuu 2016.
Rakennusmiehet kasaavat koulun hirsirunkoa nosturin avustamina. Koulu valmistuu 2016. Kuva: Vesa Ranta

Päiväkotilapset syövät päivällistä Pudasjärven noin vuoden vanhassa hirsirakenteisessa päiväkodissa.

"Hirsirakennuksessa on erinomainen sisäilma. Lisäksi hirsi vaimentaa lasten ääniä. Täällä on mukava olla töissä", kehuu lähihoitaja Eevaleena Luokkanen.

Nyt Pudasjärvelle rakennetaan maailman suurinta hirsikoulua, joka nousee Oulusta Kuusamoon johtavan valtatien varteen. Koulukeskukseen salvotaan hirsiä, joiden yhteenlaskettu pituus on lähes 30 kilometriä.

Höylähirren paksuus on 27,5 senttimetriä. Hirret toimittaa paikallinen yritys Kontiotuote.

Pudasjärven koulu on ensimmäinen suuri hirsikouluhanke. Hirrestä rakennettuja uusia päiväkoteja on Haapavedellä, Kuopiossa, Oulussa ja Pudasjärvellä. Lisäksi Ranskassa on kaksi Suomessa veistettyä hirsipäiväkotia.

Vesa Ranta
Hirret on liitetty lohenpyrstösalvoksin.
Hirret on liitetty lohenpyrstösalvoksin.

Pudasjärven koulukeskus koostuu neljästä eri rakennuksesta, jotka yhdistetään toisiinsa sisäkäytävillä. Aulatilojen korkeiden valoikkunoiden kantavat rakenteet ovat taivutettua liimahirttä.

"Toivottavasti pääsemme suurella hirsikoululla lopullisesti eroon vanhojen koulurakennusten kosteusongelmista", sanoo Pudasjärven kunnanjohtaja Tomi Timonen.

Hirsiseen koulukeskukseen Iijoen törmälle keskitetään ala- ja yläaste sekä lukio, yhteensä noin 800 oppilasta.

"Hengittävä hirsirakenne on herättänyt kuntapäättäjissä valtavaa kiinnostusta. Tänäänkin Pudasjärvelle on tulossa erään kunnan delegaatio", Timonen sanoo.

Se ei kuulemma ole mikään ihme: kosteusongelmista kärsiviä kouluja on arviolta tuhat, kertoo Suomen kuntaliiton palveluyrityksen FCG:n erityisasiantuntija Esko Korhonen.

"Muun muassa Tyrnävälle on suunnitteilla uusi koulu."

Tyrnäväläiset ovat kuitenkin jo tehneet tutustumismatkan Pudasjärvelle.

Vesa Ranta
Eevaleena Luokkanen ja Päivi Koppelo avustavat lapsia ruokailussa Pudasjärven hirsipäiväkodissa. Syömässä Liisa Moilanen (vas.), Pasi Koivukangas, Essi Puolakanaho, Toivo Turpeinen ja Onni Kantoniemi.
Eevaleena Luokkanen ja Päivi Koppelo avustavat lapsia ruokailussa Pudasjärven hirsipäiväkodissa. Syömässä Liisa Moilanen (vas.), Pasi Koivukangas, Essi Puolakanaho, Toivo Turpeinen ja Onni Kantoniemi.

"Hirsirakenteisen koulun tai päiväkodin haasteena on se, että rankarakenteinen elementtipäiväkoti tai -koulu on halvempi", arvioi Honkarakenteen toimitusjohtaja Mikko Kilpeläinen.

Hänen mukaansa laki julkisista hankinnoista tarjoaisi mahdollisuuden korostaa hankintakriteereissä esimerkiksi terveellisyyttä tai käytettävyyttä mutta kunnat eivät osaa vielä hyödyntää tätä mahdollisuutta.

"Yksiaineisen hirren hyvinvointia edistävät ominaisuudet ovat kiistattomia."

Kontiotuotteen toimitusjohtajan Jalo Poijulan mukaan hirsiala toivoo hirren yleistyvän julkisessa rakentamisessa. Hän kertoo massiivipuun imevän kosteutta huoneilmasta ja luovuttavan sitä, kun ilma on liian kuiva.

"Hirsikään ei ratkaise kosteusongelmia, jos rakentaminen tehdään hutiloiden", muistuttaa rankarakenteisiin taloihin keskittyvän Pohjolan Design-talo Oy:n toimitusjohtaja Saku Sipola, joka on myös Pientaloteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Lemminkäinen rakentaa noin 23 miljoonaa euroa maksavan hirsikoulun elinkaarimallilla.

Pudasjärven kunnan ei siis tarvitse miettiä rakennuksen perusparannuksia ja hoitoa 25 vuoteen, sillä Lemminkäinen vastaa rakennuksen huoltamisesta vuoteen 2041 saakka. Sen jälkeen kunnalla on mahdollisuus lunastaa koulu kokonaan omistukseensa.

"Elinkaarimallissa rakentaja huolehtii varmasti vuosikorjauksista, mikä on kuntien kiinteistöissä laajasti laiminlyöty. Se on myös yksi syy julkisten rakennusten kosteusongelmiin", Korhonen sanoo.

Tapio Mainio HS
Pudasjärvi

Hirsirakenteesta odotetaan ratkaisua kosteusongelmiin.
Hirsirakenteesta odotetaan ratkaisua kosteusongelmiin.


Uuteen hirsikoulukeskukseen sijoitetaan yhteensä noin 800 oppilasta.
Uuteen hirsikoulukeskukseen sijoitetaan yhteensä noin 800 oppilasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat