Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketutkimusten määrä romahtaa Suomessa – ”Siirtyvät Aasiaan”

Tutkimusilmoitusten määrä on romahtanut kolmannekseen huippuvuosista

Kotimaa
 

Lääketutkimukset vähenevät Suomessa edelleen. Viime vuonna ilmoituksia kliinisistä lääketutkimuksista tehtiin Fimean mukaan 128, kun edellisvuonna niitä oli vielä 152. Huippuvuosista tutkimusten määrä on pudonnut lähes kolmasosaan.

Kehitys menee aivan eri suuntaan kuin työ- ja elinkeinoministeriön kahden vuoden takainen selvitys linjasi. Se tavoitteli lääketutkimusten selvää lisäystä vuoteen 2020 mennessä.

Fakta

Lääkkeen kehitys vie vuosikymmenen

 Lääkkeen kehitys vie runsaat kymmenen vuotta. Matkalla moni karsiutuu.

 Koe-eläinten jälkeen lääkkeitä tutkitaan ihmisillä neljässä eri vaiheessa eli faasissa.

 Ykkösessä annetaan uutta lääkeainetta terveille vapaaehtoisille, kakkosessa sitä kokeillaan potilaille, kolmosessa verrataan turvallisuutta ja tehoa jo myynnissä oleviin lääkkeisiin ja nelosessa seurataan pitkäaikaista käyttöä.

 Alkuvaiheessa mukana on muutamia kymmeniä ihmisiä, lopussa jopa kymmeniätuhansia.

 Tutkittavia löydetään hoidossa olevien joukosta, lehti-ilmoituksilla ja nettiosoitteesta laaketutkimukset.fi.

Arki on toisenlainen:

"Lääkäreillä ei ole aikaa tutkia. Sairaalat taas keskittyvät hoitamaan potilaita", Bengtström kuvailee.

"Kun tutkimusta tarjotaan, tutkijalääkäri on kiinnostunut, mutta toteaa sitten, ettei pystykään osallistumaan."

Selvitys halusi lisää tutkimuksia, koska "lääketutkimus on globaali kasvusektori, joka tuottaa lisäarvoa potilaille ja sitä kautta koko terveydenhuollolle".

Tutkimusten myötä Suomeen tulee vuosittain 100–150 miljoonaa euroa, Lääketeollisuus ry arvioi. Sillä kustannetaan käynnit sairaalassa ja muut tarvittavat hoidot kuten laboratoriokokeet. Yritys kustantaa tutkittavat lääkkeet ja maksaa tutkijoiden palkkiot..

"Hyks on laskenut säästävänsä tutkimusten myötä 15 miljoonaa euroa lääkekuluissa vuosittain", Bengtström muistuttaa.

Valtaosa Suomessa tehtävistä tutkimuksista keskittyy syöpään. Niiden määrä on kasvanut viime vuosina. Toisen suuren tautiryhmän eli sydän- ja verisuonitautien tutkimukset taas ovat vähentyneet.

Syöpälääkkeitä tutkii varsinkin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) syöpäkeskus, jossa menee parhaillaan noin 150 tutkimusta. Uusia tutkimuksia alkaa noin 25 joka vuosi.

vuosittain. Niistä 30–40 prosenttia tehdään lääketeollisuuden toimeksiannosta, loput kiinnostuksesta ja kehittämisen ilosta, luonnehtii toimialajohtaja Petri Bono.

"Haluan, että keskus pystyy tekemään tutkimuksia", hän sanoo. "Toivon monipuolisia tutkimuksia ja lisää sädehoitotutkimuksia."

Sädehoitoa tutkitaan vähemmän kuin lääkkeitä, vaikka se on olennainen osa hoitoa. Lääketeollisuus taas satsaa syöpätauteihin, Bono kertoo.

Tutkimuksia pitää tehdä, jos haluaa olla hyvä eurooppalainen syöpäkeskus, hän huomauttaa. Syöpäkeskus sai toukokuussa Euroopan syöpäverkostolta kattavan syöpäkeskuksen statuksen ensimmäisenä pohjoismaissa.

Ja toisin päin: Tutkimuksissa vaaditaan, että pohjalla on korkeatasoinen hoito. "Jos hoito ei ole huipputasoista, tutkimuksiin ei pääse mukaan", Bono sanoo.

Lääkäreille tutkimukset tietävät työtä, sillä potilaiden määrä kasvaa jo siksi, että syövät yleistyvät.

Syöpäkeskuksen vs. osastonylilääkäri Micaela Hernbergillä on menossa kymmenen tutkimusta. Niiden lisäksi hän hoitaa potilaita, pitää poliklinikkaa, vastaa keskuksen vuodeosastoista ja konsultoi.

Hän oli kirjoittajana tutkimuksessa, jonka tulokset raportoitiin lokakuussa huippulehti New England Journal of Medicinessä. Sen jälkeen on tullut lisää yhteydenottoja tutkimuksista.

"Tutkiminen antaa lisämaustetta työhön", Hernberg sanoo. "Se antaa myös mahdollisuuden tarjota uusinta uutta jo ennen tuloa markkinoille."

Osassa tutkimuksia on kokeellisia lääkkeitä, joita saaville ei ole enää muuta hoitoa. "Hienoa, jos voi tarjota vaihtoehdon edes joillekin", Bono sanoo.

Tutkimus kartuttaa tuntumaa tulossa olevasta valmisteesta. Lääkkeellä voi olla haasteellisia haittoja, joita on eri asia hoitaa itse kuin lukea niistä artikkelista, Hernberg vertaa.

Potilaat ovat mukana keskimäärin 4–6 kuukautta. Suurissa tutkimuksissa seuranta voi jatkua yli viisi vuotta.

Tutkimuspotilaat käyvät tutkimuksissa tiheämmin kuin tavallisissa hoidoissa. He tapaavat aina saman lääkärin, kun muuten lääkäri voi vaihtua.

Tiiviin tutkimustyön tulokset näkyvät. Syövät eivät ole enää kohtalokkaita kuten taannoin, vaan niiden kanssa eletään vuosia. Monista syövistä myös parannutaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat