Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitysryhmä arvostelee tullin pääjohtajaa puolison palkkaamisasiasta

Hartikainen saa moitteet myös työntekijän arvostelusta rap-musiikkiuran perusteella

Kotimaa
 

Valtiovarainministeriön asettama selvitysryhmä ei pidä hyväksyttävänä tullin virkavapaalla olevan pääjohtajan Antti Hartikaisen menettelyä puolisonsa rekrytointiin liittyvässä asiassa. Hän saa selvitysryhmältä moitteita myös pyrkimyksestään vaikuttaa virkavapaan aikana tullin johdon toimintaan sekä esiintymistään julkisuudessa.

Selvitysryhmä luovutti loppuraporttinsa tullin asioista vastaavalle sisäministeri Päivi Räsäselle (kd) maanantaina. Valtiovarainministeriö oli asettanut selvitysryhmän selvittämään tullin toimintakulttuuria ja johtamista viime syksynä.

Hartikaisen puoliso oli työskennellyt eteläisessä tullipiirissä määräaikaisissa työsuhteissa vuosina 2008–2010. Sen jälkeen hän oli hakenut useasti tullin palvelukseen tulematta valituksi.

Puoliso palkattiin itäiseen tullipiiriin vuorotteluvapaan sijaiseksi syksyllä 2012 sen jälkeen, kun pääjohtaja Hartikainen oli ottanut puolisonsa rekrytoinnin esiin erään toisen henkilön palkkaamista koskevassa tilaisuudessa. Asiasta oli selvitysryhmän mukaan käyty tilaisuuden jälkeen myös sähköpostiviestintää.

"Selvitysryhmän arvion mukaan Antti Hartikaisen olisi pitänyt pääjohtajan asemassa pidättäytyä täysin keskustelemasta puolisoaan koskevasta asiasta. Siten selvitysryhmä ei pidä Antti Hartikaisen menettelyä tältä osin hyväksyttävänä", loppuraportissa todetaan.

Selvitysryhmän saamien tietojen mukaan Hartikainen ei kuitenkaan puuttunut puolisonsa nimittäneen viranomaisen harkintaan.

Raportti arvostelee Hartikaista myös muusta toiminnasta.

Selvitysryhmä ei pitänyt hyväksyttävänä, että virkavapaalle jäänyt Hartikainen lähetti viime toukokuussa tullin johdon työskentelyä käsitelleen kirjoituksen julkaistavaksi tullin intranetissä.

Kirjoitus käsitteli muun muassa viranomaisten keskinäiseen työnjakoon liittyviä asioita, uuden henkilöstöpäällikön valintamenettelyä ja Hartikaisen virkavapaalta paluun vaikutuksia johdon työskentelyyn.

Kirjoitusta ei julkaistu, koska se sisälsi tullin johdon mukaan paikkansa pitämättömiä väitteitä. Pääjohtajan sijaisen Leo Nissisen aiemmin antaman selvityksen mukaan Hartikainen uhkaili tullin johtoa kirjoituksessa.

Selvitysryhmän mukaan virkavapaalla olevan pääjohtajan ei pidä puuttua toimivan johdon työskentelyyn.

Selvitysryhmä ei pitänyt hyväksyttävänä myöskään Hartikaisen lausuntoja Ilta-Sanomien 29. lokakuuta 2014 julkaistussa uutisessa "Tullissa täysi sota – pääjohtaja syyttää ex-suomiräppäriä vaimonsa syrjimisestä ja moraalittomuudesta".

Hartikainen kyseenalaisti erään tullin työntekijän soveltuvuuden henkilöstöpäälliköksi "virkamiehelle erittäin epäsopivan esiintymisen vuoksi", jolla Hartikainen viittasi työntekijän aikaisempaan jäsenyyteen rap-yhtyeessä.

Ministeri Räsänen ei ottanut vielä maanantaina kantaa selvitysryhmän raportin sisältöön.

Pääjohtaja Hartikainen on virkavapaalla tämän vuoden toukokuun loppuun asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat