Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valinnanvapaus lisäsi terveyseroja

Kokoomus haluaa Suomeen Ruotsista tutun raha seuraa potilasta -mallin

Kotimaa
 

Päähallituspuolue kokoomus ajaa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitukseen raha seuraa potilasta -mallia. Samantyyppistä mallia on toteutettu Ruotsissa vuodesta 2010.

Ruotsin valtion tarkastusviraston mukaan se on kyllä parantanut hoitoon pääsyä, mutta kansalaisten eriarvoisuus terveyspalveluissa on lisääntynyt.

Tästä on kyse

 Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus muuttaa myös palvelujen rahoitusta.

 Kokoomus ajoi sote-lakiin mallia, joka toteuttaisi raha seuraa potilasta -periaatetta. Muut puolueet eivät sitä tukeneet.

 Kokoomus haluaa ottaa mallin uudelleen keskusteluun, kun monikanavaisen rahoituksen purkamista selvittävä työryhmä esittää tulevalle hallitukselle rahoitusvaihtoehtoja helmi-maaliskuun vaihteessa.

Marraskuussa julkaistun raportin mukaan terveyskeskuskäynnit ovat lisääntyneet lähinnä vähemmän sairastavilla ja hyvin toimeentulevilla asiakkailla, jotka hakeutuvat nyt lääkäriin aiempaa pienempien vaivojen takia. Sen sijaan paljon sairastavien potilaiden hoitokäyntien määrä näyttää vähentyneen.

Rahoitusmallissa potilas valitsee hoitopaikan ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaava maakunta osoittaa rahoituksen sinne. Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat kilpailevat siten potilaista. Maakunnat taas määräävät palveluntuottajille toiminnan kriteerit.

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd) mielestä raportin tiedot terveyserojen kasvusta ovat huolestuttavia.

"Raha ei siis olekaan seurannut kaikkia potilaita. Ei ainakaan sillä tavoin kuin joissakin mallia hehkuttavissa puheenvuoroissa meille on kerrottu. Juuri siksi on kysyttävä, kenen valinnanvapaudesta puhumme: kaikkien vai vain joidenkin?" hän sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) mukaan Ruotsin tilannetta ei voi suoraan verrata Suomeen. "Suomi on nyt hyvin eriarvoinen, mutta siitä ei puhuta mitään. Valinnanvapaus on nyt vain niillä, joille työnantaja järjestää hyvät työterveyspalvelut, joilla on varaa yksityisiin vakuutuksiin tai jotka käyttävät yksityisiä palveluja Kela-korvauksilla."

Julkiset terveyspalvelut ovat laadukkaita, mutta hoitoon pääsy on ongelma. Juuri tähän auttaisi Rädyn mukaan rahaa seuraa potilasta -mallin suomalainen sovellus.

Ruotsissa terveyspalveluista vastaa 21 maakuntaa, joiden järjestelmät ovat hyvin erilaisia. Sosiaalipalvelut taas ovat kuntien vastuulla. Ruotsissa ei ole samanlaista yksityisen hoidon Kela-korvausjärjestelmää eikä työterveyshuoltoa kuin Suomessa.

"Meillä sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistetään viidelle sote-alueelle. Raha seuraa potilasta -mallissa julkinen valta määrittäisi mahdollisimman yhtäläiset kriteerit, joilla palveluja tuotetaan. Kriteereissä voitaisiin huomioida esimerkiksi heikoimmassa asemassa olevien hoito tai syrjäseutujen palvelujen saatavuus", Räty sanoo.

Tällaista mallia on Rädyn mukaan toteuttanut jo esimerkiksi Espoo yhden terveysaseman ulkoistuksessa. Kaikkiin palveluihin raha seuraa potilasta -malli ei Rädynkään mielestä sovellu. Hän jättäisi esimerkiksi erikoissairaanhoidon sen ulkopuolelle.

Ruotsissa uudistus ei ole valtion tarkastusviraston mukaan hidastanut perusterveydenhoidon kustannusten kasvua. Se ei ole myöskään edistänyt toimintamuotojen kehittämistä, toisin kuin oli tarkoitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat