Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Spagaatti pihalla vei helsinkiläisnaisen sairaalan petiin

Kaatumisia ja ulosajoja aiheuttaneet kelit väistyvät vasta tiistaina

Kotimaa
 
Kalle Koponen HS
Helsinkiläinen Rita Nygård toipuu leikkauksesta Töölän tapaturma-asemalla. Hän liukastui pihassa ja loukkasi jalkansa pahoin.
Helsinkiläinen Rita Nygård toipuu leikkauksesta Töölän tapaturma-asemalla. Hän liukastui pihassa ja loukkasi jalkansa pahoin. Kuva: Kalle Koponen HS

Helsinkiläinen Rita Nygård on ollut tietoinen jääkelien vaarasta. Hän on hankkinut nastat kenkiin ja hakannut jäätä pois kotipihaltaan. Silti hän makasi sunnuntaina Töölön tapaturma-asemalla toipumassa leikkauksesta.

"Tulin kauppareissulta kotiin mieheni kanssa. Nousin autosta ja ehdin ottaa kolme askelta, kun vasen jalka lähti sivuliirtoon", Nygård kertoo.

Hän putosi hallitsemattomaan spagaattiin, ja reisilihas irtosi luusta. Leikkauksen jälkeen on edessä vuoden toipumisaika.

"Kuuteen viikkoon en saa istua kuin toisella pakaralla", Nygård sanoo. Kipu oli ankara.

"Taju ei sentään lähtenyt, mutta eniten ottaa pääkopasta, kun harmittaa niin."

Töölön sairaalassa oli sunnuntaina liukastumispotilaita jonossa kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna. Leikkauslistalla oli kaksikymmentä potilasta. Useat heistä olivat odottaneet leikkausta vuorokauden tai kaksi.

"Potilaiden määrästä päätellen on ollut erityisen liukasta. Joka talvi ei ole tällaista tilannetta", arvioi kirurgi Petri Voutilainen.

Potilaita on ollut ruuhkaksi asti myös Tampereella. Yliopistollisen sairaalan päivystyksestä kerrottiin sunnuntaina, että liukastumisen uhreja oli tullut päivystykseen paljon perjantaista alkaen.

Katuja ja kevyen liikenteen väyliä hiekoitettiin koko viikonlopun ajan. Helsingin kaupungin urakoitsijan RTA-yhtiöiden yksiköt kiersivät pitkälle lauantai-iltaan Herttoniemessä.

"Hiekka upposi sorapintaisilla puistokäytävillä pehmeään jäähän, joten ne jouduttiin hiekoittamaan lauantaina kahteen kertaan sekä kerran vielä sunnuntaina", kertoo kelipäivystäjä Jouko Jokinen.

Valtaosa Liikenneviraston ja sen urakoitsijoiden hiekoitusautoista lähti lauantaiaamuna yhtä aikaa liikkeelle.

"Kun vesisade loppui, tiet jäätyivät yhtä aikaa suuressa osassa Suomea. Suolatut päätiet olivat kunnossa, mutta kaikki pienemmät olivat jäässä", kertoo liikennepäivystäjä Ossi Riikonen Tampereen tieliikennekeskuksesta.

Työsarkaa oli poikkeuksellisen paljon, joten hiekoitus jatkui paikoin jopa sunnuntain vastaiseen yöhön saakka.

Osa teistä ja jalkakäytävistä ehti sulaa sunnuntain aikana, mutta nollan alle laskeva lämpö uhkaa liukastaa ne uudestaan.

"Maanantaina on moninkertainen automäärä liikenteessä, ja renkaat voivat kiillottaa risteysalueet vaarallisen liukkaiksi."

Tiistaina on luvassa pakkasta, joten liukkauden pitäisi helpottaa. Pakkasella hiekoitushiekka pysyy paremmin jään pinnalla.

Liukkaudesta johtuvia ojaan suistumisia kirjattiin eri puolilla Suomea. Helsingissä viikonloppu ei poikennut normaalista talviviikonlopusta, mutta esimerkiksi Turun seudulla sattui perjantaina moninkertaisesti liikenneonnettomuuksia normaaliin perjantaihin verrattuna.

"Oli onni, että jäätyminen sattui lauantaina eikä arkena, jolloin liikkeellä olisi ollut paljon enemmän raskasta kalustoa. Nyt muutamia rekkoja jouduttiin auttamaan liukkaista mäistä ylös", kertoo Tampereen tieliikennekeskuksen Riikonen.

Sami Kero HS
Arabianrannassa oli sunnuntai-iltapäivänä vielä hiekoittamattomia pikkupolkuja. Pääkävelyväylät olivat jo joko sulaneita tai hiekoitettuja.
Arabianrannassa oli sunnuntai-iltapäivänä vielä hiekoittamattomia pikkupolkuja. Pääkävelyväylät olivat jo joko sulaneita tai hiekoitettuja.
Judoliiton johtaja kertoo: Näin kaadut oikein
Judoliiton johtaja kertoo: Näin kaadut oikein
Liukkailla kaduilla kaatuu ja loukkaantuu talvikuukausina useita ihmisiä. Vammoilta voi säästyä, jos opettelee kaatumaan oikein eli pehmeästi. Judossa oikeaa kaatumistapaa kutsutaan nimellä ukemi. Suomen judoliiton vt. toiminnanjohtaja Miikka Neuvonen näyttää mallia. Toimittaja: Pauliina Grönholm, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen.
Päivän Sää, 19.1.2015
Päivän Sää, 19.1.2015
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat