Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä ovat valtionaiset?

Kotimaa
 
Lyly Rajala (kok)
Lyly Rajala (kok)

Tänä keväänä eduskuntaan yrittää paluuta lähes 30 aiemmin kansanedustajana ollutta ehdokasta. Joukossa on runsaasti mieskonkareita.

Silmiinpistävää ehdokaslistoissa on, että entisillä naiskansanedustajilla ei tunnu olevan kiinnostusta ehdokkuuteen. Naisista poliittisesti kokenein taitaa olla Sdp:n Tuula Haatainen, 54, joka oli 1996–2007 kansanedustaja ja kahdesti ministeri.

Eikö politiikka vedä kokeneita naispoliitikkoja vai eikö puolueissa olla kiinnostuneita heistä?

Missä ovat valtionaiset?

"Suomen politiikassa naisten käyttöikä näyttää olevan lyhempi kuin miesten", sanoo tutkija Mari K. Niemi.

Niemi toimii erikoistutkijana Turun yliopistossa sekä vierailevana tutkijana Strathclyden yliopistossa Glasgow'ssa.

Hän on huomannut, että jo nelikymppisiä naispoliitikkoja saatetaan pitää puolueissa ja julkisuudessakin liian vanhoina, tylsinä ja "nähtyinä".

Tilastot vahvistavat sen, että naisten paras kausi politiikassa päättyy 50-vuotispäivän tienoille. Miesehdokkaista yli 20 prosenttia oli 60 vuotta täyttäneitä, kun 60 vuotta täyttäneitä naisia oli alle 13 prosenttia.

Naiset ja puolueet, herätkää!

Alle kolmikymppisten naisten asema näyttää onneksi paremmalta kuin heitä vanhempien.

Jos kokeneisiin miespoliitikkoihin näyttää mielikuvissa kiteytyvän viisaus, nuoriin naisiin, kuten Li Anderssoniin (vas), Susanna Koskeen (kok) tai Sanna Mariniin (sd), liitetään kirkasotsaisen uudistajan rooli. "Heitä pidetään raikkaampina ja jännittävämpinä kuin nuoria miehiä."

Niemi näkee, että mieskonkareiden esiintulo on vastaliike nykyiselle menolle, jossa nuorehkot poliitikot ovat vallanneet hallituksen ja naisetkin ovat saaneet aika hyvin salkkuja.

Nostetta näyttää siis olevan vanhoilla miehillä ja nuorilla naisilla. Vaikka kumpaakaan ryhmää ei pidä aliarvioida, tuntuu oudolta, jos nuorten edustaminen on jyvitetty nuorille naisille ja vallankäyttö ikämiehille.

Entisten kansanedustajien esiinmarssin yhdeksi syyksi arvellaan vaalipiiriuudistusta, joka vähentää vaalipiirien määrän kahteentoista. Manner-Suomessa puolueet saavat asettaa 216 ehdokasta, kun vuoden 2011 vaaleissa ehdokkaiden enimmäismäärä per puolue oli 238.

Vaalitutkija Sami Borgin mielestä uudistus suosii tunnettuja ehdokkaita. Ne, joilla on parhaimmat mahdollisuudet kerätä kampanjarahaa, pärjäävät parhaiten. Tämä voi vaikuttaa nuorten kiinnostukseen ehdokkuutta kohtaan. "Olen huolestunut tästä."

Borg on Tampereen yliopiston yhteydessä toimivan yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston johtaja.

Koska puolueiden jäsenistö on ikääntynyt dramaattisesti, nuorilla on toki puolueissa kysyntää. Keskeisiin tehtäviin pääsevät etenevät puolueissa nopeasti ja saavat paljon julkisuutta.

Entisten kansanedustajien kiinnostus paluuseen ei yllätä Borgia, sillä se on tyypillistä niissä puolueissa, joille gallupit lupaavat menestystä. Paluuhalut kertovat myös eri-ikäisten poliitikkojen ajattelutavasta.

Yli 60-vuotiaille miespoliitikoille politiikka on elämän pituinen ammatti.

Juha Mieto (kesk)
Juha Mieto (kesk)
PenttiTiusanen (vas)
Pentti
Tiusanen (vas)
TuulaHaatainen (sd)
Tuula
Haatainen (sd)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat