Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesätöitä on tarjolla lähes entiseen malliin

Suurimmat kaupungit ja kaupan alan yritykset tarjoavat saman määrän paikkoja kuin viime kesänä

Kotimaa
 
Sami Kilpiö / HS
Yritykset odottavat hakemustulvaa. Kesätyötä hakevia on ollut paljon aiempinakin vuosina, mutta taantuman myötä määrän ennakoidaan yhä kasvavan.
Yritykset odottavat hakemustulvaa. Kesätyötä hakevia on ollut paljon aiempinakin vuosina, mutta taantuman myötä määrän ennakoidaan yhä kasvavan. Kuva: Sami Kilpiö / HS

Kesätyöpaikkoja on tänä vuonna tarjolla lähes entiseen malliin. Ainakin suurimmat kaupungit sekä kaupan alan toimijat kertovat palkkaavansa saman määrän kesätyöntekijöitä kuin viime vuonna.

Keskon rekrytointiasiantuntija Anu Haapoja arvioi, että K-kauppiaat ja Kesko työllistävät tänä kesänä noin 5 000 kesätyöntekijää. "Määrä on samaa tasoa kuin vuosi sitten. Yleinen linja tuntuu olevan, että suunnilleen sama määrä otetaan kuin viime kesänä. Suuria lisäyksiä ei nähdä missään."

Artikkeliin liittyvät

S-ryhmä työllistää 7 000 kesätyöntekijää ja saman verran kahden viikon Tutustu ja tienaa -pestiläisiä. Työmarkkinajohtaja Nina Meincken mukaan määrä ei vähene ensi kesänäkään.

"Kesälomien ajaksi tarvitaan tekijöitä. Samalla tämä on meille loistava rekrytointikanava hakea nuoria, jotka ovat kiinnostuneita kaupan alan töistä – myös muuten kuin läpikulkuammattina."

Yritykset odottavat hakemustulvaa. Kesätyötä hakevia on ollut paljon aiempinakin vuosina, mutta taantuman myötä määrän ennakoidaan yhä kasvavan.

"Ei se ainakaan pienene. Voi olla, että pieniä lisäyksiä tapahtuu. Meille on aina ollut paljon hakijoita, toistakymmentä tuhatta. Osa heistä on opiskelijoita, jotka ovat jo tehneet meillä ilta- ja viikonlopputöitä, mutta uusiakin otetaan", Haapoja kertoo.

S-ryhmän isoimpiin alueosuuskauppoihin on perinteisesti ollut kova tunku. "Hakijamäärä saattaa olla kymmenkertainen paikkoihin nähden", Meincke sanoo.

Isot kaupungit vastaanottavat valtavan massan hakemuksia. Esimerkiksi Helsingin kaupungin kesätyöpaikkoihin hakevista joka kymmenes saa töitä.

"Meille on kieltämättä vaikea päästä. Hakemuksia tulee yli 40 000, kun paikkoja on tarjolla noin 4 000", kertoo rekrytointipäällikkö Riitta Hellman.

Espoossa tilanne on vielä kireämpi. Kesätyöpaikan saa hakijoista noin neljä prosenttia. Paikkoja on tarjolla 600 – saman verran kuin viime vuonna.

Helsingissä perinteinen paikkamäärä, 4 000, nousi viime kesänä yli 5 000:n, kun sosiaali- ja terveysvirasto rekrytoi yllättäen enemmän työntekijöitä.

Hellman arvioi, että tänä kesänä jäädään tuohon perinteiseen 4 000 kesätyöpaikkaan.

Yli puolet yksityisen sektorin kesätöistä on palvelualalla.

"Kauppa työllistää määrällisesti eniten. Teollisuuden ja rakentamisen osalta on tänä vuonna kiinnostavaa nähdä, miten yleinen taloustilanne vaikuttaa kesätöiden määrään. Taantumassa yrityksillä ei ole tilauksia", EK:n asiantuntija Jenni Ruokonen pohtii.

Sekä yritykset että kaupungit rekrytoivat kesätyövoimaa helmikuun alusta alkaen.

"Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, hakea rohkeasti ja käydä paikan päällä kaupoissa. Meillä arvostetaan kauppiashenkistä asennetta, joka näkyy reippaana vastuunottona ja palveluhenkisyytenä", Haapoja kertoo.

Espoon kaupungin rekrytointipäällikkö Jutta Takala korostaa kiinnostusta alaa kohtaan.

"Taustalla ei tarvitse olla työkokemusta mutta pitää olla kiinnostunut työtehtävistä, joihin hakee. Toivon, että meidän työhönottajat tarjoavat töitä ensisijaisesti nuorille, joilla ei vielä ole työkokemusta."

Hellman kannustaa hakijaa kertomaan omasta aktiivisuudestaan.

"Partioharrastus, junnuvalmennus, perheen lastenhoitotyö, kummisedän remontointiapu – mitä enemmän kaikenlaista kokemusta on, sitä parempi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat